úterý 24. ledna 2017

Dortíky s čokoládovou pěnou a višněmi

Přestože já sama nemám ovoce v čokoládě moc ráda, tak kombinaci lehce nakyslých višní a hořké čokolády prostě neodolám. A nejsem sama :) Recept na Čokoládový dort s višněmi tady na blogu se těší velké oblibě nejen u vás, čtenářů, ale i v mém okolí. A tak jsem se rozhodla zkusit jeho obdobu v podobě mini dortíků. I když musím přiznat, že impulsem k tomu byly hlavně višně, které mi doma "zbyly" z předchozí přípravy dortu :)


Jako náplň do dortíků jsem použila čokoládovou pěnu, která je krásně jemná a nadýchaná. Základem je krém ze smetany, mléka a žloutku, smíchaný s čokoládou a nadlehčený ušlehanou šlehačkou. Mňamka :) Protože jsem chtěla zachovat bezlepkovou variantu dortíků, jako základnu jsem použila velké makronky. Klidně je ale nahraďte kousky korpusu nebo sušenkami odpovídající velikosti. 


Jak už to u těchto dortíků bývá, přípravu je dobré rozdělit do dvou dnů. První den si připravte zrcadlovou polevu a dejte zamrazit dortíky. Druhý den pak dortíky polijte a po pár hodinách můžete servírovat. Na zamrazení budete potřebovat silikonovou formu, ale tu už z mých receptů určitě znáte. Pro tentokrát jsem zvolila mé oblíbené polokoule, použít ale můžete jakýkoliv jiný tvar.

Višně jsem použila marinované (recept najdete u Čokoládového dortu s višněmi), klidně ale můžete použít kompotované nebo i mražené. Pokud chcete opravdu luxusní dobrůtku, tak doporučuji višně kandované v sirupu (pozor nejedná se o klasické kandované ovoce).


Na přípravu 5-ti malých dortíků budete potřebovat:
čokoládovou pěnu
zrcadlovou polevu
5 velkých makronek (jen půlky, neslepené) - recepty najdete na mém blogu
višně - marinované, kompotované, mražené, kandované v sirupu (luxusní záležitost)
silikonovou formu polokoule průměr 6 cm (případně jiný tvar)

Čokoládová pěna:
150 ml smetany ke šlehání 33%
50 ml mléka (tučné nebo polotučné)
1 velký žloutek 
25 g cukru krupice 
75 g hořké čokolády 70-72% 

Mléko a 50 ml smetany dejte do kastrůlku a přiveďte k varu. 
Žloutek dejte do misky a s cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání vlijte trochu vařicí směsi mléka se smetanou, pak postupně dolijte zbytek. Dobře promíchejte, vlijte zpět do kastrůlku a na mírném ohni chvilku povařte. Směs by měla lehce zhoustnout. 
Do misky dejte nasekanou čokoládu a zalijte horkým krémem. Pomalu promíchejte, až se čokoláda rozpustí. Směs by měla být hezky hladká. 
Zbývajících 100 ml smetany vyšlehejte do polotuha a po částech opatrně vmíchejte do čokoládové směsi.
Připravte si silikonovou formu, nejlépe na nějaký tácek či podnos. Polokoule naplňte pěnou asi do poloviny, přidejte višně a pak další pěnu. Zarovnejte do roviny a dejte do mrazáku, min. do druhého dne. 


Zrcadlová čokoládová poleva: 
5 g práškové želatiny + 25 ml studené vody 
63 ml vody 
112 g cukru krupice 
75 g hořké čokolády min. 50% 
15 g prosátého kakaa 
33 ml smetany 33% 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. 
Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 104 stupňů. Teplotu je nutné dodržet přesně. 
Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně smetanu a dobře promíchejte. 
Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. 
Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. Nechte vychladnout, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte min. na 12 hodin do lednice. 

Dokončení dortíků 
Zrcadlovou polevu zahřejte na 29 stupňů a přelijte si ji do džbánku nebo nádoby s nálevkou. Dortíky se tak budou lépe polévat, než třeba z misky. 
Připravte si chladicí mřížku, kterou položte na hlubší tácek nebo menší plech, kam bude přebytečná poleva stékat. Po částech vyndejte dortíky z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou.  
Polité dortíky přeneste opatrně z mřížky a každý položte na makronku (jen na samotnou pusinku, neslepenou). Na přenos dortíku se skvěle hodí slabá jehlice na maso, kterou zapíchněte shora doprostřed dortíku a za pomoci nože, kterým dortík podeberete zespodu, přeneste. 

Dortíky ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem použila kousky čokoládového korpusu, želé a kousky čokoládových trubiček. 

Zbylou čokoládovou polevu můžete použít opakovaně, skladujte v lednici nebo v mrazáku.


inspirace z webu https://www.cakesstepbystep.com/ a http://ohsprinkles.com/

Vytisknout recept




15 komentářů:

  1. Naprosto úžasné, krásné, prostě k nakousnutí. Možná trošku pracné, ale určitě to stojí za to! Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, moc děkuji :) ano, jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to :) když pominu pečení makronek, které se dají nahradit třeba korpusem, tak samotná čokoládová pěna je hotová za chvilku :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, dortíky jsou opravdu krásné a podle ingrediencí budou chuťově výborné. Myslíte, že by šlo i v kovové formě na muffiny? Daly by se vyklopit? Napadlo mě vyložit potravinovou fólií, ale zase aby nebyly vidět rýhy, které vzniknou po vyklopení... A v případě formy na muffiny 12 ks asi pak zdvojnásobit dávkování?
    Budu vděčná za radu:-) Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, hezký den, děkuji :) v kovové formě na muffiny jsem to nezkoušela, přesně jak píšete, měla bych trochu strach z vyklopení. Myslím, že drobné rýhy od folie by skryla poleva ... jedině mě napadá, vyložit dno formy kolečkem z pečícího papíru, po zamrazení pak oříznout boky dortíku a vyklopit ... to by mohlo fungovat :) Pokud byste chtěla udělat 12 dortíků, tak asi z dvojité dávky udělat pěnu. Poleva by Vám myslím mohla stačit jen jedna várka ... Budu držet palce, ať se podaří :)

      Vymazat
    2. Děkuji, asi zkusím oba způsoby:-) Šárka

      Vymazat
  3. Krasne urcite vyzkousim uz se chystam na tento dezert delsi dobu
    Prosim mam dotaz jak se tento dezert uchovava a jak dlouho vydrzi v lednici?
    Dekuji Renata

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) zamrazené dortíky bez polevy můžete mít v mrazáku připravené několik dní (i týdnů). Jakmile polijete polevou, skladovat v lednici a doporučuji sníst do 1-2 dnů :)

      Vymazat
  4. Vypadají nádherně! Úplně jako z nějakého francouzského cukrářství! :-) čokoládovou pěnu má můj přítel hodně rád, možná to zkusím v brzké době připravit, takže recept ukládám a moc děkuji za inspiraci! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) za vyzkoušení určitě stojí :)

      Vymazat
  5. Juuu, zase úžasné, Míšo! Moje srdeční záležitost, děkuji, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadají naprosto senzačně jako všechno ostatní :3 snad si někdy najdu čas je to fakt pecka :3

    MagicBeautyLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) určitě vyzkoušejte :)

      Vymazat
  7. Milo mela bych na vas prosbu myslite,ze by bylo mozne vymyslet polevu z bile cokolady?nebo jinou nez kakaovou?rada bych tyto krasne dortiky vyrobila vnucce a miluje bilou cokoladu.dekuji za vas cas irca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Irčo, zdravím Vás, polevu z bílé čokolády už delší dobu testuji :) jen pořád nemohu najít tu správnou. Na mě jsou všechny hrozně moc sladké a hlavně moc dobře nekryjí. Ale zkusím se na to zaměřit :)

      Vymazat