úterý 25. října 2016

Kakaová roláda s tvarohem a čokoládou

Tvarohové Míša řezy jsou u nás doma velmi oblíbené a tak je zkouším v různých provedeních. Na mém blogu tak najdete Cupcakes ala Míša řezy i Čokoládový dort s tvarohovým krémem. Tentokrát jsem je zkusila připravit v podobě rolády a opět s velkým úspěchem. Osvědčená kombinace tvarohu a čokolády prostě nezklame :)


Krém je kombinace tvarohu a zakysané smetany, žádné máslo ani smetana ke šlehání. Přesto je krásně jemný, hustý a příjemně tvarohový. Cukr si dejte podle chuti, ale pokud použijete tučnější tvaroh i smetanu, není ho potřeba příliš mnoho. Původně jsem chtěla roládu čokoládou polít, nakonec jsem ji ale použila přímo do rolády na tvarohový krém.


Roládový plát už z mého blogu znáte, je to typ rolády, která se stáčí za studena. Celá příprava je rychlá a jednoduchá, servírovat můžete již pár hodin po upečení. Jen je potřeba den předem nechat "vykapat" tvaroh se smetanou na hustý krém.


Na roládový plát budete potřebovat: 
3 vejce (velikost L), bílky a žloutky zvlášť 
80 g krupicového cukru 
80 g hladké mouky 
20 g kakaa 

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech vyložte pečícím papírem. 
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku s kakaem. 
Hmotu rozetřete na připravený plech vyložený pečicím papírem (cca 40 x 30 cm) a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 8 minut. Roláda musí být na dotek pružná. Připravte si čistou utěrku, kterou lehce poprašte moukou nebo moučkovým cukrem. 
Ihned po upečení plát sejměte z plechu a otočte na utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Tvarohový krém: 
350 g tvarohu ve vaničce (tučný) 
300 g zakysané smetany min. 15% tuku 
cca 5 lžic moučkového cukru (případně více dle chuti) 

Tvaroh smíchejte se zakysanou smetanou a nechte několik hodin odkapat, ideálně přes noc. Nejlépe to jde v plátěném ubrousku nebo kapesníku, který zavěsíte jako raneček do vyšší mísy.
Odkapaný tvaroh smíchejte s moučkovým cukrem, můžete i lehce prošlehat. 

Čokoládový krém:
50 g čokolády
50 g smetany

Nasekanou čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte krém zchladnout a zhoustnout. Pro urychlení můžete dát na chvilku do lednice. 


Dokončení rolády
Na vychladlý roládový plát rozetřete rovnoměrně tvarohový krém. Na něj pak natřete čokoládový krém. Roládu pomocí pečícího papíru srolujte a dejte do lednici alespoň na 2-3 hodiny vychladit. Pokud máte čokoládový krém příliš tekutý, nechte ho na roládě chvilku ztuhnout, než ji začnete rolovat. 
Před servírováním můžete roládu poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem. 


recept na roládový plát z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept





















11 komentářů:

  1. Dobrý den,
    opět vše luxusní....za chvilku jdu dělat věnečky a cupcakes pistáciové a citronové, syn má narozeniny a zítra přijdou kamarádi. Mám prosbu nemáte recept na medovník.....je jich hodně, ale od Vás vše chutná tak skvěle. Moc děkuji, pořád peču......Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, zdravím a moc děkuji :) pečete opravdu ve velkém a já jsem moc ráda, že se inspirujete na mém blogu :) S medovníkem Vás asi zklamu, to je asi jediný dort, který kupuju :) zkoušela jsem ho před lety, ale nic moc. Ale snad mu dám ještě někdy šanci :)

      Vymazat
  2. Dobrý večer Míšo, nakukuji k Vám téměř každý den a pořád zkouším něco nového z Vašeho blogu. Zatím u nás vede dort z karamelizovaných banánů, ten jsem za poslední měsíc pekla snad 5x.:-) Ale i vše ostatní je úžasné, jste moc šikovná a umíte ostatní inspirovat. Kdyby jste někdy chtěla zase vyzkoušet medovník, tak zkuste tento, mám vyzkoušený mnohokrát a je k nerozeznání od kupovaného, spíš lepší:-) http://ekucharka.net/recept-na-medovnik . Ještě jednou děkuji za Vaše skvělé recepty. Nikol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikol, zdravím Vás a moc děkuji za krásný komentář :) jsem ráda, že Vás moje recepty tak inspirují a moc si toho vážím. Děkuji také za tip na medovník, recept vypadá moc dobře, takže třeba ho někdy zkusím :) mějte se moc fajn a krásný advent. Míša

      Vymazat
  3. Rolada nestihla ani vychladnout . Je lehoucka a moc dobra . Take Vam dekuji za inspiraci . Je to radost, kdyz vysledek je jisty a okoli to oceni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)) tak to mě moc těší :)

      Vymazat
  4. Vyzkoušeno a dopadlo to katastroficky-už nikdy víckrát,nic horšího jsem snad nikdy nedělala.!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě samozřejmě mrzí, otázkou zůstává, kde se stala chyba .... recept je mnohonásobně vyzkoušený :)

      Vymazat
  5. neumim moc pect, nahodou jsem narazila na roladu a rekla jsem si ta by se mohla povest snad (pred tim mi rolady nesli srolovat), a skutecne se povedla, nemela jsem problem srolovat,recept jednoduchy a chut vynikajici.JSEM STASTNA ze se mi konecne povedla rolada, moc Vam dekuji . :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že se roláda povedla :) Někdy stačí mít jen dobrý recept :) na blogu mám vice receptů na rolády a všechny se stáčeji za studena, můžete některou z nich vyzkoušet :)

      Vymazat
  6. KOUKNU A URCITE UPECU , MOOOOOC DEKUJI !!!!!

    OdpovědětVymazat