neděle 9. října 2016

Křehký kakaový koláč s tvarohem

Podobný koláč si pamatuji z dětství. Pekli jsme ho doma do velkého plechu a těsto se na koláč strouhalo. Asi proto se mu říkalo "strouhaný". Recept určitě máme v nějaké kuchařce zapsaný, ale já se rozhodla udělat si ho po svém. No po pravdě, měla jsem na něj chuť teď hned a nechtělo se mi čekat, až pojedu k našim a pohrabu se ve starých receptech :)


Na rozdíl od strouhání jsem vsadila na drobenkové těsto. Příprava je rychlá a jednoduchá. Protože jsem měla po ruce jen tvaroh v kostce, zjemnila jsem ho zakysanou smetanou. Koláč má intenzivní kakaovou chuť, není příliš sladký a hezky ladí s nakyslým tvarohem. Doporučuji upéct alespoň den předem, aby se krásně rozležel. Čím je starším, tím je totiž lepší a lepší. 



Z níže uvedeného receptu připravíte koláč o průměru 20 cm.

Křehké kakaové těsto:
200 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
2 lžíce cukru krupice
120 g studeného másla

Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu o průměru 20 cm vyložte pečícím papírem nebo vymažte máslem. 
Mouku, kakao a cukr promíchejte, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku. Můžete jen rukou nebo použít robot. Polovinu směsi nasypte do připravené formy a vmáčkněte do dna. Druhou část odložte stranou.



Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v alobalu
150 g zakysané smetany
50 g cukru krupice (případně více dle chuti)
vanilkový cukr/extrakt
1 vejce

Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a žloutek prošlehejte do krémova. Přidejte vanilkový cukr nebo extrakt. Bílek ušlehejte do pevného sněhu a vmíchejte do tvarohu. Náplň rovnoměrně rozetřete na koláč a posypte druhou částí kakaové drobenky. Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut. 
Koláč nechte vychladnout ve formě, servírujte nejlépe následující den. Je to ten typ koláče, který se časem rozleží a čím je starší, tím je lepší. 



inspirace na těsto z webu www.eatmeblog.com


Vytisknout recept







18 komentářů:

  1. Milá Milo,
    obávám se, že taková dobrota do druhého dne ani nevydrží! Díky za tip.
    Katka ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, musíte péct tajně a rychle někam schovat :)) aby vydržel :)

      Vymazat
  2. VÝBORNÝ!!!!DĚLÁME PODOBNĚ...ILA

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den,
    trefila jste se mi přesně do chuti. Celý víkend jsem na takový koláč myslela. Počkám až se rodina uzdraví a šup do pečení, ještě přidám ostružiny. Děkuji za tip a přeji krásný večer. Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, zdravím, tak to máme stejné chuti i myšlenky :)) s ostružinami mám na blogu také podobný koláč, jen světlý bez kakaa, oba jsou moc dobré :) mějte se fajn a brzké uzdravení.

      Vymazat
  4. Jééé, na tenhle koláč už jsem úplně zapomněla, Míšo! Přitom jsme ho doma taky dělávali i já dlouhé roky, když jsem ještě nic moc neuměla:-) Teď dělám právě tu drobenkovou verzi, ale místo poloviny mouky dávám mleté vlašské ořechy, nebo jindy zase mák, podle chuti...a musím říct, že takto ho dělám docela často, když mám na něco chuť, protože je velmi rychlý. Ani ho nevážím, udělám prostě od oka drobenku, nesmí být moc suchá, ani mastná, zkrátka akorát a pak už je skoro hotov:-) Tenhle kakaový si budu muset taky po letech udělat, děkuji za inspiraci a přeji pohodový den, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Mileno, koukám, že ve Vás vyvolávám vzpomínky na zapomenuté moučníky :) je škoda, že některé upadly v zapomnění úplně. Já mám tyhle drobenkové taky moc ráda, jen raději vše pečlivě odvažuji :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  5. Opravdu pěkný pohled na povedený dvoubarevný koláč a musí být skutečně výborný. Také jsem na něj už zapomněla. Vyzkouším v pátek a do soboty ho určitě ubráním. Mějte se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas je potřeba některé recepty připomenout, zvlášť ty dobré :)

      Vymazat
    2. Pekla jsem v sobotu a jelikož jsme na ochutnávání nyní jen dva, tak nám vydržel až do dneška. A dneska byl prostě nejlepší. Použila jsem špaldovou biomouku a moc nám chutnalo. Takže znovu dík za recept.

      Vymazat
    3. Díky :) ano, přesně tak, čím je koláč starší, tím je lepší :) také jsem pekla ze špaldové :) mějte se fajn.

      Vymazat
  6. Dobrý den,

    tenhle recept mě velice zaujal. Chci se jen zeptat, jestli bych místo tvarohu v alobalu mohla dát vaničkový. Mám doma 2 a potřebuju je do něčeho sdělat a tenhle moučník vypadá luxusně ! :)

    Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, zdravím, pokud použijete vaničkový tvaroh, dejte ho i místo zakysané smetany :) případně z něj slijte přebytečnou vodu. Mimochodem koláč je moc dobrý.

      Vymazat
    2. Koláč byl opravdu výborný i ze dvou tvarohů z vaničky. A opravdu mě překvapilo, že jeho chuť rostla s dobou zrání :) Určitě jsem nepekla naposledy ! Mockrát děkuji :)

      Vymazat
    3. Tak to moc ráda slyším, že chutnal :) děkuji.

      Vymazat
  7. Koláč vypadá skvěle a vyzkouším!
    Myslíte že bude dobré dát ještě na tvaroh banán, poté drobenku a upéct? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, určitě zkuste :) banán mi přijde vhodný spíš do nepečeného dezertu, ale péct bych asi moc nedoporučovala :) do koláče jsem zkoušela kompotované višně, případně by šly i meruňky nebo broskve.

      Vymazat