čtvrtek 3. listopadu 2016

Čokoládové cupcakes plněné slaným karamelem

Po přípravě Dýňového dortu mi zbylo doma trochu slaného karamelu a tak jsem přemýšlela, co s ním. Původně jsem ho chtěla jen tak ulizovat ze sklenice, ale nakonec jsem s ním "vytunila" čokoládové cupcakes. Nahoru jsem ještě přidala pařížský krém a úspěch byl zaručen. 


Na první pohled není karamel vidět, ale o to víc, budete překvapeni, až se do dortíku zakousnete. Karamel jsem smíchala s malým množstvím mascarpone, díky němuž je pěkně krémový a má jemnější chuť. Skvěle ladí s vláčným čokoládovým dortíkem a pařížským krémem na povrchu. 


Jak už jsem několikrát zmiňovala, cupcakes jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Po upečení rychle vychladnou, takže můžete plnit a rovnou i servírovat. V tomto případě je pouze potřeba den předem připravit základ čokoládového krému. Slaný karamel si můžete také připravit den předem a před plněním jen smíchat s mascarpone. 


Na 12-14 ks cupcakes budete potřebovat:
100 g másla
56 g hořké čokolády (min. 60%)
42 g kakaa
106 g hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
2 velká vejce, pokojové teploty
100 g krupicového cukru
55 g třtinového cukru 
120 ml mléka, pokojové teploty

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Máslo a čokoládu dejte do mísy a společně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Nechte stranou, aby směs lehce vychladla.
V menší misce smíchejte prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve vetší míse vyšlehejte vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše prošlehejte a rozdělte do připravených košíčků.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-18 minut, dokud nejsou pečené (ověřte špejlí).
Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 

Slaný karamel:
50 g cukru krupice
22 g másla
30 ml smetany ke šlehání 33%
cca 1/4 lžičky mořské soli
+ cca 2 lžíce mascarpone k našlehání

Cukr dejte do menšího kastrolu a při nižší až střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až má hezky zlatavou barvu. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás. 

Z hotového karamelu odeberte asi tři lžíce a smíchejte s mascarpone. Podle chuti si můžete poměr upravit. Připravenou směsí naplňte dortíky, do kterých si udělejte malé otvory. Já na to používám "děrovač" od Tescomy, kterým dortíky hezky vykrojíte.


Čokoládový krém (základ připravit den předem):
300 g smetany ke šlehání
130 g hořké čokolády 55-60%
120 g mascarpone

Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Pomocí tyčového mixéru promixujte do hladka. Dejte vychladit do lednice min. na 12 hodin, ideálně přes noc. 

Až budete chtít cupcakes zdobit, přidejte k vychlazenému základu mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Doporučuji šlehat opatrně a na nižší otáčky. 
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie.
Já jsem dortíky ozdobila kouskem čokolády, fondánovou kytičkou a cukrovým máčkem. Cupcakes byly součástí dětské narozeninové oslavy, tak aby to všechno pěkně ladilo :)
Pokud Vás zaujala dortová lízátka, recept najdete na mém blogu - recept na lízátka.



recept na těsto z webu http://www.christinamarsigliese.com/ 







21 komentářů:

  1. O maj gott....:-) Až doteď jsem myslela, že jsou cup cakes nudná sladkost. V nedělí máme oslavu. Už vím jakou dobrotu upeču. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, díky :) cupcakes jsou úžasné, určitě ne nudné :) doufám, že Vás nezklamou :)

      Vymazat
  2. Ahoj Milu,to je krása až oči přechází!Dnes jsem dělala dýňový dort jako srdce a tvůj slaný karamel.Zítra zkompletuji.Zbylo mi trochu těsta tak jsem udělala ze zbytku cupcakes a ráda zkusím i tento krém.Jen mám dotaz.Jak udělat z fondánu ty kytičky.Já ho používám, jen jako polevu na větrníčky a věnečky.Na další využití přivítám radu.Díky Ilča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilčo, zdravím, moc děkuji :) doufám, že bude dýňový dort chutnat :) Kytičky jsou z fondánové potahovací hmoty, nikoliv z polevy, která se používá na věnečky :) hezký víkend. Míša

      Vymazat
  3. No ty jsou vážně nádherné, úplně k nakousnutí. Svěříte se, jak děláte ty čokoládové lístečky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko, moc děkuji :) ty lístečky jsou poměrně jednoduché, kápnete trochu rozpuštěné čokolády na pečící papír a rozetřete lžičkou :)

      Vymazat
  4. Krása pohledět....Șkoda jíst...Ila

    OdpovědětVymazat
  5. Ty vypadaji primo mnamozne :-)Teda nevim jak to budu delat, ponevadz ja bych nejradeji pekla vse z vaseho sladkeho blogu :-)A pak jedla a jedla, ale nevim co na to ma postava :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)) tak to mě těší :) jojo sladké je lákavé, tak jedině sehnat hodně strávníků, kteří Vám s tím "jeděním" pomůžou :)

      Vymazat
  6. Ahoj Milu,ptala jsem se u nás Obchodě kde nakupuji různé věci na pečení,ohledně fondánové hmoty a bylo mi řečeno,že nejde z této hmoty dělat ozdoby.Jelikož se to rozpustí,leda by to bylo na rostlinou šlehačku.Ale tu já nepoužívám.Mám klasickou fondánovou hmotu a tak se chci zeptat,zda jde obarvit a použít na ozdoby?Díky za radu Ilča Mimochodem ten dýňový dort byl famózní!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilčo, ano, to je pravda, dekorace z potahovací hmoty se na většině lehkých krémů rozpustí. Výjimkou jsou máslové krémy nebo ty, které alespoň z části máslo obsahují. Tam se dekorace ani nehne :)) Já jsem dávala kytičky na cupcakes až těsně před servírováním, takže to bylo ok, ale do druhého dne už by to moc nedoporučovala. Zase na druhou stranu, kdy si ty dekorace uděláš s předstihem a necháš je několik dní pořádně vyschnout, tak by to mělo vydržet o něco déle :))
      Tak to jsem moc ráda, že dýňový dort chutnal :)) Pěkný den. Mila

      Vymazat
  7. dobry vecer Mila, mne cupcakes stale praskaju, mozem sa opytat kde robim chybu ?? mimochodom vas blog je uuuzasny ;) dakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím Vás, také mi někdy cupcakes popraskají, napadá mě jedině, zda těsto přiliš hodně nešleháte? Ale popraskání podle mě ničemi nevadí, stejně se dává nahoru krém, tak to není vidět :)

      Vymazat
  8. Dobrý den, cupcakes jsem dělala a jsou prostě výborné!!! :) Myslíte, že by krém šel použít do vánočního cukroví - pařížské rohlíčky? zda by vydržel? nebo nemáte nějaký osvědčený krém? Ale raději bych bez vajíčka...nebo kdybych udělala jako ganache a přidala máslo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak to jsem moc ráda, že cupcakes chutnaly :) Krém by asi použít šel, jen je potřeba vzít v úvahu jeho trvanlivost, asi nebude tak dlouhá jako u klasických máslových :) Bohužel žádný jiný osvědčený krém nemám, podle mě se tam takovýto na bázi šlehačky hodí nejvíce. Případně můžete nastříkat jen část rohlíčků a až se snědí, tak nazdobit další :)

      Vymazat
  9. Vypadají nádherně ❤
    Mě se krém z maskarpone vždy rozteče i kdyz je v lednici, jak je to možné ? Máte nějakou radu na pripavu aby mi držel tak jako vám ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) hodně záleží na krému, jaký děláte a asi trochu i na značce mascarpone :) já používám jen mascarpone z Lidlu a to drží perfektně :)

      Vymazat
  10. Dobrý den,

    kromě OBROVSKÉ pochvaly za Váš blog & úžasné recepty, zaujal mě dort na obrázku pro roční Marušku. :) Vzhledem k tomu, že budu připravovat dort pro svoji roční holčičku, prozradíte, jaký to byl dortík? Přemýšlím o nějakém s piškotovým korpusem, ale aby byl něčím zajímavý... Děkuji & přeji spousty dalších skvělých receptů?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, zdravím a moc děkuji za komentář :) jestli si dobře pamatuji, dort byl v kombinaci orechovy korpus a pistaciovy krém, potazeno fondanem ;) hodně záleží, zda budete dávat jist dort i malé nebo to bude spis pro hosty :) podle toho bych asi volila korpus i krém :) mejte se fajn. Misa

      Vymazat
  11. Jejda, dotaz k dortu pro roční Marušku byl od Jany. :)

    OdpovědětVymazat