pátek 9. prosince 2016

Plněné kakaové ořechy

Pořád ještě váháte, jaké druhy cukroví letos upečete? Já už mám celkem jasno, i když jak se znám, na poslední chvíli určitě ještě něco přidám. V každém případě ale nebudou chybět tyhle plněné kakaové ořechy. Je to moje nejoblíbenější cukroví už od dětství a pořád se u nás peče podle stejného receptu. A ten vám dnes prozradím :)


Ořechy jsou krásně křehké s bohatou kakaovo-ořechovou chutí. Do těsta se přidávají mleté vlašské ořechy a kakao. Krém je čistě kakaový, ale doprostřed dáváme ještě kousek vlašského oříšku. Už teď se mi na ně zbývají sliny :)



Podobně jako u křehkých plněných rohlíčků jsem letos i na ořechy koupila nové formičky, už bylo potřeba je obnovit :) Jsou možná trochu menší, ale zase krásně "hluboké", takže je dostatek místa na krém. Ořechy si můžete upéct už teď, ale krémem naplňte až pár dnů před svátky. 


Plněné kakaové ořechy (cca 35-40 ks):
100 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
30 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce kakaa
80 g másla

Prosátou mouku smíchejte s cukrem, kakaem a mletými ořechy. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Formičky ve tvaru ořechů vymažte a vysypte jak jste zvyklý nebo použijte níže uvedenou směs :) 


Směs na vymazání formiček:
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce ztuženého tuku, změklého

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete každou formičku. Formičky stačí vymazat pouze jednou před prvním plněním, další už není nutné. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití, např. na bábovku či jinou formu. 

Z těsta oddělujte malé kousky a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8 minut. Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. 
Ořechy dejte do krabice a nechte 1-2 týdny v chladu odležet.



Kakaový krém:
sněhový máslový krém - recept
1-2 lžíce kakaa (podle chuti)
kousky vlašských ořechů

Základ krému si připravte podle receptu na sněhový máslový krém na mém blogu. Ke konci šlehání přidejte podle chuti kakao a dobře zašlehejte. Krém přendejte do sáčku z trubičkou a nastříkejte na všechny půlky ořechů. Do poloviny vmáčkněte malý kousek ořechu a vždy dvě půlky spojte.
Ořechy dejte do krabice a uchovávejte v chladu. Doporučuji plnit až pár dnů před svátky.





Vytisknout recept





5 komentářů:

  1. Dobrý den,základ krému je tedy stejný jako u křehkých rohlíčku....myslíte že se dá zvládnou i bez teploměru? Děkuji za nádherné inspirace. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, zdravím, ano, základem je sněhový máslový krém :) pokud odhadnete teplotu třeba prsty, tak se to dái bez teploměru :) ta teplota je důležitá, protože vejce se při cca 70 stupních začínaji vařit a projdou takt epelnou úpravou ... pokud pečete pravidelně, teploměr využijete i na jiné recepty :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď , koupím si ho . Beru to jako výzvu na přípravu makronek...Marcela

      Vymazat
  2. Díky Vám, Míšo, se letos moje ořechy nevydaly cestou trouba-škrábání formiček-rumové kuličky ;o), ale krásně vyloupnuté čekají na naplnění, děkuji za vychytávku, ikdyž jsem v předchozích letech vyzkoušela kdeco, můj velký obdiv letí k Vašim lízátkům, překrásné, nápadité, přeji pohodové Vánoce a vše nejlepší v novém roce :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji :) tak to jsem moc ráda, že vychytávka pomohla :) směs je skvělá i na vymazání bábovky :) přeju Vám klidné a pohodové svátky a krásný nový rok :)

      Vymazat