neděle 29. ledna 2017

Kynuté věnečky se skořicí

Kynutému těstu jsem se obvykle tak trochu vyhýbala, ale poslední dobou jsem si ho velmi oblíbila. A teď nemám na mysli jen jeho přípravu, ale i konzumaci :) Zatímco dříve jsem sáhla raději po křehkém koláčku či dortíku, dnes si dám radši kynutý koláč. A tak jako mi dříve přišla příprava kynutého těsta složitá, dnes vidím, že to zas tak strašné není, stačí mít dobrý recept.


Tenhle recept mě zaujal hned ze dvou důvodů. Prvním je samozřejmě skořice, kterou mám moc ráda a podobně jako ořechy ji cpu všude kde se dá. Druhým důvodem byl jogurt, který se přidává do těsta. A výsledek? Věnečky jsou moc dobré, voňavé a krásně křupavé. Příjemně mě překvapilo, že těsto si zachová křehkost i do druhého dne. Žádná měkká gumová buchta jako u některých receptů.


Recept byl určen pro zpracování v domácí pekárně, ale lehce jsem si postup upravila pro běžnou přípravu. Jediné, co jsem trochu podcenila, je množství skořice. Přestože jsem měla pocit, že ji na těsto sypu v dostatečném množství, chtělo to trochu přidat. Takže určitě přidejte více, než mám já na své fotografii. 


Kynuté věnečky se skořicí (cca 6 ks):
300 g hladké mouky
špetka soli
15 g droždí
60 ml mléka
30 g cukru krupice
150 g bílého jogurtu 
30 g oleje
+ vejce na potření (do těsta žádné nepatří)

Náplň: změklé máslo (cca 50-60 g), třtinový cukr, skořice

Do vlažného mléka přidejte cukr, promíchejte, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. 
Mouku společně se solí prosejte do mísy. 
Do kvásku vmíchejte bílý jogurt a olej, dobře promíchejte. Přidejte k mouce a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Já jsem zpracovala v kuchyňském robotu. 
Těsto dejte do mísy, zakryjte folií a utěrkou a nechte na teplém místě kynout.  


Troubu zapněte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na 6 kousků, z každého vypracujte malý bochánek a nechte asi 10 minut odpočinout. 
Po jednom pak každý bochánek rozválejte na obdélník či ovál, potřete změklým máslem a posypte skořicí a cukrem. Skořicí určitě nešetřete, více než je na obrázku. Cukru dle chuti, jak máte rádi sladké. 
Obdélník (ovál) rozkrájejte na proužky, na jedné straně nedořízněte až do kraje. Všechny prameny vezměte do jedné ruky (shrňte), do druhé ruky stočte pevný nerozřezaný konec a kruťte proti sobě jako při ždímání. Stočte do věnečku a polože na plech. Opakujte s ostatními bochánky.


Nechte na plechu ještě chvilku nakynout, pak potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. 
Nechte vychladnout, před servírováním pocukrujte. Přes noc jsem věnečky jen přikryla utěrkou a zůstaly krásně křehké. 


inspirace z webu https://www.toprecepty.cz/

19 komentářů:

  1. Vypadají výborně, určitě i chutnaly...Ila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) jj byly vynikající :)

      Vymazat
  2. Já to mám s kynutým těstem podobně, jako Vy, Míšo. Jako holka jsem o něj vůbec nestála, měla jsem raději piškot, bábovku...dnes dělám pořád kynuté moučníky, tyhle věnečky jsem dělala před časem s kokosovou nádivkou, jsou výborné. A na ty Vaše se tak krásně kouká...hezkou neděli, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, děkuji :) tak to jsem ráda, že neměním chutě sama :) asi jsem k tomu kynutému těstu musela dospět :) teď bych ho pekla pořád :) hezký zbytek dne. Míša

      Vymazat
  3. Dobrý večer Míšo, dnes upečeno a snědeno:-) Výborné, křehké, no prostě jako obvykle, když peču podle Vašeho receptu:-)
    Díky a těším se na další recepty. Mějte se hezky Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, klobouk dolů, to tedy byla rychlost :) děkuji, jsem ráda, že chutnalo :)

      Vymazat
  4. Som rada za každý dobrý recept na kysnuté cesto. Pár osvedčených mám a i tento určite vyskúšam. Andrea

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý večer Míšo, děkuji za Vaše super recepty! Máte je krásně popsané co a jak dělat a zatím co jsem pekla, tak se mi vše povedlo a ještě to sklidilo úspěch :-) Věnečky jsem pekla dnes a jsou teda moc dobré...ještě jsem dala dovnitř rozinky. Už se těším na další inspiraci :-) Mějte se krásně zdraví Hanka Hlůžová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, zdravím Vás, tak to mě moc těší, že věnečky chutnaly :) a jsem moc ráda, že se Vám podle mých receptů dobře peče :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  6. U nás se taky snědly, jen jsem té skořice dala pro změnu moc :) poučení pro příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy se to zkrátka špatně odhaduje :)

      Vymazat
  7. Venecky se krasne povedly. Na rozdil od koblizku, ktere jsem ochutnala hned, pockam s ochutnavkou na rano! Nedalo mi to a pri pondelnim podveceru jsem vyzkousela oba recepty, ktere me z vasich poslednich lakaly. Tesim se na dalsi. Katka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, to jsem ráda :) obdivuji Vás, já bych nevydržela a ochutnala i večer :)

      Vymazat
  8. Mám otázku môžem ich plniť aj nutelou? Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, myslím, že můžete :) jen bych vynechala i to máslo :)

      Vymazat
    2. Maslo som vynechala,a boli vynikajúce. Plnila som ich aj kokosom aj škoricou a len sa po nich zaprášilo.

      Vymazat
  9. Dobry den pani Milo, nebo jste se nechala prejmenovat na Misu?��
    recept vypada bezvadne. Uz mam doma zadelany kvas. Samo bez lepku. Doufam, ze vyjdou. Jeste takova debilni otazka. Jakou funkci v kynutem teste plni vajicko ci jen zloutek? Nezpůsobuje rychlejsi tvrdnuti? De kynutych test vajco ano ci ne? Nikde jsem se odpoved nedovedela. Dekuji Miroslava ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miroslavo, zdravím Vás, moje křestní jméno je Michaela, tedy zkráceně Mila nebo Míša :) Nikdy jsem nepátrala po významu vajíčka v kynutém těstě, všeobecně je známo, že je lepší dát jen žloutky, bílek způsobuje tvrdnutí těsta :) v receptech, kde není vejce uvedeno, bývá obvykle majonéza, jogurt nebo smetana, zřejmě jako náhrada, ale je to jen má domněnka :) Pěkný víkend.

      Vymazat