úterý 22. listopadu 2016

Mandlové kuličky (bez mouky)

Abychom se trochu rozcvičili a připravili na vánoční pečení, mám pro Vás dnes recept na jedno velmi rychlé a jednoduché cukroví. Nevím, zda mandlové kuličky je ten správný název, možná bychom jim mohli říkat spíš "marcipánky", protože právě marcipán svou chutí hodně připomínají. 


Připravíte je za chvilku a jen z několika surovin. Neobsahují mouku, takže jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro celiaky. Na první pohled možná vypadají tvrdě a vysušeně, trochu jako kokosky, ale opak je pravdou. Jsou krásně měkké a vláčné. I když musím přiznat, že jsem tomu z počátku taky moc nevěřila a netrpělivě čekala, až budu moct ochutnat první kousek :) 


Potřebovat budete pouze mandlovou mouku, tedy mleté loupané mandle, cukr a bílky. Pro zvýraznění chuti můžete přidat pár kapek mandlového aroma. Mandlovou mouku koupíte na cukrářských e-shopech nebo teď v předvánočním čase také v Lidlu. Mají 200 g balení za velmi příznivou cenu. 


Na 35-40 mandlových kuliček si připravte:
200 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
130 g cukru krupice
110 g bílků (cca 4 bílky)
mandlový extrakt nebo aroma
+ cukr krupice na obalení

Troubu předehřejte na 160 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
V misce smíchejte mleté mandle a cukr, pak přidejte bílky a pár kapek mandlového extraktu (řiďte se pokyny na lahvičce). Vše dobře promíchejte. Vznikne Vám lepivé a poměrně mazlavé těsto, ale tak je to správně. Z těsta tvarujte malé kuličky, které obalte v krupicovém cukru a klaďte na plech. 


Doporučuji během "koulení" omývat ruce vodou, aby se těsto nelepilo. Chce to také trochu trpělivosti, protože těsto je opravdu hodně mokré a lepivé, takže vytvořit z něj kuličku je docela výkon :) 
Kuličky dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až začnou lehce zlátnout a mírně praskat. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Uchovávejte v uzavřené dóze. I po dvou týdnech jsou krásně měkké a vláčné. 

TIP - kuličky můžete máčet nebo zdobit hořkou čokoládou :)


inspirace z webu http://www.giraffescanbake.com

10 komentářů:

  1. Fajn recept na zdravější cukrovíčko bez mouky. :-) Dnes se chystám na klasické linecké, ale ráda vyzkouším i toto a jsem zvědavá, jak bude chutnat. :-) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, děkuji :) pokud máte ráda marcipán, tak chutnat určitě budou :))

      Vymazat
  2. Dobry vecer, bielky nie je potrebne vyslahat? Dakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, bílky se nešlehají, přidávají se tekuté, díky tomu jsou pak kuličky krásně měkké :)

      Vymazat
  3. Zajímavé, také vyzkouším. Cáknu je trochou belgické extra hořké čokoládové polevy, kterou jsem koupila na cukrářském ešopu dle Vašeho doporučení;-). Peču sice až po adventu, ale marcipán miluju. V neděli bude k čaji :-) ořechová hvězda podle Vašeho receptu, tak si to užijeme. Mějte se krásně a nedočkavě čekám na další sladkost. P.S. Silikonové podložky na makronky mi zafungovaly skvěle, koupila jsem je ve stejném obchodě jako polevu. Slepovala jsem ostružinovým pyré s bílou čokoládou dle Vašeho receptu a už zbývají jen 3 makronkoví sirotečci. Jste báječná inspirátorka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doma také pečeme cukroví až 1-2 týdny před svátky, ale ořechová hvězda nám přišla k chuti i v listopadu :)
      Tak to je fajn, že se Vám silikonová podložka osvědčila, já s ní nemám dobré zkušenosti. Ty ovocné krémy do makronek jsou fajn :) Děkuji a pěkný advent. Míša

      Vymazat
  4. Vše jsem udělala jak píšete, ale kuličky neudržela tvar a rozpadlo se, co jsem udělala špatně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu těžko soudit, musela bych vidět Vás postup na vlastní oči :) podle toho, že se kuličky rozpadly mě napadá, zda nebylo těsto příliš "suché"? Použila jste přesné množství bílků v gramech? A mandlovou mouku nebo jen rozmixované mandle?

      Vymazat
  5. Dobrý den , je mandlový extrakt hodně potřeba ? Mám jen vanilkový a jet kvůli tomu do obchodu se mi nechce �� díky Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, dobrý večer, myslím, že mandlový extrakt můžete klidně vynechat :)

      Vymazat