úterý 3. ledna 2017

Mramorová bábovka s mandlemi

Tak je za námi další rok, v mém případě už třetí v pořadí, kdy se věnuji psaní tohoto blogu. Chtěla bych vám při té příležitosti moc poděkovat za přízeň a důvěru v mé recepty. Moc si vážím vašich komentářů, ať už tady na blogu nebo na facebooku, děkuji za krásné e-maily a zaslané fotografie vašich "výtvorů". Dodává mi to chuť a sílu do dalšího pečení a také pocit, že to má nějaký smysl. 


Ale už dost slov a jde se radši péct. Pro začátek roku jsem vybrala klasiku v podobě mramorové bábovky. Peče se u nás v rodině už od nepaměti, pekla ji moje babička, maminka a teď už ji peču i já. A přestože je to jen "obyčejná" bábovka, každý kdo dosud ochutnal, ji chválil až do nebe :)


Bábovka je krásně vláčná, voňavá a "vytuněná" křupavými mandličkami. Jako malá jsem si vždycky vybírala kousek, kde bylo mandlí nejvíce a občas jsem je z bábovky potají vydloubávala :) Do bábovky se přidává olej, který mi do podobných těst přijde vhodnější než máslo. Bábovka je pak hezky nadýchaná a vláčná. Já osobně mám ráda v bábovce jen takové lehké mramorování, ale klidně si kakaového těsta udělejte více.  



Základem úspěchu je stejná pokojová teplota všech surovin. Pokud nestihnete vejce vyndat včas z lednice, ponořte je na chvilku do teplé vody. Mléko můžete zase trochu přihřát v mikrovlnce. Mouku je dobré prosít a promíchat s práškem do pečiva ještě před přidáním do těsta. Sníh šlehejte zpočátku pomalu, teprve až se vytvoří lehká pěna, přidejte na intenzitě. Do těsta ho přidávejte po částech a velmi opatrně vmíchejte. 


Mramorová bábovka s mandlemi (střední forma):
4 vejce, odděleně, velikost M
130-140 g cukru krupice
110 ml rostlinného oleje (použila jsem máslovou Manku)
250 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
200 ml mléka
1-2 lžičky kakaa
citronová kůra, rum
mandle

Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu vymažte a vysypte, jak jste zvyklý. Já používám směs na vymazání - viz. TIP níže. Vymazanou formu vyložte celými mandlemi, ideálně do každého řádku 1-2 mandličky. Samozřejmě můžete vynechat.


Mouku promíchejte společně s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu.
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, pak postupně zašlehejte olej. Střídavě přidávejte mouku a mléko, vždy dobře promíchejte. Přidejte citronovou kůru a trochu rumu. Nakonec opatrně po částech vmíchejte ušlehaný sníh.
Malé množství těsta odeberte stranou a smíchejte s kakaem. Do formy nalijte asi polovinu světlého těsta, pak rovnoměrně nalijte polovinu kakaového. Pokračujte světlým těstem, druhou polovinou tmavého a nakonec dolijte zbytek světlého těsta.
Dejte péct dohřáté trouby na 20 minut, pak snižte teplotu na 155 stupňů a dalších 20-30 minut dopékejte. Špejlí si ověřte, zda je bábovka propečená. Délka pečení závisí na velikosti formy.


Upečenou bábovku nechte ve formě chvilku vychladnout, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout. Před servírováním pocukrujte. Krásně vláčná vydrží i několik dní po upečení. 

TIP - Směs na vymazání formy
2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)
Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 




Přeji vám všem pohodový rok 2017 :)





15 komentářů:

  1. Váš blog rozhodně smysl má, Míšo a to velký smysl! Vždyť se jen podívejte třeba na Váš dnešní příspěvek zcela "obyčejné" bábovky. Vždyť je to krása a noblesa, je radost se už jen na fotky dívat. Myslím, že mnoho lidí, kteří Vaše fotky vidí, tak si prostřou svoji víkendovou kávičku na sváteční porcelán, udělají si pohodu, uvědomí si to. A o to jde v dnešní době nejvíc. Pak je tu ještě další rozměr samotného pečení, luxusních receptů a popisů, kterými třeba mě ohromně motivujete a i když se mi nechce, jdu si upéct nějakou dobrůtku a novinku:-) Takže vám za vše moc děkuji, přeji Vám zdraví a sílu a především chuť nás stále takhle rozmazlovat - je to prima:-) MilenaS:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mileno, moc Vám děkuji za krásný komentář, přesně takový mě vždy "nakopne". Jsem moc ráda, že na Vás moje recepty takto působí :) Budu se snažit i nadále nezklamat Vaši důvěru. Přeju Vám do nového roku jen to nejlepší :)

      Vymazat
  2. Ahoj Mílo,ráda se přidám k předešlému komentáři.Ty,jsi byla počátek mého zkoušení,upéct a vyzkoušet si něco nového a dokázat si,že to zvládnu.Byla jsem po operaci zad a hledala jsem něco....Co mě bude bavit.A to přišlo,když jsem narazila na tvůj blog!!!Začal mě život těšit a zároveň se i radovat kvůli maličkostem.I,když se mi občas něco nepovedlo,brala jsem to jakou novou výzvu přiblížit se k Tvému umění.Na tvém blogu,jsem prakticky každý den a dychtivě očekávám nové dobrůtky.Zkoušela jsem i Tvé vánoční cukroví a,že nemusím vanilkové rohlíčky,tak ty tvé, jsem snědla skoro na posezení.Jsi opravdu velkou inspirací,abychom to též měly tak krásné a dobré.Do roku 2017 přeji především zdraví,dobrou náladu a ještě více příznivců.Zdraví Ilča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilčo, moc děkuji za úžasný komentář :) jsem ráda, že Tě můj blog tak inspiroval a začala si díky mým receptům péct. Moc mě to těší a vážím si toho. Přeju Ti do nového roku hlavně pevné zdraví a co nejvíce spokojených strávníků :)

      Vymazat
  3. Tak tuto bábovku určitě brzy zkusím, ostatně jako mnoho jiných receptů předtím :-)
    Monika

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, právě si ji dávám ke kávě a je moc dobrá. Zprvu jsem na recept koukala nedůvěřivě, protože já osobně dávám přednost bábovkám z másla. Nedělní bábovka podle mě musí obsahovat kostku másla (a někdy i tvarohu), jinak to není bábovka :) Ale co si budeme povídat, ne vždy je máslo k dispozici a tak jsem zkusila Vaši, protože vím, že byste sem nic špatného nedala :) Dala jsem 100g cukru (protože ve všem ubírám), ale neměla jsem to dělat, protože 100g bylo málo. Ale pocukrovala jsem a vše je odpuštěno. Děkuji za další hezký recept! Ať se Vám daří a i tento rok napečete spoustu skvělých moučníků...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý podvečer, tak to jsem moc ráda, že bábovka nakonec přeci jen chutnala :) vidíte, já to mám přesně naopak, receptům na bábovky a podobné "buchty" s máslem se obvykle vyhýbám. Mám pocit, že s olejem je těsto více nadýchané. Nicméně do křehkého těsta nedám na máslo dopustit :)
      S cukrem je to také těžké, každý má hranici sladivosti někde jinde. Snažím se příliš nesladit, ale v některých receptech jeho ubrání může být spíše na škodu.
      Přeji Vám krásné a pohodové dny a vždy něco dobrého ke kávě :) Míša

      Vymazat
  5. Dobrý den Mílo,nevíte čím by mohlo být,že se mi bábovka srazila?Už se mi to stalo již dříve u některé.Postup jsem pečlivě dodržela.Děkuji za radu.Eva V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím Vás, napadají mě dvě možnosti, nevyklápěla jste bábovku příliš horkou z formy? Nešlehala jste bílky na nejvysší výkon hned od začátku? Nicméně musím říct, že i mě se bábovka jednou srazila a nepřišla jsem na to proč :)

      Vymazat
  6. Tak možná,že jsem vyklopila moc brzy tu bábovku.Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  7. Pekla jsem ji minulý víkend a je opravdu báječná.

    OdpovědětVymazat