neděle 23. dubna 2017

Kynutý makový závin

Když jsem tenhle závin pekla poprvé, udělala jsem jeden s makovou a jeden s ořechovou náplní. K mému překvapení byl ten makový mnohem lepší, takže teď už peču jedině makový. Je krásně měkký, vláčný a s pořádnou dávkou máku. Je ho tam víc než těsta, přesně jak to mám ráda :)


Závin není moc sladký, šetřila jsem cukrem jak v těstě, tak v makové náplni. Podle chuti si ho můžete přisladit nebo po upečení pořádně pocukrujte. Kynuté těsto obsahuje větší množství másla, takže je závin krásně vláčný i další dny po upečení. Nechává se kynout jen krátce, jinak je příprava stejná jako u většiny kynutých těst. 



Z níže uvedeného množství připravíte dva záviny, doporučuji jako první začít s makovou náplní, aby vám stihla vychladnout. 

Maková náplň:
200 g mletého máku
350 ml mléka
40-50 g cukru krupice
50 g piškotových drobečků
rum, citronová kůra

Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a za stálého míchání chvilku povařte. Stáhněte z kamen, přidejte cukr a promíchejte. Nechte zchladnout, pak přidejte piškotové drobečky, citronovou kůru a dle chuti rum. Náplň by měla být krémová, aby šla dobře roztírat.

Kynuté těsto:
190 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
50 g polohrubé mouky
25 cukru krupice
20 g droždí
80 ml mléka
1 žloutek
90 g másla

Obě mouky prosejte do mísy. Do vlažného mléka dejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte, nemusíte úplně do tekutého stavu, stačí jen hodně změklé. 
Do vzešlého kvásku přidejte žloutek a promíchejte. Přidejte k moučné směsi a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pořádně propracujte, rozdělte na dva bochánky, které nechte pod utěrkou na teplém místě 30 minut odpočinout. 


Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
První bochánek rozválejte do tenké placky (cca 25x30 cm), rovnoměrně potřete polovinou makové náplně a zaviňte. Konce není potřeba zahrnovat, nechte jen tak. Opatrně přendejte na plech a stejným způsobem připravte i druhý závin. Nechte asi 10-15 minut odpočinout, pak pomažte rozšlehaným vejcem. Záviny se vám možná budou zdát malé, ale při pečení "lehce" nabudou :) 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 minut, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dalších 15-20 minut dopékejte. Pokud těsto příliš rychle tmavne, přikryjte záviny pečícím papírem. 
Nechte vychladnout, před servírováním lehce pocukrujte. Záviny jsou skvělé v den upečení, ale vydrží krásně měkké a vláčné i další dny.  




Vytisknout recept



20 komentářů:

  1. mňam mňam, taková zlatá dobrá klasika :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hm je krásný, určitě vyzkouším, láká mě to zkrácené kynutí. Snad budu mít šťastnou ruku na mák (někdy je cítit).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, zkuste :) já kupuji mletý mák v Lidlu, je balený vakuově a chuťově moc dobrý, zatím nikdy nebyl špatný :)

      Vymazat
    2. Tak jsem ho konečně upekla. Lidlovský mák je opravdu dobrý. No a závin? Jako vždy - výborný. Děkuji za recept, určitě se k němu budu vracet, je rychlý a výborný. Eva

      Vymazat
    3. Evo, děkuji :) jsem rada, ze tip s mákem vyšel :) tenhle závin taky pecu pravidelně, obvykle jen pro sebe :)

      Vymazat
  3. ...výborný typ na víkend.
    Peču Vaše dobroty pořád,a všichni jsou moooc spokojeni.
    Takže díky moc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miru, zdravím a děkuji :) tak mě moc těší, že jsou mé recepty v oblibě :)

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, o víkendu vyzkouším, má to ale jeden háček :-) Mám doma zásobu máku, který ale není umletý a já nemám mlýnek. Myslíte, že bych mohla použít tyčový mixér nebo nemá někdo jinou zkušenost? :-) Děkuji, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím, obávám se, že mixérem to nepůjde :( mák je nejlépe umletý klasickým ručním mlýnkem nebo existuji i elektrické, speciálně na mák, ale tyčákem bych určitě nezkoušela :) doporučuji si od někoho mlýnek půjčit nebo koupit již mletý mák :)

      Vymazat
    2. Máte pravdu, nešlo to :-D Při množství máku, který doma mám, se asi opravdu vyplatí si mlýnek koupit. A na víkend holt vyzkouším jiný z vašich receptů.

      Vymazat
  5. Dobrý recept. Moje dcera Yana řekl děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,
    recept jsem vyzkoušela o víkendu ..., sklidil obrovský úspěch. Ráda ho zopakuji. Mějte se hezky Bohuna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohunko, děkuji, to moc ráda slyším :)

      Vymazat
  7. Vyzkoušeno, ochutnáno. Moc chválím a někdy zopakuji - recept poputuje do sešitu s mými oblíbenými recepty:))
    Díky. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, díky :) to moc ráda slyším ;)

      Vymazat
  8. Zdravím paní Míšo,dnes jsem dělala tento štrůdl, je výborný,jen se mi těsto při pečení rozjelo a prasklo uprostřed.A při přenášení na plech jsem měla problém přenést ho.Můžete poradit, čím by to mohlo být? Děkuji a přeji pěkné dny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a moc děkuji :) mě také někdy popraská, obvykle po stranách, ale to vůbec nevadi. Myslím, že je to slabým těstem a velkým množstvím náplně. Přenést se dá pomocí utěrky, závin si na ni opatrně "nakulit" a pak stejným způsobem "skulit" na plech. Dělám to takto s jablecným závinem, kde je těsto hodně křehké :) tento makový jen podeberu opatrně zespodu rukama a přenesu :) mějte se fajn :)

      Vymazat
  9. Dobrý den, je možné naplnit závin například tvarohovou náplní?
    Děkuji, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, zdravím, já dělám jen makový a ořechový, ale myslím, že i s tvarohem to půjde :) jen určitě použijte ten v kostce, ne vaničkový.

      Vymazat