čtvrtek 6. října 2016

Žloutkové věnečky

Určitě mi dáte za pravdu, že jsou věnečky taková stálice mezi zákusky. Trochu jim sice šlapou na paty dnešní moderní dortíky, ale pořád je vídáme ve spoustě cukráren. No a pokud je zrovna v té Vaší oblíbené nemají a dostaly jste na ně chuť, tak si je upečte. I když to na první pohled nevypadá, není to zase tak složité :)


Věnečky jsem připravila bez cukrové polevy, jen jsem je před servírováním lehce pocukrovala. K mému překvapení to všichni uvítali se slovy, že alespoň nejsou tak sladké. Pokud si ale věnečky bez polevy neumíte představit, klidně si ji udělejte.  

Základem krému je vanilkový puding vylepšený několika žloutky a kouskem másla. Doporučuji připravit předem, dobře vychladit a před plněním našlehat do krémové konzistence. 

Žloutkový krém:
500 ml mléka
4 žloutky
100 g cukru krupice
2 sáčky vanilkového pudingu
1 lžička vanilkového extraktu (ne aroma) nebo vanilkový lusk
100 g másla

Trochu mléka odlijte do hrnku, rozmíchejte v něm pudingový prášek a rozšlehejte žloutky. Zbytek mléka přiveďte na mírném ohni k varu. Přilijte trochu horkého mléka do hrnečku s pudingem a žloutky a promíchejte. Pak vlijte zpět do hrnce a za stálého míchaní nechte chvilku povařit.
Odstavte a vmíchejte cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Přelijte do mísy a zakryjte folií. Tu položte přímo na horký puding, nebude se tak na folii srážet voda. Dejte chladit do lednice nejlépe přes noc. Pro urychlení je možné chladit i v mrazáku :)



Odpalované těsto (cca 35-40 věnečků nebo cca 70 mini věnečků):
250 ml vody
špetka soli
100 g másla
200 g hladké mouky
6 menších vajec (použila jsem velikost M)

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem.
Vodu dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 - 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.

Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém, můžete použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko dobře zapracujte, než přidáte další. Protože velikost vajec se docela liší, jejich konečný počet nechám na Vašem posouzení. Těsto nesmí být moc řídké, proto pokud se Vám po 5 vejci zdá konzistence těsta tak akorát, šesté vejce vynechejte.

Těsto přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte věnečky požadované velikosti. Já jsem dělala mini věnečky (průměr cca 4 cm), ale klidně si udělejte ty klasické jako z cukrárny (průměr cca 8 cm). Věnečky stříkejte dále od sebe, při pečení se jejich objem zvětší.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 20 - 30 minut. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti věnečků. Pokud pečete ty klasicky velké, po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut a dopékejte. Věnečky by po upečení měly znít dutě a v dlaních "chrastit". 



Dokončení věnečků
Vychladlé věnečky vodorovně rozkrojte, nejlépe to jde vroubkovaným nožem. Vychlazený krém našlehejte do krémova a přendejte do sáčku se zdobící trubičkou. Já jsem použila řezanou trubičku s malými zoubky, klidně ale použijte i hladkou.
Krém nastříkejte na spodní část věnečku a přiklopte druhou části. Dejte chladit do lednice. Před servírováním věnečky pocukrujte.



Věnečky i všechny zákusky z odpalované těsto jsou nejlepší pár hodin po naplnění nebo hned druhý den. Při delším skladování hodně zvlhnou a změknou.




inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové


Vytisknout recept





39 komentářů:

  1. Taky je miluju, zrovna jsem je dělala o víkendu. Je to rychlovka a vždycky přijdou k chuti, že:-) Hezký víkend, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukám, že máme stejné chuti, pokud jde o sladké :) odpalované těsto je fajn na všechny způsoby. Pěkný večer. Míša

      Vymazat
  2. Ty jsou jako ze žurnálu. Nemyslím si, že je to rychlovka, spíše pečení pro zkušenější kuchařky, ale rozhodně stojí za to je vyzkoušet.
    http://siraelxy.blogspot.cz/2016/09/podzimni-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak trochu času Vám věnečky zaberou, ale složité určitě nejsou :)

      Vymazat
    2. To byla reakce na komentář výše :-) Rychlovka je třeba puding, ale tyhle věnečky, to je jiná liga. Vím to, jako dítě jsem je nenáviděla. Moje babička byla vyhlášenou pekařkou právě věnečků a trubiček. A já ji musela pomáhat, když jich pekla hory na tisíce objednávek :-)

      Vymazat
    3. Míšo, tak to chápu, že se Vám věnečky tak trochu zprotivily :))

      Vymazat
  3. Celý týden mě honí mlsná a to zrovna na věnečky....Je to klasika,ale výborná....Vypadajì líp než v cukrárně!!!!!Ila

    OdpovědětVymazat
  4. Milo..moje prvni venecky!! a povedly se!! jen dotaz...dala by se na krem nastrikat i slehacka? nebo jestli to tedy byva slehacka v pbchode:-)) dekuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, tak to mě moc těší, že se věnečky povedly :) šlehačku si tam klidně přidat můžete, ale do věnečků se podle mě nedává :) spíš do větrníků :)

      Vymazat
  5. Ahoj Mílo, trefila ses mi do noty. Zítra dělám pro svou tetičku malé větrníčky. Mám dotaz. Puding z kurzu jsem si uvařila dnes. Dala hned folii. Zítra ušlehám šlehačku a ručně vmíchám do pudingu. Nebude to dělat žmolky? A mají mít puding i šlehačka stejnou teplotu?Dělám tu vanilkovou šlehačku a poté i tu karamelovou. Omlouvám se ,ale asi jsem na kurzu nedávala pozor a tak Tě mám jako záchranu.Moc díky Ilča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilčo, tak to se bude mít tetička dobře :) zítra vychlazený puding vyšlehej šlehačem hezky do krémova, teprve pak do něj ručně vmíchej stěrkou tu ušlehanou šlehačku. Nejlépe obě části dobře vychlazené :) no a karamelovou je také dobré svařit den předem a pak vychlazenou vyšlehat :) ale chválím, že to zkoušíš hned po kurzu, to je totiž nejlepší :) ať se podaří.

      Vymazat
    2. Ahoj Milu , právě jsem vše dodělala. Myslím ,že větrníčky dopadli v celku dobře. Jen fondán s kulérem, byl trochu řidší a karamel se šlehačkou trochu ztvrdl. Ale měla jsem v ledničce rezervu. Tak, chybami se člověk učí. Moc díky za pomoc v psaném slovu. Alespoň ,že máme kolem sebe spřízněné duše.Díky Ilča

      Vymazat
    3. Tak to jsem moc ráda, že se nakonec všechno povedlo :) a určitě i moc chutnaly :)

      Vymazat
  6. Miso, na venecky se zrovna chystam, tak je zkusim dle Vaseho receptu. Co me zaujalo, je Vas recept na krem...kdy se nesmichava puding a naslehane maslo, ale v pudingu se necha rozpustit maslo, nasledne necha odpocivat v lednici a druhy den se to vysleha ... je to tak spravne? Zdravi Vas Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, zdravím Vás, ano, krém se dělá přesně jak píšete :) máslo do pudingu dobře zamíchat, aby se vše spojilo :) je to rychlejši a krém je skvělý :) vyzkoušejte. Míša

      Vymazat
  7. Milo, take je casto a rada delam . Recept mam od sve tety a je stejny, jako ten vas :-)Ja je delam vzdy s polevou, ale zkusim je teda jen pocukrovat:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věnečky bez polevy jsou také dobré, nejsou tak sladké a je to rychlejší :)

      Vymazat
  8. Dobrý den Míšo,
    moc Vám děkuji za recept. Nikdy jsem se do věnečků ani větrníků nepouštěla, že jsou složité. Ale povedly se krásně. Akorát nemám tak pěkně vyšlehaný krém, přidala jsem tedy 1 ušlehanou šlehačku a bylo to o poznání lepší. Ještě jednou díky moc! Manžel už si je přeje k narozeninám. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím Vás, jsem moc ráda, že jste našla odvahu a do věnečků se pustila. Ano, vypadají možná složitě, ale nejsou :) šlehačkou jste to dobře vylepšila :)

      Vymazat
  9. Dobrý den Míšo, těsto na věnecky super, příště budu už vědět velikost:-). Ale řekněte mi, kde jsem udělala chybu, krém jsem měla řídký a nešel mi vyšlehat do tuha jako vám a šlehačku jsem tam dávat nechtěla. Tam tam podle mě nepatří.
    Děkuji Marcels

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, zdravím Vás, ano, odpalovené těsto docela nabyde :) já dělám vždycky mini kousky a stejně mi pak v troubě naběhnou :) ohledně krému mě napadá jen, že není dostatečně provařený ... já ho dělám docela často, ale zatím mi nikdy nezřídl. Krém by měl být hustý hned po uvaření, pak nechat chladit v lednici, kde ztuhne ... asi bych musela vidět Váš postup, abych dokázala říct vice ;)

      Vymazat
    2. Nebo to bude typem pudinkového prášku. Ty s pšeničným škrobem obvykle řídnou.

      Vymazat
  10. No to bude asi tím, příště se polepším:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den Mílo, vaše stránky jsou prostě úžasné, nevím do jaké dobroty se pustit dřív :) tak jsem vyzkoušela věnečky a pistáciový dort, oboje se zdařilo a jen se po tom zaprášilo. Váš popis při postupu je prostě úžasný, moc děkuji,že mám možnost podle vašich receptů péct,děkuji :) Dáša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dášo, moc děkuji za Váš krásný komentář :) jsem ráda, že se recepty líbí a s úspěchem pečete, jen tak dál :)) mějte se fajn. Mila

      Vymazat
  12. Dobrý den, můžu nechat krém v lednici na tři dny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, pokud bude dobře uzavřený, tak by měl vydržet, pak bych asi jen znovu trochu našlehala :)

      Vymazat
    2. Děkuji, budu totiž péct 50 věnečků najednou a nechám je zmrazit a pak nadvakrát je budu rozdávat. Takže jen rozmrazím a naplním.

      Vymazat
    3. Dělám to stejně :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, chci udělat věnečky ale hledám na vašem webu recept kde bych využila jen bílky poradíte mě, máte tu nějaký takový?
    Díky moc
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím, na blogu je několik receptů jen z bílků :) namátkou třeba Bezé roláda se šlehačkou, Citronový koláč, Makronky nebo třeba Ořechové suchárky :)

      Vymazat
    2. Díky moc ;-)

      Vymazat
  14. Dobry den Miso, zase Vas po nejake dobe zdravim. Vase venecky (jako vse) jsou super. Jen mi poradte, jak je mam nejlepe uskladnit, aby vydrzely do druheho dne a moc mi nezvlhly. Jak je v lednici uchovat. Mejte se hezky, jsem u Vas castym hostem a pece se podle Vas perfektne a vse se vzdy podari. Dana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dano, zdravím na Gibraltar :) a moc děkuji za Vaše návštěvy :) věnečky i ostatní z odpalovaného těsta nechávám jen na tácku v lednici. Nezavírám do krabice ani ničím nepřikrývám, tim by zvlhly :) mějte se fajn, krásné léto. Míša

      Vymazat
    2. Miso, moc Vam dekuji za odpoved. Mam jeste jednu otazku(nemuzu slibit, ze posledni), jakou jste pouzila spicku. Ja mam ruzne, nejvice Wilton. Diky moc za odpoved a trpelivost. Tez Vam preji krasne leto. Dana (PS: Divala jsem se , ze poradate male kurzy, tak pokud bude nejaky v srpnu, tak bych se moc rada zucastnila.)

      Vymazat
    3. Dano, nemáte zač děkovat :) klidně se ptejte :) špičku jsem použila takovou menší řezanou s malými zoubky, kupovanou před lety v běžném obchodě. Asi nejvíce se jí podobá tato - http://cukrarske-pomucky.cz/spicka-3-1918/.
      Paradoxně od Wiltonu mám jen jednu špičku, 1M, ale je to má oblíbená, používám hodně na zdobení cupcakes :)
      Budete trávit srpen v Čechách? Zkusím na srpen nějaký kurz promyslet, pokud tedy pro Vás Kladno není příliš daleko. Pošlu když tak info do majlu :) pěkné léto. Míša

      Vymazat
    4. Dobry den Miso, moc diky za odpoved. Uz jsem nasla mezi svymi stejnou, tak dnes nesl manzel do prace venecky delane s ni, jeste jsem mu udelala mandlove kornoutky s karamelovym kremem. Melo uspech oboji, ale venecky kousinek vic. V Cechach budu cely srpen, to by bylo moc fajn. Kladno neni daleko, pochazim z Hradce Kralove, kde vlastne prazdniny travime. Budu se tesit na mail. Moc pozdravu do Cech, Dana

      Vymazat
    5. Dano, děkuji :) určitě se ozvu co nejdříve :)

      Vymazat