Koblihy pečené jako muffiny

Koblihy jsem nikdy neměla ráda. Na rozdíl od vdolečků, kterou jsou taky smažené, mi vždycky připadaly moc mastné a "těžké". Proto jsem nikdy nepřemýšlela nad tím, že bych je zkusila připravit doma. Tedy až do té doby, než jsem objevila tenhle recept, kde se koblihy pečou v muffinové formě. To jsem prostě musela vyzkoušet :)


Zkusila jsem a změnila svůj názor na koblihy, tedy na ty pečené. Koblihy jsou skvělé, těsto je krásně jemné a měkoučké. Úžasně voní :) Vypadají sice spíš jako malé hříbečky, než kulaté kobližky, ale to myslím vůbec nevadí. 




Koblihy pečené v troubě (cca 8-10 ks):
250 g hladké mouky 
špetka soli
12 g čerstvého droždí
40 g cukru krupice
125 ml mléka
2 velké žloutky
25 g másla
citronová kůra
marmeláda (jahoda, meruňka)
máslo a rum na potření

Z vlažného mléka, cukru a droždí si připravte kvásek. 
Mouku se špetkou soli prosejte do mísy. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. 
Do kvásku přidejte žloutky a citronovou kůru a prošlehejte. Směs vlijte do mouky a začněte propracovávat těsto. Po chvilce přilijte zchladlé máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. 
Dejte do misky, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. 


Připravte si formu na muffiny, kterou vyložte papírovými košíčky.
Vykynuté těsto rozdělte na 8-10 kousků, každý kousek v dlani zmáčkněte do placičky, doprostřed dejte lžičku marmelády a konce dobře spojte. Vytvarujte do kuličky a vložte do papírového košíčku, spojem dolů. Stejným způsobem připravte zbývající těsto. Koblihy přikryjte utěrkou a nechte ještě chvilku kynout. Mezitím si troubu předehřejte na 185 stupňů. 
Koblihy dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut (podle velikosti). Rozpusťte kousek másla, přidejte trochu rumu a touto směsí koblihy ihned po vytažení z trouby potřete. Nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte. 
Koblihy jsou nejlepší čerstvě upečené, ale chutnají skvěle i druhý den. 



inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/

Komentáře

  1. Naprosto úžasná záležitost. Právě upečeno s domácím hruškovým povidlem. Mizí rychlostí blesku. Příště budu muset znásobit dávku. Díky :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) ale nechápu, jak jste je mohla tak rychle stihnout :)) mimochodem hrušková povidla miluju, doma je dáváme na vdolečky nebo kynuté koláče, jsou úžasné :)

      Smazat
    2. Tak dnes repete ;-). Tentokrát jsem vybrala jablečná povidla, ale popravdě se mi k tomu moc nehodí. Jsou poněkud mdlá - a už se to víc blíží k buchtám než ke koblihám.
      Velmi dobrým nápadem je ta muffinová forma. Zítra bude další várka - dárek pro kamarády. Už se tu na mě směje jahodovo-maková marmeláda :-).

      Smazat
    3. Tak hrušková povidla jsou nejlepší :) těm se jablková nevyrovnají :) ale marmeláda je do koblih skvělá, prostě klasika :)

      Smazat
  2. Upeceno,skoro snedeno :). Jsou vyborne. Jen mi z nich marmelada vytekla. Jak na to? Dekuji, Ivana V.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Ivano, Vy jste teda také rychlík :) obdivuji s jakou rychlostí zkoušíte nové recepty a moc za to děkuji :) Ano, mě také marmeláda ze dvou koblih vytekla, myslím, že jsem jí dala příliš, mám totiž ráda hodně náplně. Důležité je, aby se těsto dobře spojilo a náplň byla hezky uprostřed. Pokud je někde slabší vrstva těsta, může prasknout a vyteče. Takže moje rada, asi méně náplně a hezky utěsnit :)

      Smazat
  3. Ty vypadají nádherně! Problém je, že nemám doma ani košíčky na muffiny, natož formu. Myslíte, že to bude fungovat stejně dobře, když je upeču jako klasické buchty v pekáči? Děkuji, Lenka.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji :) ano, myslím, že by šly upéct i jako buchty, v tom případě bych je ale asi namočila v másle před pečením, aby se neslepily k sobě :) Oni možná půjdou upéct i běžně na plechu, s mezerami od sebe ... jen se rozjedou asi více do šířky.

      Smazat
  4. Sice jen ze 2 koblih nevytekla náplň :-D, ale jsou výborné. Plnila jsem je nutellou (s marmeládou bych nepochodila u syna) a nakonec je dávala na plech dál od sebe, jak jste mi poradila, a taky to funguje. Palec nahoru :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Skvělá zpráva, děkuji :) jak jsem psala výše, možná dát příšté méně náplně a pořádně spojit a utěsnit :) pak by nemělo vytékat.

      Smazat
  5. Jdu na ně!Valerie

    OdpovědětSmazat
  6. Dnes dopoledne upečeno z dvojité dávky a na talíři se třesou tři poslední ke snídani:-) dala jsem domácí višňovou marmeládu a pro děti arašídovou nugetu a mňam mňam:-) díky za super recept. Lucka

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Lucko, děkuji :) jsem moc ráda, že chutnalo :) a za sebe musím říct, že obě náplně zní skvěle, moje oblíbené :)

      Smazat
  7. Tak mne teda taky z vetsiny napln vytekla, ale chutnaji skvele, jak jsem zjistila z ochutnavky jeste horkeho kousku v pul devate vecer! Se zbytkem pockam az na rano. Katka.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, zřejmě bude záležet i na druhu použité marmelády, některé holt více tečou :) snad budou chutnat i bez marmelády :)

      Smazat
  8. Pekla jsem je o vikendu a byly taaaak dobre ( a to nejsem zadna zdatna pekarka). Marmelada mi taky z nekolika kusu vytekla, ale asi to chce jen vic cviku a mene naplne. Diky moc za dalsi skvely recept, zakladam si ho mezi sve oblibene (peču uz vlastne jen podle Vas) :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Skvělé, to moc ráda slyším :) jsem ráda, že se recepty líbí, děkuji za přízeň :)

      Smazat
  9. Dekuji za super recept. Moje 4leta mlsounka miluje koblihy, ja ji ty kupovane ale dopravat moc nechci. Tyhle jsou suprove nemastne, mala slupla dve najednou :-D a jeste mi u peceno pomahala,takze naprosta spokojenost. Info pro ty, kteri se boji kynuteho testa:sverte to pekarne, testo bylo paradne nakynute ;)

    OdpovědětSmazat
  10. Dnes jsem zkusila, a přesto, že nejsem s kynutými těsty kamarádka, byly vynikající ❤️👍

    OdpovědětSmazat
  11. Lepsi koblihy sem nejedl,to se musi nechat. Sice vsechny vytekli ale 5minut po vyndani jsem 4ks snedl. Vazne vyborny recept.....

    OdpovědětSmazat
  12. Dobry den, na jedne fotce vypada koblizka ala muffin jakoby byla plnena az po upeceni - po strane dirka a malinko videt kolem marmelady. Mozna spatne koukam ;) Nicmene - myslite, ze by slo plnit az po upeceni, jako klasicke koblihy? Bojim se prave te vytekle naplne - i povidlove buchty mi vzdy vytecou :(
    Nezkousel nekdo? ;) hezky den Misa

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdání klame :) všechny koblihy byly plněné před pečením. Každopádně si myslím, že by šly určitě naplnit i po upečení.

      Smazat
  13. Vše šlo hladce, jen mi některé koblihy praskly. :-( Plnila jsem povidly s rumíkem a skořicí. Netuším proč na boku praskly, teplotu trouby jsme měla 180 st. Chuťově dobré, nadýchané těsto, ale spíše mi připomínají kynuté buchty. Je to takto OK? Děkuji za tip a přeji klidné dny.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Mě povidla také tečou :) i z koláčů. Tak samozřejmě, chuť klasicky smažených koblih to z trouby nikdy mít nebude, ale i tak jsou skvělé.

      Smazat

Okomentovat