středa 12. dubna 2017

Ořechové kuličky s ovesnými vločkami

Někomu možná kuličky připomenou vánoční cukroví, já si ale chtěla upéct jen něco malého, zdravějšího, co mohu mít po ruce, když mě honí mlsná. A že mě honí docela často :) Nicméně kuličky obsahují hodně ořechů, skořici i vanilku, takže to s tím cukrovím není zas tak od věci. A pokud vím, ve spoustě domácností se peče cukroví i na Velikonoce. 


Kuličky jsou křehké, plné ořechů, na jazyku se jen rozplývají. Voní po skořici a vanilce. Do těsta jsem dala jen velmi malé množství cukru, protože se kuličky po upečení ještě obalují v moučkovém. Přidala jsem trochu ovesných vloček, které jsou nejen dobré, ale i zdraví prospěšné. V chuti nejsou ale nijak výrazné, takže se nemusíte bát, že by to odpůrci zdravého mlsání odhalili :)  



Ořechové kuličky s ovesnými vločkami (30 ks):
100 g mletých ořechů (použila jsem mix vlašských a lískových)
50 g jemných ovesných vloček
80 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
špetka soli a skořice
100 g změklého másla
1 žloutek
30 g třtinového cukru
+ moučkový cukr se špetkou vanilky na obalení

V misce smíchejte mleté ořechy, ovesné vločky, mouku, sůl a skořici. 
Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutkem do pěny, pak přisypte mouku s ořechy a lžící nebo vařečkou vypracujte těsto. Dejte asi na půl hodiny ztuhnout do lednice, tak aby šly z těsta dobře tvarovat kuličky.


Troubu předehřejte na 190 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Z těsta tvarujte malé kuličky a rozložte na plech. Z této dávky jsem udělala 30 kousků. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 - 13 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na tácek.
Vlažné je obalte v moučkovém cukru. Já přidávám do cukru trochu mleté vanilky nebo vanilkového cukru :) Kuličky neobalujte horké, cukr by se lepil a udělal žmolky.
Skladujte v uzavřené dóze, vydrží několik dní krásně vláčné. 



Vytisknout recept


Žádné komentáře:

Okomentovat