čtvrtek 23. února 2017

Ořechová roláda se šlehačkou (bez mouky)

V lednici mi zbylo několik bílků a tak jsem přemýšlela, co s nimi. Jako první mě napadla bezé roláda. Ale protože recept na blogu už mám, zkusila jsem ji tentokrát v bezlepkové variantě. Mouku jsem nahradila mandlovou mouku, šlehačku vylepšila strouhanou čokoládou a luxusní dezert byl za "pár minut" na stole :)


A když říkám pár minut, tak to myslím doslova :) Příprava rolády zabere opravdu jen chvilku. Peče se velmi krátce, vychladne za pár minut a na rozležení jí stačí slabé dvě hodiny. Těsto je velmi tenké, jemně ořechové, se spoustou šlehačky. Věřte mi, že u jednoho kousku nezůstanete. 



Roládový plát:
140 g bílků
50 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
40 g mletých vlašských ořechů - koupíte např. tady
80 g cukru krupice

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Zpočátku šlehejte při nižších otáčkách, jakmile se vytvoří pěna, začněte přisypávat cukr a otáčky zvyšte.
Stěrkou vmíchejte mleté mandle i ořechy a dobře promíchejte. Těsto rozetřete rovnoměrně na plech. Nechte vyšší vrstvu, protože při pečení se těsto sníží (speče). 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-10 minut, až je hezky dozlatova.
Ihned po vytažení z trouby překlopte na čistý arch papíru posypaný moučkovým cukrem a nechte vychladnout.  

Šlehačková náplň s čokoládou:
250 ml smetany ke šlehání 33%
80 g mascarpone
lžíce cukru krupice
30-40 g hořké čokolády 50-60%, nastrouhané
čokoláda + ořechy na ozdobu

Smetanu, mascarpone a lžíci cukru dejte do misky a společně vyšlehejte do tuha. Čokoládu nastrouhejte a opatrně vmíchejte do ušlehané šlehačky. 
Z vychladlého plátu sloupněte pečící papír a šlehačku rovnoměrně rozetřete. Pomocí pečícího papíru srolujte a dejte i s papírem chladit do lednice alespoň na dvě hodiny.
Poté roládu z papíru vybalte a ozdobte rozpuštěnou čokoládou a sekanými ořechy. Můžete servírovat :)




Vytisknout recept



21 komentářů:

  1. Jú, tak do toho jdu hned zítra, až odkoupím chybějící ingredience. To je úžasné, jak si s něčím lámu hlavu, tak se to tu objeví :-). V lednici mi totiž zahálí několik bílků a pořád jsem nenacházela hezký nápad, co s nimi. A ještě k tomu jako bonus bezlepková varianta, díky, super :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to jsem ráda, že jsem se Vám trefila do noty :) snad bude roláda chutnat.

      Vymazat
  2. To je ale lákadlo :-) ! Monika

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný recept i fotky, jako ostatně všechno co je na Vašich stránkách. Mohu se zeptat kolik vajec (na 140g bílků) je plus mínus potřeba? Ještě bych se ráda zeptala, jak se udělá tak krásné zdobení čokoládou, přijde mi krásně pravidelné a všude stejně silné. Dáváte čokoládu do zdobícího sáčku? Díky za rady a tipy. Váše stránky mám moc ráda a cením si jich. Je to zaručený zdroj kvalitních a vyzkoušených luxusních receptů! Už jsem toho odsud vyzkoušela dost a vždy s úspěchem. Pokaždé se těším na nový recept, který přidáte. Díky, že tu jste! Přeji mnoho úspěchu a další skvělé recepty. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji za Vaše uznání, snažím se :) vaječný bílek váží cca 30g, takže počítejte 4-5 vajec, záleží na velikosti. S čokoládou jste mě odhalila :) ano, udělala jsem si malý kornoutek z pečícího papíru a tím čokoládu nastříkala na roládu :)
      Děkuji Vám za krásná slova, moc si toho vážím a budu se snažit i nadále nezklamat. Pěkný zbytek neděle. Míša

      Vymazat
  4. Milá paní Mílo, ta roláda vypadá opravdu úžasně. Já vítám každý recept s bílky, protože mi často zbývají. Díky Vaší radě jsem se je odvážila mrazit, ale spotřeba na něco dobrého je daleko lepší. I když se zpožděním, tak Vám do tohoto roku přeji co nejpovedenější tvoření a k tomu pevné zdraví a štěstí. Nám dáváte spoustu báječných nápadů a občas pošťouchnete mé vnitřní, cukrářsky a pekařsky nepříliš odvážné já. Díky Vám jsem si troufla na makronky a jelikož je Paříž takřka mým druhým domovem, tak vím, že jsem slušně konkurenceschopná.Takže se připojuji ke Katce a z celého srdce děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Simi, děkuji, jsem ráda, že Vás recept zaujal. Bílky bez obav zamrazujte a jakmile se objeví zajímavý recept, jen sáhnete do mrazáku :)
      Děkuji Vám za přání, také Vám přeji vše nejnejnej v tomto roce. Vážím si Vašich návštěv i důvěry v mé recepty. Jsem ráda, že ve Vás probouzím cukrářku a pokud jste zvládla makronky, zvládnete už všechno :) mimochodem, francouzská cukrařina je úžasná, můj velký vzor :)

      Vymazat
  5. Milá paní Mílo, Vaše roláda je krásná, návod srozumitelný a jednoduchý. Mám jeden dotaz. Mohla bych použít místo mandlové mouky mleteté vlašké ořechy? Takže roláda by byla jen ořechová. Děkuji Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím Vás a děkuji :) když dělám těsto zcela bez mouky, mám lepší zkušenosti dát část ořechů a část mletých mandlí, než jen samotné ořechy ... pokud nemáte mandlovou mouku, doporučila bych spíš mleté neloupané mandle ... nebo pokud nepotřebujete bezlepkovou variantu, tak si udělejte klasickou bezé, kde je trocha mouky :)

      Vymazat
  6. Dobrý den, Vaši roládu bych ráda upekla jako slavnostní zákusek k narozeninám, jsem ale začátečník, chtěla bych se zeptat, zda není plát na roládu po upečení příliš slabý a zda lze roládu stočit už teplou, bojím se, aby mi nepopraskala. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, ano, plát je slabší, je potřeba nechat těsta vyšší vrstvu, při pečení klesne. Roláda se stáčí za studena, není potřeba ji rolovat teplou :)

      Vymazat
    2. Děkuji, snad se povede. Dám vědět =)

      Vymazat
  7. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze mascarpone v krému nahradit měkkým tvarohem, případně zda je lepší použít tvaroh ve vaničce nebo v alobalu. Děkuji Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím, tvaroh bych moc nedoporučovala, obvykle nejde se šlehačkou moc dobře vyšlehat a chuťově se mi k tomuto receptu ani příliš nehodí :) pokud chcete tvarohovou náplň, tak zkuste třeba Makovou roládu s tvarohem nebo Kakaovou roládu s tvarohem :) obě jsou skvělé, případně použijte jen krém z některé z nich :)

      Vymazat
  8. Děkuji za rychlou odpověď. Nešlo by tedy místo mascarpone dát do krému ricottu? Momentálně nemůžu mascarpone nikde sehnat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel s ricotou do šlehaných krémů nemám žádné zkušenosti, chuťově je neutrální, ale obsahuje málo tuku. Ze zkušenosti vím, že např. nízkotučné krémové sýry po vyšlehání řídnou a tečou .... mascarpone kupuji běžně v Lidlu, ale dá se koupit v ostatních větších supermarketech.

      Vymazat
    2. Případně ušlehejte jen samotnou šlehačku :) ideálně tu 40%, která hezky drží tvar.

      Vymazat
    3. Děkuji, za rady. Roládu se chystám péct k narozeninám, potom dám vědět, jak se povedla =)

      Vymazat
  9. Roládu jsem udělala k narozeninám, jelikož se mi na povrchu nezdála dost reprezentativní, potřela jsem ji celou čokoládovou polevou a posypala oříšky. Byla výborná, všichni chválili. Jen pro příště upeču plát z dvojité dávky =)

    OdpovědětVymazat