neděle 6. listopadu 2016

Melasové cookies

Sušenky tohoto typu mám moc ráda. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř vláčné a lehce "žvýkavé". Melasa jim dodává nezaměnitelnou chuť a medově zlatou barvu. Voní kořením a mě tak trochu připomínají nadcházející Vánoce. 


Jejich příprava je velmi jednoduchá, z těsta se připraví malé kuličky, které se obalí v cukru a dají na plech. Během pečení se "roztečou" na placičky a lehce popraskají. A právě tohle se mi na nich líbí nejvíce. Jak se během pečení pomalu mění z kuliček na sušenky a krásně při tom pukají :) 


Takže pokud už se nemůžete dočkat Vánoc a pečení cukroví, tak si to těmihle sušenkami trochu přibližte :)



Melasové cookies (cca 20 ks):
130 g špaldové mouky (použila jsem mix hladké a celozrnné)
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice 
1/2 lžičky mletého zázvoru 
1/4 lžičky mletého hřebíčku 
špetka soli 
55 g másla 
50 g třtinového cukru 
1 velký žloutek 
3 lžíce melasy 
+ třtinový cukr na obalení 

V misce smíchejte prosátou mouku s jedlou sodou, kořením a špetkou soli, odložte stranou. 
Máslo rozpusťte (v mikrovlnce nebo na kamnech) a přidejte cukr, míchejte do mírného rozpuštění. Přidejte melasu a následně i žloutek, vše dobře promíchejte. 
Přisypte moučnou směs a prošlehejte, aby se vše hezky spojilo. Těsto je mazlavé, možná to půjde lépe jen vařečkou. Dejte do lednice asi na 30 minut vychladit, tak aby šly z těsta dělat kuličky. 
Troubu předehřejte na 190 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 
Z těsta tvořte malé kuličky, obalte v třtinovém cukru a ve větších rozestupech klaďte na plech. Při pečení se roztečou na placičky. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 8-9 minut. Nechte vychladnout na plechu. Skladujte v uzavřené dóze. 


inspirace z webu http://www.dessertfortwo.com/

14 komentářů:

  1. Zas něco jiného, píšu si recept...Ilča

    OdpovědětVymazat
  2. Jééé já jsem dělala něco hodně podobného - akorát já znám sušenky pod názvem crincles :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Označení "crincles" platí pro všechny sušenky, které jsou takhle popraskané :) můžete si je udělat v jakékoliv příchuti :)

      Vymazat
    2. Je mi to jasné, já jsem právě také dávala melasu a stejné koření :) Je to taková podzimní kombinace :)

      Vymazat
  3. Dobrý den, poradíte kde bych koupila tu melasu? děkuji moc Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím, melasu koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo některých lékárnách :) má konzistenci podobnou medu a je tmavě hnědá až černá.

      Vymazat
  4. Jsou úžasné. Pekla jsem je. Jen jsem přidala špetku soli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) to moc ráda slyším :) špetka soli v receptu je :)

      Vymazat
  5. Moc dobre, diky za inspiraci. Misto zloutku jsem dala jen vodu, masla o chlup min a neroztekly se, jen kulicka trochu ztratila tvar. Tammy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tammy, děkuji :) koukám, že to jde i bez žloutku :) ale správně se roztéct mají, to je na nich to hezké :)

      Vymazat
    2. Byly vyborne i neroztekle, jako knofliky. A byly tak dobre, ze jsme je ve 3 snedli behem odpoledne vsechny. Uz tonemuzu pect, takhle pred vanocemi. :) :) Bychom se neunesli. T.

      Vymazat
  6. Nádhera. Hned bych vyzkoušela ale bohužel nemám melasu. Nevíte, čím by se dala nahradit? Mám na ně velkou chuť:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) melasu koupíte v prodejnách zdravé výživy, je škoda ji nahrazovat :) nicméně můźete dát místo ní med či kukuřičný sirup, jen jsou možná trochu sladší, tak bych ubrala trochu cukru :)

      Vymazat