čtvrtek 1. prosince 2016

Křehké plněné rohlíčky

Křehké rohlíčky plněné krémem se špetkou vanilky a rumu. To je další recept z naší rodinné kuchařky, o který se s vámi letos podělím. Rohlíčky se u nás doma pečou každý rok a pokud si dobře pamatuji, obvykle zmizí jako první. Letos jsem si na ně pořídila nové, menší formičky. Rohlíčky jsou roztomile prťavé a ze stejné dávky se jich připraví víc. 


Přestože se jedná o lety prověřený recept, letos jsem si dovolila udělat malou změnu. Klasický máslový krém jsem nahradila sněhovým máslovým krémem, který se mi do cukroví osvědčil už loni. Obsahuje sníh z tepelně upravených bílků, díky kterému je krém jemný a nadýchaný. Není přeslazený a při pokojové teplotě lépe drží tvar.


Příprava rohlíčků není nijak složitá, ale je dobré ji rozdělit do dvou fází. Rohlíčky doporučuji upéct 1 - 2 týdny předem, aby se hezky rozležely a teprve pár dnů před svátky naplnit krémem a ozdobit čokoládou. 


Křehké plněné rohlíčky (cca 80 malých):
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
120 g másla
2 žloutky
1 lžíce smetany
na špičku nože prášku do pečiva
citronová kůra nebo citronový olej

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru (nebo pár kapek citronového oleje). Vypracujte hladké těsto, zabalte do folie a dejte na několik hodin odležet do lednice. 


Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky ve tvaru rohlíčků. Já jsem použila hodně malé cca 5,5 cm, ale klidně si udělejte i větší. Formičky vymažte a vysypte jak jste zvyklý nebo použijte níže uvedenou směs :) 

Směs na vymazání formiček:
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce ztuženého tuku, změklého

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete každou formičku. Formičky stačí vymazat pouze jednou před prvním plněním, další už není potřeba. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití, je skvělá i na ostatní formy jako třeba bábovka.


Z těsta oddělujte malé kousky, každý vyválejte do slabého válečku a vmáčkněte do formičky. Těsta se snažte dávat opravdu malé množství, protože během pečení nabude. Dejte péct do vyhřáté trouby (180°C) na 7 - 8 minut až začnou lehce zlátnout. Jako většina cukroví, je potřeba bedlivě hlídat :)
Nechte vychladnout, pak opatrně vyklopte z formiček. Ne nadarmo se tyhle rohlíčky jmenují "křehké", takže se nelekejte, pokud se vám jich při vyklápění několik zlomí. Což vůbec nevadí, při lepení se to schová. 
Rohlíčky dejte do krabice a nechte 1-2 týdny v chladu odležet.

Plnění rohlíčků:
sněhový máslový krém - recept
1 lžička vanilkového extraktu
rum, dle chuti
čokoláda cca 80-100 g (event. čokoládová poleva)

Sněhový máslový krém si připravte podle receptu na mém blogu. Ke konci šlehání přidejte vanilkový extrakt a po lžičkách rum, dobře zašlehejte. Jeho množství záleží na vaší chuti. 
Krém si přendejte do sáčku s trubičkou a na polovinu rohlíčků krém nastříkejte. Přiklopte zbývajícími půlkami bez krému a lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte čokoládu. Krém pravděpodobně nespotřebujete celý, hodně záleží, jak moc budete plnit. 


Čokoládu nasekejte na malé kousky a asi 2/3 dejte rozpustit. Můžete v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Když je čokoláda rozpuštěná, přidejte zbývající třetinu čokolády a míchejte do rozpuštění. Za stálého míchání nechte čokoládu zcela vychladnout. Pro urychlení můžete přendat do jiné misky, čokoláda se tak rychleji ochladí. 
Do čokolády namáčejte oba rohy každého rohlíčku a nechte zcela zaschnout. Správně připravená čokoláda zaschne na rohlíčku během chvilky při pokojové teplotě. 
Rohlíčky dejte do krabice a uložte do chladu. Doporučuji plnit až pár dnů před svátky. 





18 komentářů:

  1. Děkuji vám za recept:-) už jsem zkoušela linecké.Bylo výborné.
    Pěkný večer
    Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věro, děkuji :) snad Vám budou i tyhle rohlíčky chutnat :)

      Vymazat
  2. Mílo, teda to je skvělé, to mě fakt oslovilo. Díky za recept, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, děkuji, to jsem moc ráda :)

      Vymazat
  3. Jdu do nich. Každý rok zkouším jeden nový druh a toto se mi moc líbí :) Krásný advent děkuji za všechny vaše úžasné recepty! Ivana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano V., tak to jsem ráda, že Vás tento recept oslovil :) děkuji a věřím, že Vám budou chutnat. Pěkný advent.

      Vymazat
  4. Mílo, letos peču jen podle vašich receptů...tedy budu péct. A na tyto rohlíčky se obzvláště těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji :) tak to mě moc těší a vážím si toho. Doufám, že Vás recepty nezklamou. Ještě jich pár chystám ... :)

      Vymazat
  5. Dobrý den Mílo, bez teploměru na krém se asi neobejdu že?
    Děkuji

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, zdravím, ano, teploměr je potřeba, bílky se totiž při teplotě cca 70 stupňů "uvaří" a máte tak jistotu, že jsou tepelně upravená. Pokud pečete pravidelně, teploměr se Vám určitě bude hodit i na jiné recepty :)

      Vymazat
  6. Tak se nedalo nic dělat a musela jsem si koupit formičky na rohlíčky :-)) A to jsem opravdu letos už žádné nové druhy cukroví přidávat nechtěla ... Díky, Katka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji :) tak toho si velmi vážím, vím, že to není snadné přidávat nové druhy :) taks nad Vám rohlíčky budou chutnat :)

      Vymazat
    2. Ano, povedly se a chutnají moc. Z letošních nově vyzkoušených receptů jasný favorit na zařazení do základního repertoáru :-)) Krásné Vánoce! Katka.

      Vymazat
    3. Katko, tak to jsem moc ráda :) hezké svátky :)

      Vymazat
  7. Milo, letos jsem se rozhodla, že nějaké vánoční cukroví musí být podle Vás, protože s Vašimi recepty mám jen ty nejlepší zkušenosti. Volba padla na tyto rohlíčky. Byla jsem zvědavá hlavně na ten krém, nikdy jsem máslový s bílkem nedělala.
    A výsledek? Naprostá spokojenost. Vše se dařilo a rohlíčky byly výborné, zmizely jako první. Je pravděpodobné, že budou i příští rok:))
    Krásný nový rok přeje Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, moc děkuji :) jsem ráda, že volba cukroví byla úspěšná a moc mě těší, že Vám rohlíčky chutnaly :) hezký nový rok.

      Vymazat
  8. Milá Mílo,právě jsem dodělala ty ,,Vaše rohlíčky....",vím, že je dávno po Vánocích ale dříve jsem pro nemoc neměla čas je dokončit.Rohlíčky byly v chladnu a čekaly na svůj den. Chutnají luxusně a do víkendové návštěvy dětí budou jistě ještě luxusnější.Pekla jsem i Vaše kremrole,které jsem musela péct 2x - první várku v nestřeženém okamžiku do posledního drobečku sežral náš pes...
    Moc děkuji za skvělé recepty, pravidelně sleduji Vaše stránky a jsou super. Chystám se na další Vaše recepty, děkuji Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirko, myslím, že teď po Vánocích budou rohlíčky chutnat ještě víc :) věřím, že i dětem :) Je vidět, že i kremrole se povedly, když chutnaly pejskovi :) příště je musíte lépe schovat.
      Děkuji Vám za návštěvy blogu, jsem ráda, že se Vám recepty líbí. Mějte se fajn. Mila

      Vymazat