sobota 4. února 2017

Mini cheesecakes s burákovým máslem

Jako milovník burákového másla jsem se na tenhle cheesecake chystala už dlouho. Respektive na jeho pečenou variantu. Vůbec jsem si totiž nedokázala představit, jak bude burákové máslo ve spojeni se sýrem chutnat. Teď už to vím, je to skvělá kombinace :)


Cheesecake je krásně krémový, řekla bych ještě více, než klasický. Burákové máslo není v chuti dominantní, naopak jen lehce decentní. A čokoládová poleva to hezky doplňuje. Pokud nejste vyloženě odpůrci buráků nebo alergici, doporučuji tuhle kombinaci vyzkoušet. 


Recept jsem upravila jen na menší množství dortíků, podle velikosti košíčků připravíte 6 - 7 kousků. Jako u všech cheesecaků, i tady je důležité, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu. Vyndejte je tedy včas z lednice :)

Burákové máslo kupuji v Lidlu v rámci amerických týdnů. Obsahuje 95% arašídů a jen nepatrné množství cukru a soli, chuťově je velmi dobré. Použít můžete jemné i s kousky arašídů. 


Mini cheesecakes s burákovým máslem (6 - 7ks):
60 g sušenek (použila jsem mix Bebe dobré ráno a Bebe rodinné)
30 g burákového (arašídového) másla
----------------------------
250 g čerstvého krémového sýry typu Philadelphia (použila jsem Palouček z Lidlu)
90 g burákového (arašídového) másla 
50 g třtinového cukru (případně více dle chuti)
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
40 ml smetany ke šlehání
1 velké vejce

Troubu předehřejte na 150 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovým košíčky. Já jsem použila košíčky o průměru dna 5 cm a výšce 3,2 cm. Pokud máte menší, rozdělte těsto raději do 7 košíčků.
Sušenky rozmixujte a smíchejte s burákovým máslem. Můžete ho předem trochu nahřát v mikrovlnce, pokud je příliš tuhé. Směs rozdělte do připravených 6-7 košíčků a pomocí lžičky přimáčkněte do dna. 
Do mísy dejte sýr, burákové máslo, cukr a škrob a při nízkých otáčkách dobře prošlehejte. Přidejte vejce a zašlehejte. Nakonec přilijte smetanu a dobře promíchejte. Těsto rozdělte do košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20-25 minut. 
Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folii nebo alobalem a dejte na několik hodin chladit do lednice (nejlépe přes noc).

Čokoládová poleva:
40 g hořké čokolády 50-60%
40 g smetany ke šlehání 33%
arašídy a kousky sušenek na posypání

Čokoládu nasekejte na malé kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a mírně zhoustnout, pak nalijte na vychlazené dortíky. Ozdobte arašídy a kousky sušenek. Dejte chladit do lednice. 


inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/

Vytisknout recept






10 komentářů:

  1. Kdybych teď dva dny nedělala nic jiného než pekla, tak bych se do nich hned pustila :-)
    Narozeninová giveaway

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda věřím :) nic se nemá přehánět :)

      Vymazat
  2. mňam mňam :) já se na to burákové máslo také pořád chystám :) toto ráda vyzkouším ;)

    https://www.flavoursofamellia.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Vy jste prostě jednička :) V plánu mám tolik receptů, že nevím, jestli se k těmhle dortíkům někdy dostanu, ale nejspíš přehodnotím priority :) Jindřiška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jindřiško, děkuji :) nebojte, jsem na tom podobně, můj seznam věcí, které bych chtěla upéct je stále delší a delší .... :)

      Vymazat
  5. Dobrý den, je podmínkou, aby bylo burákové máslo slané? Mám doma teď 100% arašídové, nic víc, takže přemýšlím, jestli je zapotřebí třeba přisolit či něco přidat? Jinak už mám od Vás vyzkoušeno několik receptů, především z řad cheesecaků, a jsou naprosto úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, nemusí být slané :) klidně použijte to, co máte :) špetku mořské soli klidně přidejte, zvýrazni to chuť :) tak to mě moc těší, že mají recepty úspěch, děkuji ;)

      Vymazat