sobota 25. března 2017

Lískooříšková pasta (praline paste)

Nebojte, nepustila jsem se do výroby domácí nutely ani ořechové másla. Tahle pasta se sice vyrábí hodně podobně, ale používá se především k ochucení krémů, šlehaček nebo do domácích sušenek. A protože ji brzy budete potřebovat do jednoho z mých receptů, křupavých větrníčků, rozhodla jsem ji přidat na blog jako samostatný příspěvek. 



V zahraničí se dá běžně koupit hotová, tady u nás jsem na ni zatím ještě nenarazila. Je pravda, že jsem až tak moc nepátrala, protože její výroba není zas tak složitá. Potřebovat budete jen dvě ingredience - lískové oříšky a krupicový cukr. Pasta se dá připravit i z jiných ořechů, případně ze směsi různých druhů, lískové jsou ale nejběžnější. 


Kromě ořechů a cukru budete ještě potřebovat výkonný mixér nebo food procesor. 

Lískooříšková pasta:
200 g lískových oříšků (loupané i neloupané koupíte např. tady)
200 g cukru krupice

Troubu předehřejte na 170 stupňů (horkovzduch 150 stupňů). Oříšky rozložte na plech a dejte asi na 8-10 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujte, občas prohrábněte, slupky by měly začít pomalu praskat. Ještě teplé ořechy promněte v utěrce, aby se zbavily slupek. Většina půjde dobře, zbytek pak musíte doladit rukama. Oloupané ořechy dejte zpátky do trouby ještě na několik minut, aby se opekly. Je potřeba hlídat, občas prohrábnout, aby se nespálily. Délka závisí na kvalitě a velikosti ořechů. 
Můžete samozřejmě použít i ořechy loupané, ty pak stačí jen opražit a krok s loupáním si ušetřit :)



Připravte si arch pečícího papíru nebo silikonovou podložku vhodnou na pečení. Do kastrolu se silným dnem dejte cukr a na mírném ohni pomalu utavte na karamel. Do něj pak přidejte ořechy a krátce promíchejte. Doporučuji na to dřevěnou vařečku. Směs ořechů a karamelu vyklopte na připravený papír a nechte zcela vychladnout. 



Studenou směs dejte do mixéru, robota či food procesoru a začněte mixovat. Zpočátku je to docela rámus, karamel je tvrdý. V první fázi budete mít hrubší prášek, je potřeba ale mixovat dál, až se z ořechů začne postupně uvolňovat olej a pomalu se mění na pastu. Pokud jste někdy připravovali domácí ořechové máslo, postup je stejný. Doporučuji mixér po chvilkách vypnout, nenechat ho běžet dlouho v kuse. V žádném případě nepřidávejte do směsi žádnou tekutinu (vodu ani olej). 



Hotovou pastu přendejte do sklenice a uzavřenou uchovávejte v chladu. Některé zdroje uvádějí, že je možné skladovat při pokojové teplotě, já mám radši uloženo v lednici. 

Pastu můžete použít do krémů, šlehaček či domácí zmrzliny, skvěle se hodí i do nepečených dezertů nebo sušenek. Nebo zkuste můj recept na křupavé větrníčky s lískooříškovým krémem :)




Vytisknout recept





11 komentářů:

  1. Nooo, tak tohle je silný kalibr, Míšo! Nevím, jestli to vydržím a neudělám ji:-) Každopádně Vám přeji pohodové jaro, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím a moc děkuji :) přeji krásné jarní dny :)

      Vymazat
  2. Podobně jsem dělala domácí nugetu. To je taky dobrota. Myslím, že mám postup na blogu. Určitě si tuhle pastu taky vytvořím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji :) arašídovou nugetu jsem vždycky milovala :) no, třeba ji doma taky někdy zkusím :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit, jestli nemáte nějaký tip na nugátový krém do dortu, nemohla jsem u Vás nikde dohledat, jestli přidat nutelu nebo třeba negátovou čokoládu? Poradila byste mi prosím? Upekla jsem podle Vás již několik dortů a upekla si tím na sebe bič :) Všichni je chtějí, jak jsou skvělé. Jedu vždycky podle Vás, jste opravdu inspirující a moc šikovná! Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás, tak to ráda slyším, že s úspěchem pečete :) nugátový krém ... ono hodně záleží, co si kdo pod tímto názvem představí. Já osobně bych určitě nedávala nutelu, asi bych volila obdobu pařížského krému, ale jen z čistě nugátové čokolády, tj. svařit smetanu s čokoládou, promixovat, nechat vychladit a druhý den našlehat ... možná by se dal použít i nugát, ale jeho kvalitou si nejsem v dnešní době moc jistá :) určitě by se dala nějaký způsobem použít i tato oříšková pasta, v kombinaci s čokoládou ...

      Vymazat
    2. Mockrát děkuji za rady,pařížský krém je super nápad,ještě promyslím :) Mějte se krásně a těším se na další pečení s Vámi! Jana

      Vymazat
  4. Tak týmto by som Vám chcela veľmi poďakovať za úžasný recept na túto pastu.Práve som ju dorobila a zajtra idem na tie Vaše veterníčky.Som plná očakávania a dúfam,že sa mi podaria.Dám vedieť,ako sa vydarili a či som sa trafila do chuti osadenstva našej rodiny Jarmila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarmilo, moc děkuji :) veřím, že budou větrníčky chutnat :) pěkné Velikonoce :)

      Vymazat
  5. Vypadá to fantasticky, určitě musím zkusit. Podobnou jsem teď viděla v Lidlu v rámci DeLuxe týdne, měli mandlovou, pistáciovou a lískooříškovou, ale ono není o co stát, když si člověk pročte složení, toto bude záruka kvality :) Jinak dnes padl za vlast mrkvový koláč se sýrovým krémem, to byla fakt extra dobrota, i chlap se olizoval, díky za recept! :) Krásné jaro :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, děkuji :) tahle pasta je spíš vhodná do krémů, než na mlsání, ale určitě je mnohem lepší než z obchodu :) tak to jsem moc ráda, že koláč chutnal, je skvělý :) děkuji, pěkný víkend :)

      Vymazat