Křehký kakaový koláč s tvarohem

Podobný koláč si pamatuji z dětství. Pekli jsme ho doma do velkého plechu a těsto se na koláč strouhalo. Asi proto se mu říkalo "strouhaný". Recept určitě máme v nějaké kuchařce zapsaný, ale já se rozhodla udělat si ho po svém. No po pravdě, měla jsem na něj chuť teď hned a nechtělo se mi čekat, až pojedu k našim a pohrabu se ve starých receptech :)


Na rozdíl od strouhání jsem vsadila na drobenkové těsto. Příprava je rychlá a jednoduchá. Protože jsem měla po ruce jen tvaroh v kostce, zjemnila jsem ho zakysanou smetanou. Koláč má intenzivní kakaovou chuť, není příliš sladký a hezky ladí s nakyslým tvarohem. Doporučuji upéct alespoň den předem, aby se krásně rozležel. Čím je starším, tím je totiž lepší a lepší. 



Z níže uvedeného receptu připravíte koláč o průměru 20 cm.

Křehké kakaové těsto:
200 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
2 lžíce cukru krupice
120 g studeného másla

Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem. 
Mouku, kakao a cukr promíchejte, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Můžete jen rukou nebo použít robot. Polovinu směsi nasypte do připravené formy a vmáčkněte do dna. Druhou část odložte stranou.



Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v alobalu
150 g zakysané smetany
50 g cukru krupice (případně více dle chuti)
vanilkový cukr/extrakt
1 vejce

Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a žloutek prošlehejte do krémova. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt. Bílek ušlehejte do pevného sněhu a vmíchejte do tvarohu. Náplň rovnoměrně rozetřete na koláč a posypte druhou částí kakaové drobenky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut. 
Koláč nechte vychladnout ve formě, servírujte nejlépe následující den. Je to ten typ koláče, který se časem rozleží a čím je starší, tím je lepší. 



inspirace na těsto z webu www.eatmeblog.com


Vytisknout recept







Komentáře

  1. Milá Milo,
    obávám se, že taková dobrota do druhého dne ani nevydrží! Díky za tip.
    Katka ♥

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Katko, musíte péct tajně a rychle někam schovat :)) aby vydržel :)

      Smazat
  2. VÝBORNÝ!!!!DĚLÁME PODOBNĚ...ILA

    OdpovědětSmazat
  3. Dobrý den,
    trefila jste se mi přesně do chuti. Celý víkend jsem na takový koláč myslela. Počkám až se rodina uzdraví a šup do pečení, ještě přidám ostružiny. Děkuji za tip a přeji krásný večer. Lada

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Lado, zdravím, tak to máme stejné chuti i myšlenky :)) s ostružinami mám na blogu také podobný koláč, jen světlý bez kakaa, oba jsou moc dobré :) mějte se fajn a brzké uzdravení.

      Smazat
  4. Jééé, na tenhle koláč už jsem úplně zapomněla, Míšo! Přitom jsme ho doma taky dělávali i já dlouhé roky, když jsem ještě nic moc neuměla:-) Teď dělám právě tu drobenkovou verzi, ale místo poloviny mouky dávám mleté vlašské ořechy, nebo jindy zase mák, podle chuti...a musím říct, že takto ho dělám docela často, když mám na něco chuť, protože je velmi rychlý. Ani ho nevážím, udělám prostě od oka drobenku, nesmí být moc suchá, ani mastná, zkrátka akorát a pak už je skoro hotov:-) Tenhle kakaový si budu muset taky po letech udělat, děkuji za inspiraci a přeji pohodový den, Milena :-)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Mileno, koukám, že ve Vás vyvolávám vzpomínky na zapomenuté moučníky :) je škoda, že některé upadly v zapomnění úplně. Já mám tyhle drobenkové taky moc ráda, jen raději vše pečlivě odvažuji :) mějte se fajn. Míša

      Smazat
  5. Opravdu pěkný pohled na povedený dvoubarevný koláč a musí být skutečně výborný. Také jsem na něj už zapomněla. Vyzkouším v pátek a do soboty ho určitě ubráním. Mějte se krásně.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Občas je potřeba některé recepty připomenout, zvlášť ty dobré :)

      Smazat
    2. Pekla jsem v sobotu a jelikož jsme na ochutnávání nyní jen dva, tak nám vydržel až do dneška. A dneska byl prostě nejlepší. Použila jsem špaldovou biomouku a moc nám chutnalo. Takže znovu dík za recept.

      Smazat
    3. Díky :) ano, přesně tak, čím je koláč starší, tím je lepší :) také jsem pekla ze špaldové :) mějte se fajn.

      Smazat
  6. Dobrý den,

    tenhle recept mě velice zaujal. Chci se jen zeptat, jestli bych místo tvarohu v alobalu mohla dát vaničkový. Mám doma 2 a potřebuju je do něčeho sdělat a tenhle moučník vypadá luxusně ! :)

    Děkuju :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, zdravím, pokud použijete vaničkový tvaroh, dejte ho i místo zakysané smetany :) případně z něj slijte přebytečnou vodu. Mimochodem koláč je moc dobrý.

      Smazat
    2. Koláč byl opravdu výborný i ze dvou tvarohů z vaničky. A opravdu mě překvapilo, že jeho chuť rostla s dobou zrání :) Určitě jsem nepekla naposledy ! Mockrát děkuji :)

      Smazat
    3. Tak to moc ráda slyším, že chutnal :) děkuji.

      Smazat
  7. Koláč vypadá skvěle a vyzkouším!
    Myslíte že bude dobré dát ještě na tvaroh banán, poté drobenku a upéct? Děkuji :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě zkuste :) banán mi přijde vhodný spíš do nepečeného dezertu, ale péct bych asi moc nedoporučovala :) do koláče jsem zkoušela kompotované višně, případně by šly i meruňky nebo broskve.

      Smazat
  8. Supe rychlý a ne moc sladký moučník. Paráda. Mám moc ráda vaše stránky, objevila jsem Vás teprve nedávno a žasnu, jaké krásy tvoříte.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Lucie, děkuji :) jsem ráda, že jste "mě" objevila, věřím, že i další recepty Vás zaujmou :) pekný den.

      Smazat
  9. Tento koláč je opravdu výborný. Děkuji moc za Váš tip udělat drobenku v robotu, to by mě nenapadlo. Díky tomu je to opravdu superrychlý koláč :) Dělala jsem ho také s variantou tvaroh + meruňkový šmakoun a je to velmi chutné :)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Andreo, díky :) občas si člověk musí to pečení ulehčit :) ano, do koláče se může přidat i ovoce, já zkoušela přidat višně a super :)

      Smazat
  10. Dobrý den, vynikající koláč, zamilovala jsem si ho. Máte krásné stránky, výborné recepty, mohla bych zde být pořád:-)
    Moc vám fandim.
    Děkuji Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jano, velké díky :) jsem moc ráda za každého "fanouška" :)

      Smazat
  11. Právě šel do trouby! Po vychladnutí se má dát ztuhnout do lednice, zvlášť když ho chceme jíst až další dny? Děkuji.

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Není nutné do lednice, stačí chladnější místnost :) nicméně pokud ho dáte do lednice, tak před servírováním doporučuji nechat chvíli při pokojové teplotě.

      Smazat
  12. Dobry den Milo,
    Mohla bych zakysanou smetanu nahradit bilym jogurtem? Bude napln v kolaci drzet?
    Moc dekuji za odpoved a preji pekny den,
    Jana

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Jano, pokud použijete smetanový jogurt s tukem min. 10%, tak by neměl být problém.

      Smazat
  13. Včera jsem ho upekla a je super! Měla jsem chuť na povidla, tak jsem do těsta nedávala kakao, ale přidala jsem trochu skořice. Povidla jsem rozdělala s trochou rumu a zdobícím sáčkem jsem na tvaroh udělala hustou mřížku. Do tvarohu jsem přidala pár rozinek. Příště zkusím přesně podle receptu. Už se těším :o)

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Petro, připravila jste vlastně nový druh koláče :) fantazii se meze nekladou.

      Smazat
    2. Tak originál verze také výborná!!! Ani mrazák tomuto koláči neublíží. Moc se mi líbí jednoduchá příprava a výsledek v obou případech skvělý. Myslíte, že by se daly dát na tvaroh strouhaná jablíčka? Drobenka se skořicí v mém podání si o ně přímo koleduje :o) Vynechala bych povidla a dala slabou vrstvu jablíček. Co myslíte?

      Smazat
    3. Ano, jablka by se určitě přidat dala :)

      Smazat

Okomentovat