neděle 15. ledna 2017

Čokoládový koláč pro dva

Nenechte se zmást velikostí koláče na fotografii, opravdu je hodně malý :) Občas mě totiž trápí nedostatek strávníků a tak se snažím péct jen něco opravdu malého. Jako třeba tento čokoládový koláč. Je pravda, že z něj bez problému uděláte i čtyři porce nebo si ho můžete upéct z dvojité dávky. Ale pokud jste jen dva, máte na dvě odpoledne o zákusek postaráno.


Koláč je krásně vláčný, s plnou čokoládovou chutí. Je rychlý a jednoduchý na přípravu a servírovat ho můžete hned po vychladnutí. Vylepšit se dá kopečkem ušlehané šlehačky nebo třeba pikantní marmeládou. Skvěle chutná se šálkem dobré kávy nebo prostě jen tak. 



Čokoládový koláč o průměru cca 16 cm:
40 g másla
50 g hořké čokolády 55-60%
60 ml mléka
1 vejce
50 g třtinového cukru (nebo cukru krupice)
75 g mouky (dala jsem mix hladké a polohrubé)
1/2 lžičky prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 175 stupňů, dortovou nebo koláčovou formu u průměru cca 16 cm vyložte pečícím papírem.
Máslo rozpusťte společně s čokoládou a dobře promíchejte. Přilijte mléko a vymíchejte do hladké pasty. Mléko by nemělo být studené z lednice, ideálně pokojové teploty.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte čokoládou směs a nakonec prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nešlehejte příliš rychle, stačí jen promíchat stěrkou. 
Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut. Špejlí si ověřte, zda je koláč propečený. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak překlopte na chladicí mřížku. Mezitím si připravte polevu.

Čokoládová poleva:
40 g hořké čokolády 55-60%
30 g smetany ke šlehání  

Čokoládu nasekejte, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladkého krému. Na občasného míchání nechte polevu lehce zhoustnout, pak nalijte na vychladlý koláč a rozetřete. Můžete ihned servírovat. 

Koláč není potřeba uchovávat v lednici, nejlépe chutná, když má pokojovou teplotu a je krásně vláčný. 


inspirace z webu http://www.kwestiasmaku.com/ 

Vytisknout recept


6 komentářů:

  1. Dobrý den, koláč vypadá krásně. Je fajn, že je v takovém malém provedení, nerada peču velké věci, které máme problém sníst. Mám pro Vás tip na cheesecake od CupcakeJemmy, sama jsem ho zkoušela a byl vynikající. Je v něm Baileys a hodně kvalitní čokolády :) Upravila jsem množství, nechtělo se mi ho dělat tak velký...
    https://www.youtube.com/watch?v=SN2K661NbeM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím a děkuji :) ano, také ráda peču menší porce :) Děkuji za tip na cheesecake, hned jsem se podívala a vypadá moc dobře, snad bude někdy čas ho vyzkoušet :)

      Vymazat
  2. Mili, tak jsem ten koláč hned vyzkoušela a udělala jsem ho z dvojité dávky do koláčové formy. byl jak dort, výborný, děkuji. Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, moc děkuji :) jsem ráda, že koláč chutnal. Ano, v původní receptu se píše jako o "dortu", mě slovo koláč přišlo vhodnější :)

      Vymazat
  3. Mílo, koláč je opravdu moc dobrý, moc všem chutnal, dala jsem místo klasické mouky mandlovou mouku, koláč byl jemný a moc dobrý:-) děkuji za vaše nej nej recepty
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, moc děkuji :) je fajn, že jde i bezlepkově :) a díky za přízeň :)

      Vymazat