Ořechové cupcakes s vaječným koňakem
Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří a většina z nás si svátky bez něj nedokáže ani představit. Je neuvěřitelné, kolik některé hospodyňky dokáží vykouzlit druhů a vyhrát si s nimi do posledního detailu. Nicméně pokud patříte k těm, kteří o cukroví moc nestojí, ale rádi si zpestříte svátky něčím sladkým, můžete zkusit tyhle ořechové dortíky s vaječným koňakem.
Vaječný koňak jsem vybrala záměrně, protože k Vánocům tak nějak patří. Přidala jsem ho nejen do těsta, ale i do krému, takže jsou pěkně koňakové. Těsto je krásně měkké, voňavé a plné ořechů. Jak už je u cupcakes zvykem, jejich příprava je rychlá a pokud si předem připravíte základ krému, můžete s nimi překvapit i narychlo ohlášenou návštěvu.
Vaječný koňak jsem vybrala záměrně, protože k Vánocům tak nějak patří. Přidala jsem ho nejen do těsta, ale i do krému, takže jsou pěkně koňakové. Těsto je krásně měkké, voňavé a plné ořechů. Jak už je u cupcakes zvykem, jejich příprava je rychlá a pokud si předem připravíte základ krému, můžete s nimi překvapit i narychlo ohlášenou návštěvu.
Základem krému je smetana, bílá čokoláda a již výše zmíněný vaječný koňak. Po vychlazení se pak přidá ještě mascarpone. Krém je krásně nadýchaný, jemný, ale díky čokoládě dobře drží tvar. Není přeslazený a k ořechovému těstu hezky ladí.
1 hrnek polohrubé mouky
2/3 hrnku mletých vlašských ořechů
2 lžičky prášku do pečica
špetka skořice
2 vejce
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku rostlinného oleje
1/2 hrnku vaječného koňaku
(hrnek o objemu 240 ml nebo hrníčkové odměrky)
Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Já jsem použila košíčky od Tescomy se zimními motivy.
V misce smíchejte mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a skořici.
V jiné míse společně vyšlehejte vejce, třtinový cukr a olej. Střídavě přidejte moučnou směs a vaječný koňak, vždy dobře zašlehejte.
Těsto rozdělte do košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Špejlí si ověřte, že jsou dortíky propečené.
Nechte chvilku chladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí ozdobte krémem.
Krém s vaječným koňakem:
150 g smetany ke šlehání 33%
50 g vaječného koňaku
100 g bílé čokolády (použila jsem belgickou Arabesque)
+ 100-120 g mascarpone k našlehání
Smetanu a vaječný koňak dejte do kastrůlku a společně zahřejte. Stáhněte z kamen a přidejte nasekanou bílou čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění, pak ještě promixujte tyčovým mixérem. Dejte do lednice alespoň na 12 hodin vychladit (ideálně přes noc).
K vychlazené směsi přidejte mascarpone a vyšlehejte do krému. Krém si přendejte do sáčku se zdobicí trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle fantazie, já jsem použila cukrový máček a bílou čokoládu.
Uchovávejte v lednici, před servírováním nechte 20-30 minut při pokojové teplotě.
Jééé, ty jsou krásně sváteční, Míšo! Úplně na mě ty Vánoce díky Vašim cupcakes dýchly....Milena:-)
OdpovědětVymazatMileno, moc děkuji :) krásné a pohodové svátky :)
VymazatKrasne...jdu na ne:-)) Jen prosim pro alergiky-sly by nahradit orechy mandlemi treba? Nebo vynechat? Krasne vanoce preji a napadlo mne? Neuvazujete o vydani kucharky?To by byl darek!!Lenka
OdpovědětVymazatLenko, moc děkuji :) ořechy můžete nahradit mandlemi, vynechat určitě ne, je jich tam poměrně hodně a změnila by se konzistence těsta. O kuchařce zatím neuvažuju :) přestože si je sama moc ráda prohlížím, mám obavu, že trh je docela přesycen :) krásné svátky :)
VymazatMilo..chladim krem v lednici a mam dotaz.Ma byt tekuty jo? coko jsem rozpustila - byla z cukr.potreb, tak myslim ze ok, ale ta smeska je porad tekuta, nijak jsem ji nevyslehavala. takto ji pak spojim s mascarpone...dekuji Lenka
OdpovědětVymazatLenko, ano, i po vychlazení bude tekutý, ale když pak přidáte mascarpone a vyšleháte jako šlehačku bude to ok :)
VymazatMilá Míšo, děkuji Vám za celý tento rok, peču podle Vás a jsem moc ráda, že se s námi všemi dělíte o své úžasné recepty. Jsem moc ráda, že Vás to pořád baví. Přeji hodně zdraví a ať se Vám v novém roce daří.
OdpovědětVymazatS díky Dáša
Milá Dášo, moc Vám děkuji za krásný komentář :) vážím si Vaší důvěry v mé recepty a budu moc ráda, když mi zachováte svou přízeň i v dalším roce. Přeji Vám hodně zdraví, pohody a spokojenosti :)
VymazatDobrý den, cupcakesy jsem dneska dozdobila, musím říct, že jsou výtečné. Ze začátku jsem se obávala krému, jelikož ohřáta šlehačka a pak v lednici, měla jsem strach, že se mi nevyšlehá, ale bomba. Jsem nesmírně ráda, že jsem Vás blog našla. Děkuji.
OdpovědětVymazatVeroniko, moc děkuji za komentář :) jsem rada, ze se vše povedlo :) věřím, ze Vas zaujmou i další recepty :)
VymazatDobrý den,děkuji za receptík,zkoušela jsem je v sobotu a povedlo se...akorát jsem nahradila vlašské ořechy lískovými a ten krém,ten je fakt luxusní!Ivana
OdpovědětVymazatIvano, moc děkuji :) jsem ráda, že chutnalo :)
VymazatJak dlouho dopředu se dají dělat? Kromě krému tedy myslím.
OdpovědětVymazatDoporučuji pect tak den předem, cupcakes jsou nejlepší čerstvé ;) obvykle pecu a hned po vychladnutí zdobim kremem.
Vymazatmyslíte, že by šel vaječný koňak nahradit podmáslím?:)
OdpovědětVymazatPokud máte ne mysli v těstě, tak bych doporučila spíše klasické mléko, než podmáslí. V krému určitě nahrazovat nedoporučuji :)
VymazatDobrý den, myslíte si, že by šel nahradit vaječný koňak likérem Baileys?
OdpovědětVymazatBáro, zdravím, ano, myslím, že by šlo použít i Baileys :) výsledná chuť bude trochu odlišná, ale určitě dobrá :)
VymazatZdravím Míšo, právě jsem vytáhla z trouby tyto cupcakes.....skvostná chuť i bez krému, snědla jsem hned jednu horkou.Budu ale zdobit tvarohem se šlehačkou a hořkou čokoládou, kvůli dětem.Skvostné.
OdpovědětVymazatDěkuji :) prima, to Vaše zdobení zní také skvěle :) dětem bude určitě chutnat.
VymazatDobrý den,chtěla by jsem se zeptat jakou mají cupcakes trvanlivost a jestli mohu nechat krém v lednici i déle než 12 hodin ?
OdpovědětVymazatPokud máte na mysli dobu chlazení základu krému, tedy ještě před přidáním mascarpone a vyšleháním, tak ano, můžete si připravit i den dva předem :)
VymazatDobrý večer Mílo, myslíte, že by se tento krém hodil i jako náplň do cukroví? Případně kdy cukroví plnit, aby krém vydržel čerstvý? Předem děkuji za odpověď. Jindřiška
OdpovědětVymazatJindřiško, zdravím, tenhle krém moc vhodný do cukroví není, lepší spíše na cupcakes nebo do dortu. Do cukroví bych doporučila více Sněhový máslový krém - recept najdete na blogu :)
VymazatMoc děkuji. A myslíte, že bych tedy mohla vaječný koňak a bílou čokoládu přidat do toho máslovo bílkového krému, aby déle vydržel? :)
VymazatVaječný koňak určitě přidat můžete, jen zašlehávat po lžičkách a měl by mít pokojovou teplotu :) bílá čokoláda mi přijde zbytečná, krém je sám o sobě dostatečně sladký :) myslím, že ten vaječný likér mu dodá tu správnou chuť.
VymazatDobrý den Míšo, přestože všechny Vaše dobroty "nemají dlouhou trvanlivost" (myšleno tak, že se vše okamžitě spolkne:-) ),tak se potřebuji zeptat, zda a kolik dnů mohou nazdobené cupcakes vydržet v lednici? Děkuji předem za odpověď,a tímto přeji krásné vánoce a pravou a šťastnou nohou do nového roku! S úctou, Klára
OdpovědětVymazatKláro, zdravím Vás, myslím, že 1-2 dny bez problémů v lednici vydrží, možno i déle. Mějte se fajn a krásné svátky. Míša
Vymazat