neděle 12. března 2017

Kubánský dort

Protože sliby se mají plnit, nejen o Vánocích, mám pro vás dnes slíbený recept na kubánský dort. Je to opět moje vlastní verze dortu, do které jsem poskládala to nejlepší z předchozích a mnohokrát vyzkoušených receptů. Jediné, co v mém "dortu" nenajdete a ve správném kubánském by asi být mělo, je marmeláda. Ta je u nás doma povolená jen na chleba s máslem, ale do dortu ne :)


Kubánský dort by měl mít jen jeden vyšší plát kakaového korpusu, hustě pokladený správně zralými banány a pokrytý vysokou vrstvou pařížské šlehačky. Celý dort je politý čokoládovou polevou a ozdobený dle fantazie každého.


Korpus jsem použila z receptu na Švarcvaldský dort, který je krásně měkký a nadýchaný. Pařížskou šlehačku jsem vylepšila trochou mascarpone, krém je tak pevnější a je menší riziko přešlehání. No a poleva, tu už znáte z tolika mých receptů, že bych ji ani nemusela psát :)


Protože byl dort součástí velké oslavy, která se nesla v duchu mini dortíků, připravila jsem dort do formy o průměru 18 cm. Aby vás nemátla velikost dortu na fotografiích zachovala jsem tuto velikost i pro recept. Pokud byste chtěli dort větší, doporučuji dávku zdvojnásobit a použít formu 23-24 cm. V tomto případě nemusíte banány podélně krájet, klidně použijte celé. 

Kakaový korpus o průměru 18 cm:
2 velká vejce (velikost "L"), odděleně
50 g cukru krupice
20 g hladké mouky
12 g hrubé nebo polohrubé mouky
15 g holandského kakaa
23 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu u průměru 18 cm vyložte pečícím papírem.
Obě mouky a kakao prosejte do mísy, nechte stranou.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Z počátku šlehejte samotné bílky na střední otáčky, až se vytvoří pěna, začněte pomalu přidávat cukr a zvyšte šlehání na maximum.
Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje. Přidejte k vyšlehaným bílkům a promíchejte.
Opatrně vmíchejte moučnou směs s kakaem. Míchejte pouze stěrkou nebo vařečkou, nikoliv šlehačem. Dobře se mi osvědčila také lehká balonová metla.
Těsto dejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus propečený. Pozor, nepečte příliš dlouho, aby se korpus nevysušil.
Korpus nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně ořízněte boky dorty a korpus překlopte na chladicí mřížku. Pokud nebudete hned plnit, po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a dejte do chladu.

Pařížská šlehačka (připravit den předem):
250 ml smetany ke šlehání 33%
1 tyčinku ledových kaštanů 45 g
65 g hořké čokolády 55-60%
+ 50-60 g mascarpone k našlehání

Smetanu dejte do hrnce a na mírném ohni zahřejte. Přidejte nalámané ledové kaštany a za stálého míchání nechte rozpustit. Přiveďte k varu a nechte povařit asi minutu, pak stáhněte z kamen a vmíchejte hořkou čokoládu. Tu již nevařte. Míchejte do rozpuštění, pak pomocí tyčového mixéru vymíchejte do hladké emulze. Nechte vychladnout, zakryjte a dejte přes noc do lednice.


K sestavení dortu si připravte:
korpus a vychlazenou pařížskou šlehačku + mascarpone
2-3 menší banány, rozkrojené podélně na poloviny
rum na prokapání korpusu

Vychlazenou pařížskou šlehačku dejte do misky, přidejte mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Doporučuji šlehat pomalu a opatrně, aby se krém nepřešlehal.
Korpus položte na tác či podnos, v případě potřeby seřízněte do roviny. Prokapejte lehce rumem a lehce mázněte šlehačkou. Rozložte po celé ploše půlky banánů, řeznou stranou dolů. Ideální jsou takové ty hodně zatočené, které hezky kopírují kulatý korpus :)
Na banány naneste šlehačku, snažte se ji vmáznout hezky do všech mezer mezi banány. Vrstva šlehačky by měla být vysoká a plně zakrývat banány. Uhlaďte do roviny a dejte do lednice vychladit, nejlépe na několik hodin.  

Čokoládová poleva:
100 g hořké čokolády 50-60%
100 g smetany ke šlehání

Nasekanou čokoládu dejte do misky, zalijte horkou smetanou a nechte chvilku odstát. Pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout. Poleva by měla být úplně studená. 
Dort položte na mřížku a rovnoměrně celý polijte. Mřížku je dobré posadit na větší tác, kam vám steče přebytečná poleva. Tu pak můžete použít opakovaně. 
Dort přendejte na podložku nebo podnos a dejte rozležet do chladu. Po zatuhnutí polevy dozdobte, já jsem použila čokoládu s transfer folii a rumové pralinky. 
Krájejte ostrým slabým nožem, který můžete předem nahřát v horké vodě. Pokud chcete mít řezy hladké, po každém zakrojení nůž otřete. 



recept na korpus z webu http://forum.dortomanie.cz/index.php

Vytisknout recept



63 komentářů:

  1. To je opravdu nádherný dort a myslím, že bude naším oblíbeným. Moc děkuji za tento recept i za detailní návod. Hmm, budu si muset dávat pozor a nesníst z něj rumovky, jsem na nich závislá:-). Mějte se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, moc děkuji :) snad Vám bude chutnat :) tak na něj rumové pralinky nedávejte a radši si je snězte :)

      Vymazat
  2. Úžasný nádherný, vyzkouším určitě. Bude určitě božsky chutnat. Jak dokážete udělat tak pravidelné řezy?
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, moc děkuji :) vyzkoušejte. Pravidelné řezy docílíte, když rozkrájíte rovnou celý dort na začátku :) když odkrajujete postupně, nikdy už ty porce nejsou stejné :)

      Vymazat
  3. Nevím proč, ale Kubánský dort ve mně evokuje dětství. Přitom jsme ho doma nikdy nepekli. Tak to bude asi tou Kubou :-) Určitě ho brzy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, zdravím a moc děkuji :) na Kubě jsem nikdy nebyla, ale tenhle dort můžu :) vyzkoušejte.

      Vymazat
  4. Milá MiLo, to je prostě úžasné, jak jste nekonečně laskavá. Nejen, že se s námi podělíte o recept, ale jste precizní v popisu, a to tak, že se nikdo nemusí bát "vrhnout" do výroby (nejen) této dobroty. Děkuji za inspirující stránky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sylvo, zdravím a moc děkuji za Vaše slova :) děkuji za přízeň a jsem ráda, že to s mými recepty tak jde :) pěkný den.

      Vymazat
  5. Tak ten bude brzy na seznamu! Vypadá úžasně :)

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
  6. MILUJU TENHLE DORT....DÍKY ZA PŘIPOMENUTÍ...ILČA

    OdpovědětVymazat
  7. Krásna, pedantná práca. Vďaka za postup. Určite vyskúšam. Ľuba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ľuba, děkuji :) budu ráda, když zkusíte.

      Vymazat
  8. Kubánský dort mám moc ráda a pařížská šlehačka s ledovými kaštany bude určitě vynikající. Pokud se mi nepodaří nikoho zaúkolovat, tak si ho holt upeču sama :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že vlastnoručně vyrobený bude více chutnat :)

      Vymazat
  9. Lákavý dort a díky za recept, i když peču hodně dlouho, nikdy není receptů dost. Někdy se setkávám s tím, že "dort je můj vlastní recept a je tajný,nikomu recept nepovím" :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natalie, děkuji :) máte pravdu, nové recepty se vždy hodí :) vidíte, já jsem naopak ráda, že se mohu o recepty podělit, o to víc, když pak mají u mých čtenářů úspěch.

      Vymazat
  10. Ďakujem opäť za úžasný recept ktorý mi padol práve vhod, kedže má priateľ narodeniny. Pôvodne som chcela upiecť Ovocný dort- podľa vášho receptu, ktorý sa mi už niekoľko krát podaril a je to už taká stálica na našich oslavách :) Máte úžasné recepty, ste veľmi šikovná.

    Mám otázku, prosím, aká má byť výška tortovej formy s týmto priemerom? pýtam sa preto, lebo na internete som našla rôzne výšky a formu si chcem kúpiť nech sa mi tortu podarí upiecť na 100%, tak nechcem riskovať piecť vo väčšej :)
    Ďakujem Nina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nino, moc děkuji za Váš komentář, jsem ráda, že je ovocný dort oblíbený :) Já peču v klasické dortové formě s odnímatelným dnem, která je cca 5-6 cm vysoká. V tomto případě je to ale poměrně jedno, protože korpus je hodně nízký :)

      Vymazat
  11. Zdravim Milo...pecu uz jen podle Vas.Zila jsem v domneni, ze u nas nejedou tmave buchty a cca pred hodinou jsem dodelala kubansky dort...pro navstevu na nedeli.Zmizel a uz neni, nechapu:-)) Takze pecu druhy a nevychazim z udivu:-)) Asi nejlepsi vizitka pro Vas:-)) :-)) Zdravi Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím Vás a moc děkuji za milý komentář :) jsem moc ráda, že i "tmavá buchta" u vás doma měla úspěch. Máte pravdu, to je pro mě nějvětší odměna :)

      Vymazat
  12. Moc krásný dort. Zítra upeču, jen se obávám jednoho kroku a to polévání čokoládou- jak se vám povedlo ho polít tak rovnoměrně a nakrájet tak, aby čokoláda nepopraskala?:) obávám se, aby čokoláda při polévání na vychlazeném dortu netuhla příliš rychle a nevytvořila vrstvy..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) nemusíte mít strach, díky smetaně poleva zcela neztuhne, je to tzv. krájeci poleva, která při krájení nepraská. Stačí mít dlouhý a úzký nůž a po každém zakrojení ho otřít, tak budou řezy hladké :) poleva musí být před nalitím úplné studená a taková hustší, nalijete ji celou nahoru a ona hezky steče i po stranách. Nalévá se na vychlazený, nemražený dort, takzě poleva netuhne rychle :)

      Vymazat
  13. Krásnej dort,budu péct v sobotu na narozeniny,akorát místo banánu dáme višně a pralinky milujeme tak i pařížskou šlehačku....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to můžete upéct rovnou višňový dort, který mám také na blogu :))

      Vymazat
  14. Dobry den, dortik jsem upekla a byl vyborny. Vsem moc chutnal. Opet dekuji za prehledny a presny postup. To same presny a prehledny postup a jeste vyborne muffiny s kefirem. Dekuji s Vami je radost pect.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím, tak to mě moc těší, že se dort povedl a všem chutnal :) jsem ráda, že se recepty líbí, děkuji za přízeň.

      Vymazat
  15. Dobry vecer, dortik dnes dokoncen (vcera jsem pekla korpus a pripravila ganache na krem), je vyborny, ale opravdu malinky. Priste budu delat z dvojnasobku surovin a na krem dokonce 2,5x tolik surovin, co je v zakladu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je malý :) ale jsem ráda, že chutná. Není problém upéct z větší dávky :) děkuji.

      Vymazat
    2. Prosim, mam jeste otazku. Dnes zacnu delat krem a zitra cely dortik dokoncim, ale nevim, jak prodlouzit trvanlivost bananu, aby v dortu vydrzely tak 2 dny ? Cerstve se zacnou brzo kazit, jeden den byl dort hotov a dalsi den se musel zkonzumovat, jde to nejak udelat, aby se banany nezacaly tak rychle kazit ? Moc dekuji

      Vymazat
    3. Nemyslím, že by se banány v dortu kazily. Lehce zhnědnou, to je pravda, ale chuťově jsou dobré. Je ale potřeba vybrat dobré banány, ne přezrálé ani nezralé a pokud pečete dort z dvojité dávky, nemusíte je ani krájet, můžete dát celé. Některé recepty uvádí, že můžete banány pokapat citronovou šťávou, ale v tomto případě by to podle mě narušilo chuť dortu.

      Vymazat
  16. Přidávám se s pochvalou, dort je výborný. Pekla jsem (z dvojnásobné dávky) přímo na oslavu, bez předchozího zkoušení, u Vašich receptů už vím, že vše klapne :-) Povedlo se jako vždy. Díky a přeju hodně příjemných chvil u pečení! Katka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, zdravím a moc děkuji za pochvalu :) jsem ráda, že chutnalo, mnohem víc mě ale těší důvěra, kterou máte v mé recepty. Budu se snažit i nadále nezklamat :) pěkné Velikonoce :) Míša

      Vymazat
  17. Tak já jdu taky na to :). Od Vás už mám vyzkoušený tento krém - jen bez mascarpone, tak se těším:). A jde určitě i bez ovoce, že?:) případně se mi trochu nabízí i maliny:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé :) mascarpone dodá krému jemnost a tak trochu zabrání případnému přešlehaní :) ovoce můžete samozřejmě vynechat, ale je to škoda, banány jsou pro kubánský dort typické :)) bez nich je to spíš paříž :) maliny jsem zatím nezkoušela, ale k čokoládě se hodí, skvělé jsou i višně :) volte podle toho, co máte doma rádi :)

      Vymazat
    2. Jj, višně už jsem právě dávala - podle Vašeho višňového dortu :). Akorát teď bohužel nemám, jen višňový džem ( i když s celými kousky). Úplně nejvíc byly višně v sirupu, akorát jsem je teď nemohla sehnat:(. Jinak bych neváhala. Tak ještě popřemýšlím nad malinami, i když mám jen mražené.

      Vymazat
  18. Hezký den,Milo, musím Vám napsat,že díky Vám jsem se z pekařky 'pecu pouze rychlé buchty na plech' postoupila do kategorie 'pecu už i dorty a koláče' . Neuvěřitelné!! Přátelé po mne chtějí ať jim něco upeču!! Díky Vám, umíte to nádherně popsat a vyfotit, že jsem si troufla i já a pečení se pro mně stalo zábavou a relaxem.A je to i chutné... Raději jsem si recepty vytiskla,kdyby blog zmizel,ale to se doufám nikdy nestane! Těším se na další výzvy a děkuju.Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, zdravím Vás a moc děkuji za krásný komentář :) jsem ráda, že jste se díky mému blogu posunula v pečení dál a baví Vás to. Pro mě největší odměna a smysl psát dál :) zatím nemám v plánu končit :) mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  19. Výborná připomínka předrevolučních zákusků, díky.:-) Jen vynechávám ty ledové kaštany s palmáčem. Nemáte recept na nalší vzpomínku, myslím, že se jmenoval Mila dort a byl to světlý piškot, hmota s mletými oříšky (snad se želatinou) a šlehačka? Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím a děkuji za komentář :) "historických" zákusků mám na blogu více, bohužel Mila dort mi nic neříká :(

      Vymazat
  20. Dobrý den, jsem nadšená maminka co hrozně ráda peče. Vaše stránky jsem objevila úplně náhodou, ale klobouk dolů. Myslím, že i úplný začátečník musí každý recept zvládnout. Takhle krásně a podrobně popsané recepty se moc nevidí a ty fotky no nádhera. Je vidět, že Vás to taky baví. Hned jsem si Vaše recepty vytiskla a postupně zkouším . Kubánský dort no jedna báseň, opravdu vypadá stejně jako na Vašem obrázku. No poslala bych Vám fotku mé 13- leté dcery ( která se právě " cpe :) a poživačně mlaská), která mě o tento dort prosila více jak rok. Přeji další úspěšné recepty a jen tak dál. Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mončo, zdravím a moc děkuji za krásný komentář :) jsem ráda, že jste můj blog objevila a že se recepty líbí a i daří realizovat :) fotku příště klidně pošlete do majlu nebo přes facebook :) ráda se podívám. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  21. Výborný dort a nejlepší blog pro začínající i pokročilé cukrařinky....nikdy nezklame ta naše Míša ��❤️

    OdpovědětVymazat
  22. Hezký den, chtěla bych se zeptat. Šlehačku vyšlehat studenou, nebo aby měla cca pokojovou teplotu? Normálně má být pokojové teploty, ale nevím jestli v tomto případě něco mění např. to převaření. Děkuji Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, zdravím Vás, tak to slyším poprvé, že by se šlehačka měla šlehat "teplá", naopak se doporučuje metly i mísu dát předem vychladit. Každopádně já šlehám vždy dobře vychlazenou z lednice nejen tu samotnou, ale i obdoby pařížské jako je třeba tahle :)

      Vymazat
    2. Ano moje babička i mamka, vyšlehávaly šlehačku pokojové teploty, třeba tu na ovocné knedlíky. Vždy tvrdily, že když vyšlehávaj studenou tak se jim nevyšlehá a byla to ta tučná (33%). Budu se řídit Vámi, děkuji a přeji hezký den :)

      Vymazat
  23. Dobrý den. děkuji Vám za výtečný recept a mám dotaz, máte nějaký "fígl" na přendavání politého dortu z mřížky aby se úplně nepomuchlal? Šíleně jsem s tím bojovala :D Předem děkuji za odpověď. Váš blog je super! :) Přeji krásný den Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, díky za "vyzkoušení", jsem ráda, že chutnalo :) já si dort lehce nadzvednu nožem a vsunu pod něj ruku a na ruce pak přenesu na tác a zase si vypomůžu nožem, abych ho položila :) chce to jen trénink a nebát se. Případně si můžete pod dort říznout papírovou podložku, která bude stejně velká nebo nepatrně menší, než dort. Díky ní bude dort trochu pevnější a bude se tak s ním lépe manipulovat.

      Vymazat
  24. Tento dort peču už po x-té, stala se z něj oblíbená klasika a mám ho hned hotový.
    U něj žádné vylepšováky nezkouším, není to potřeba. Jako malý dárek je super. Děkuji! Ivana V.

    OdpovědětVymazat
  25. Dobrý den, chtěla bych se zeptat - jakou značku čokolády používáte na polévání dortů? Jinak Vaše stránky jsou úžasné, velmi ráda peču a podle Vašich receptů to je i snadné a vždy chutné :) Děkuji a hezký večer. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, zdravím Vás, na polévání obvykle používám čokoládu na vaření z Lidlu, tu velkou 200 g ve zlatém obalu :) jinak jsem ráda, že se blog líbí, děkuji.

      Vymazat
  26. Právě jsem dodělala tento dort a věřím, že bude i výborný na chuť ;)
    Těsto jsem udělala bez lepku z rýžové mouky a místo hrubé jsem použila mleté mandle (jen nešly prosít :-)), ale vyběhlo ukázkově a drobky napovídají, že to bude poživatelné.
    Pařížská šlehačka překvapila tím, jak rychle se díky čokoládě vyšlehala, ani jsem nedávala mascarpone (tak jdu prozkoumat váš web, jestli tu máte nějaký cheesecake). Zkrátka velmi děkuji, už teď tuším, že jsem ho nepekla naposledy!
    Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, děkuji, skvělé, že i bezlepková varianta funguje :) ano, pařížská je díky čokoládě skvělá a dobře drží tvar, mascarone není nutné :) věřím, že Vás zaujmou i další recepty, mám tu pár i bezlepkových. Pěkný den. Míša

      Vymazat
    2. Sklidil úspěch! Na mě byl tedy moc čokoládový, ale je pravda, že jsem použila 70% čokoládu, neb to byla ta nejmíň vysokoprocentní, co Tesco mělo :)
      Díky!

      Vymazat
  27. Tento víkend som robila švagríkovi k narodeninám a všetci chválili. Len nabudúce musím spraviť z dvojitej dávky, lebo bolo málo :D :D :D Hana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hano, děkuji :) ano, tahle dávka je opravdu malá, klidně si ji zdvojnásobte :)

      Vymazat
  28. Dobrý den! Také bych Vám chtěla moc poděkovat za srozumitelně a detailně rozepsaný recept na famózní kubánský dort. Dělala jsem ho poprvé a to rovnou na oslavu narozenin. Vše se naštěstí povedlo na jedničku. Oslavenec i hosti si pochutnali, já měla obrovskou radost a posílala jsem Vám telepaticky milion díků. :) Dort je sice hodně sytý, chutná ale úžasně čokoládově a chválím především korpus, ten je prostě bombastickej! :) Díky moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :) jsem ráda, že se vše vydařilo a dort chutnal :)

      Vymazat
  29. Milá Míšo! Nedávno jsem Vám psala, že nevím, kam přidat svůj první komentář k Vaší bezplatné škole cukrařiny (a pečení vůbec) - a že ho tedy dám k prvnímu receptu, co jsem podle Vás pekla (kakaové řezy). Pak jsem si ale uvědomila, že první byl právě tenhle dort (který tedy nedosahoval Vašich estetických kvalit, zejména proto, že jsem do polevy rázně vrazila 250 ml smetany, ne předepsaných 100ml), ale odzoben koulemi z marcipánu nakonec nevypadal až tak hrozně a hlavně - udělal radost k narozeninám někomu, kdo je ke mě velmi, velmi laskavý. Hledala jsem, četla a srovnávala recepty na Kubánský dort asi dva měsíce - a nakonec si vybrala ten Váš - a byla to pro mě skutečně klika, protože od té doby se frekvence, se kterou peču, značně zvýšila - stejně jak radost, kterou z pečení mám. Takže za to, že jsem objevila Vaše skvělé, přívětivé, srozumitelné stránky, které úskalími pečení provedou i idioty, jako jsem já, vděčím Kubánskému dortu. A jsem hrozně ráda, že jsem Vás našla. Přeju vše dobré a držím palce všem pravidelným návštěvníkům (jako jsem já), aby Vás to jen tak nepřestalo bavit!!! Díky za všechny rady a to úsilí, které do svého blogu dáváte! Sofie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Sofie, moc a moc děkuji za opět velmi milý a potěšující komentář :) moc mě těší, že ve Vás probouzím radost z pečení a že se na mé stránky opakovaně a hlavně s důvěrou vracíte. Moc si toho vážím :) krásné léto.

      Vymazat