pondělí 13. února 2017

Čokoládové makronky s malinami

Svátek Sv. Valentýna neslavím a jak tak sleduji své okolí, nejsem sama. Připadá mi, že jediný kdo ho slaví, jsou asi obchodníci :) nicméně je to dobrý důvod upéct něco sladkého. Ať už pro svého milovaného nebo jen tak. A protože maliny a čokoláda jsou velmi oblíbená a osvědčená kombinace, nejen na Valentýna, zkusila jsem ji tentokrát do makronek.  


Zvažovala jsem dvě varianty náplně, ganache připravenou z malinového pyré a hořké čokolády nebo čokoládový krém s malinou uprostřed. Ta druhá možnost mi přišla vhodnější, protože pokud nemáte rádi maliny, můžete je vynechat a udělat si jen čistě čokoládové makronky, které jsou mimochodem taky skvělé :)


Na makronky budete potřebovat (cca 30 celých):
150 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
150 g moučkového cukru
20 g kakaa
57 + 57 g bílků 
150 g cukru krupice 
38 ml vody 

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír nebo folii na pečení. 

Mandlovou mouku společně s kakaem a moučkovým cukrem promixujte do jemna a přesypte do mísy. Přidejte polovinu bílků (57 g), promíchejte do pasty a odložte stranou. 

150 g cukru krupice dejte společně s vodou do menšího kastrolku a při střední teplotě svařte na cukrový rozvar. V okamžiku, kdy se začne voda vařit, začněte šlehat druhou polovinu bílků (57 g). Jakmile cukrový rozvar dosáhne teploty 118 stupňů, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. 

Sníh po částech vmíchejte do mandlové pasty, těsto roztírejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí. 

Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy. 

Plechem bouchněte o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Můžete také poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky nechte zaschnout, až jsou pevné a na dotek nelepivé. Obvykle stačí cca 30 minut.



Troubu si předehřejte na 150 stupňů. Makronky pečte 13 - 14 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Makronky nechte zcela vychladnout, pak opatrně sloupněte z papíru.
Upečené makronky můžete ihned po vychladnutí plnit krémem nebo je uschovat i na několik týdnů do mrazáku.

Čokoládová náplň s malinami:
120 g hořké čokolády 50-60%
120 g smetany ke šlehání 33%
maliny - čerstvé nebo mražené

Čokoládu nasekejte, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte čokoládu vychladnout a lehce zhoustnout. Měla by mít hustotu krému, vhodnou k plnění.

Pokud použijete mražené maliny, nechte je předem rozmrznout. Případně je ponořte do cukrového rozvaru. Ten si připravíte jednoduše z 100 ml vody a 100 g cukru krupice. Vodu s cukrem společně svařte, stačí jen chvilku, aby se rozpustil cukr. Dejte do lednice vychladit. Mražené maliny ponořte na pár minut do vychlazeného cukrového rozvaru, vyndejte na ubrousek a nechte okapat. Takto připravené maliny použijte do makronek. 


Dokončení makronek
Polovinu makronek naplňte čokoládovým krémem, já jsem dávala jen lžičkou, ale můžete použít i zdobící sáček. Doprostřed krému vmáčkněte kousek maliny a přiklopte. Já jsem měla poměrně velké maliny, takže jsem dávala jen polovinu, pokud máte nějaké drobnější, klidně dejte i celou. Makronky nechte do druhého dne rozležet v lednici.


 recept na pusinky z kurzu v cukrárně Saint Tropez

Vytisknout recept





18 komentářů:

  1. Milo,skvely recept,makronky mam v mrazaku,tak jenom udelam napln.O vikendu jsem pekla Vas visnovy cokoladovy dort,ale s malinami a byl uzasny.Dekuji za dalsi skvely recept.Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, děkuji :) dort musel být určitě skvělý i s malinami :)

      Vymazat
  2. Máte ty makronky úplně nádherný! Jestli chutnají tak dobře, jak vypadají, tak to musí být laskomina. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Míšo, Vaše cukrářské umění obdivuji už dlouho a pořád se opakuji, ale dnes, za tyhle úžasné makronky musím znovu seknout pochvalu! Jste geniální a takhle luxusní makronky nemají poslední dobou ani v St. Tropez! Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, zdravím Vás, klidně se opakujte :) moc hezky se to čte, děkuji :)) jojo, jak tak sleduji práci zmíněné cukrárny na FB, není to nic moc, velká škoda :(

      Vymazat
  4. Ještě nikdy jsm neochutnala makronku...a je to venku :-) Máte je absolutně nádherné. A ta kombinace malin a čokolády... Mňam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, myslím, že se nic tak strašného nestalo :) všechno je jednou poprvé :) také jsem spoustu věcí ještě neochutnala :)

      Vymazat
  5. Mílo,zdravím Vás,můžu dát do mrazáku čokoládovou náplň a náplň ze slaného karamelu? Mimochodem obě jsou úúžasné.Těším se na další recepty.Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, zdravím, čokoládovu náplň jsem nezkoušela, ale myslím, že by to neměl problém :) slaný karamel jsem mrazila, ten je ok :)

      Vymazat
  6. Dobrý deň.Pozrela som si vašu stránku a som nadšená.Obdivujem vás s akou trpezlivosťou riadite ľuďom.Aj ja by som vás chcela poprosiť o radu,konkrétne s cokoladovymi makaronkami.Robim ich francuzkou metódou,vyšli mi stále,ale tieto coko neviem urobiť.Davam 1 lyžicu kakaa,ktorou nahradim práškový cukor,ostatne pomery nechávam nezmenené,sú podobne ako vaše u citronovycmakaronkach.Napriek tomu,je hmota veľmi hutna a neviem ju rozmiešať aby sa liala,aj keď ju miestam veľmi dlho.Makaronky mi síce vyrastú,ale povrch je akokeby zvlneny a nie sú pevne,putujú rovno do kosa.Neviete kde robím chybu?staci,nahradiť ten cukor kakaom alebo mám v tomto prípade pridať viac bielkov?Fakt tomu nechápem,pretože s farbivom sú stále ok.Poradite mi prosím vás?Adriana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adriana, zdravím Vás a moc děkuji za komentář :) s makronkami je to někdy potíž :) já také obvykle nahrazují část cukru kakaem a souhlasím s Vámi, že těsto je nepatrně tužší :) většinou se mi povede ale rozmíchat :) klidne ale priste zkuste přidat malé množství bílků, mohlo by to pomoci :)

      Vymazat
    2. Ďakujem Vám za vašu odpoved.Mozte mi napísať,koľko gramov kakaa asi dávate a akú značku?Stale sa s nimi trápim,keď som vymenila značku kakaa tak som to rozmiešala v pohode,ale sú veľmi matne a malo im narastie nozicka.Uz som z nich zúfalá.

      Vymazat
    3. Kakao kupuji v kilovém balení na cukrářském eshopu - http://cukrarske-pomucky.cz/kakaovy-prasek-1-kg-1594/ a dávám ho obykle od oka nebo viz. recept výše :) možná ho zkuste dát trochu méně a přidejte trochu hnědé barvy ...

      Vymazat
  7. A ešte by som sa chcela opýtať,akou technikou robíte čokoládové makaronky?Ja robím francuzkou a stále mi schnu tak 3-4 hodiny.Myslite,že je to zle vymierame alebo ide o vlhkosť?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už dnes makronky téměř nepeču, tohle období už mám za sebou :) většinou jsem ale pekla s cukrovým rozvarem, tam je délka schnutí kratší. Hodně ale záleží na počasí a aktuální teplotě a vlhkosti v místnosti :) když bylo deštivo a vlhko, makronky mi také schly hrozně dlouho a občas se i nepovedly :)

      Vymazat
    2. Ďakujem za odpoved,skúšala som podľa vášho receptu s rozvarom a podarili tak som veľmi rada.Este ich opäť vyskúšam,ale recept je naozaj skvelý.Dakujem za všetko.

      Vymazat
    3. Tak to moc ráda slyším :) děkuji a mějte se fajn :)

      Vymazat