středa 8. února 2017

Koblihy pečené jako muffiny

Koblihy jsem nikdy neměla ráda. Na rozdíl od vdolečků, kterou jsou taky smažené, mi vždycky připadaly moc mastné a "těžké". Proto jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych je zkusila připravit doma. Tedy až do té doby, než jsem objevila tenhle recept, kde se koblihy pečou v muffinové formě. To jsem prostě musela vyzkoušet :)


Zkusila jsem a změnila svůj názor na koblihy, tedy na ty pečené. Koblihy jsou skvělé, těsto je krásně jemné a měkoučké. Úžasně voní :) Vypadají sice spíš jako malé hříbečky, než kulaté kobližky, ale to myslím vůbec nevadí. 




Koblihy pečené v troubě (cca 8-10 ks):
250 g hladké mouky 
špetka soli
12 g čerstvého droždí
40 g cukru krupice
125 ml mléka
2 velké žloutky
25 g másla
citronová kůra
marmeláda (jahoda, meruňka)
máslo a rum na potření

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek. 
Mouku se špetkou soli prosejte do mísy. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. 
Do kvásku přidejte žloutky a citronovou kůru a prošlehejte. Směs vlijte do mouky a začněte propracovávat těsto. Po chvilce přilijte zchladlé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. 
Dejte do misky, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 


Připravte si formu na muffiny, kterou vyložte papírovými košíčky.
Vykynuté těsto rozdělte na 8-10 kousků, každý kousek v dlani zmáčkněte do placičky, doprostřed dejte lžičku marmelády a konce dobře spojte. Vytvarujte do kuličky a vložte do papírového košíčku, spojem dolů. Stejným způsobem připravte zbývající těsto. Koblihy přikryjte utěrkou a nechte ještě chvilku kynout. Mezitím si troubu předehřejte na 185 stupňů. 
Koblihy dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut (podle velikosti). Rozpusťte kousek másla, přidejte trochu rumu a touto směsí koblihy ihned po vytažení z trouby potřete. Nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte. 
Koblihy jsou nejlepší čerstvě upečené, ale chutnají skvěle i druhý den. 



inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/

17 komentářů:

  1. Naprosto úžasná záležitost. Právě upečeno s domácím hruškovým povidlem. Mizí rychlostí blesku. Příště budu muset znásobit dávku. Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) ale nechápu, jak jste je mohla tak rychle stihnout :)) mimochodem hrušková povidla miluju, doma je dáváme na vdolečky nebo kynuté koláče, jsou úžasné :)

      Vymazat
    2. Tak dnes repete ;-). Tentokrát jsem vybrala jablečná povidla, ale popravdě se mi k tomu moc nehodí. Jsou poněkud mdlá - a už se to víc blíží k buchtám než ke koblihám.
      Velmi dobrým nápadem je ta muffinová forma. Zítra bude další várka - dárek pro kamarády. Už se tu na mě směje jahodovo-maková marmeláda :-).

      Vymazat
    3. Tak hrušková povidla jsou nejlepší :) těm se jablková nevyrovnají :) ale marmeláda je do koblih skvělá, prostě klasika :)

      Vymazat
  2. Upeceno,skoro snedeno :). Jsou vyborne. Jen mi z nich marmelada vytekla. Jak na to? Dekuji, Ivana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, Vy jste teda také rychlík :) obdivuji s jakou rychlostí zkoušíte nové recepty a moc za to děkuji :) Ano, mě také marmeláda ze dvou koblih vytekla, myslím, že jsem jí dala příliš, mám totiž ráda hodně náplně. Důležité je, aby se těsto dobře spojilo a náplň byla hezky uprostřed. Pokud je někde slabší vrstva těsta, může prasknout a vyteče. Takže moje rada, asi méně náplně a hezky utěsnit :)

      Vymazat
  3. Ty vypadají nádherně! Problém je, že nemám doma ani košíčky na muffiny, natož formu. Myslíte, že to bude fungovat stejně dobře, když je upeču jako klasické buchty v pekáči? Děkuji, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji :) ano, myslím, že by šly upéct i jako buchty, v tom případě bych je ale asi namočila v másle před pečením, aby se neslepily k sobě :) Oni možná půjdou upéct i běžně na plechu, s mezerami od sebe ... jen se rozjedou asi více do šířky.

      Vymazat
  4. Sice jen ze 2 koblih nevytekla náplň :-D, ale jsou výborné. Plnila jsem je nutellou (s marmeládou bych nepochodila u syna) a nakonec je dávala na plech dál od sebe, jak jste mi poradila, a taky to funguje. Palec nahoru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělá zpráva, děkuji :) jak jsem psala výše, možná dát příšté méně náplně a pořádně spojit a utěsnit :) pak by nemělo vytékat.

      Vymazat
  5. Jdu na ně!Valerie

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes dopoledne upečeno z dvojité dávky a na talíři se třesou tři poslední ke snídani:-) dala jsem domácí višňovou marmeládu a pro děti arašídovou nugetu a mňam mňam:-) díky za super recept. Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuji :) jsem moc ráda, že chutnalo :) a za sebe musím říct, že obě náplně zní skvěle, moje oblíbené :)

      Vymazat
  7. Tak mne teda taky z vetsiny napln vytekla, ale chutnaji skvele, jak jsem zjistila z ochutnavky jeste horkeho kousku v pul devate vecer! Se zbytkem pockam az na rano. Katka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, zřejmě bude záležet i na druhu použité marmelády, některé holt více tečou :) snad budou chutnat i bez marmelády :)

      Vymazat
  8. Pekla jsem je o vikendu a byly taaaak dobre ( a to nejsem zadna zdatna pekarka). Marmelada mi taky z nekolika kusu vytekla, ale asi to chce jen vic cviku a mene naplne. Diky moc za dalsi skvely recept, zakladam si ho mezi sve oblibene (peču uz vlastne jen podle Vas) :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, to moc ráda slyším :) jsem ráda, že se recepty líbí, děkuji za přízeň :)

      Vymazat