úterý 18. října 2016

Bleskové listové těsto

Listové těsto je v našich kuchyních velmi oblíbené hlavně pro jeho univerzální použití. Bohužel jen málokdo si najde čas a chuť si listové těsto připravit doma. Budu upřímná, i já patřím k těm, kteří ho obvykle kupují. Tedy alespoň do té doby, než jsem objevila tuhle zrychlenou variantu. Zatím jsem ho zkusila připravit jen dvakrát, ale jsem z něj nadšená. 


Nechci v žádném případě zavrhovat klasickou přípravu listového těsta, pokud ho tak děláte, dělejte dál. Nicméně pokud bych měla porovnat kupované listové těsto, tak tohle bleskové je jednoznačně lepší. Jeho hlavní devizou je totiž máslo, které v kupovaném těstě budete asi marně hledat :)

Příprava těsta je poměrně rychlá a jednoduchá. Z mouky, másla a vody si vypracujete měkké těsto, které rozvalujete a natíráte lehce změklým máslem. Překvapivě jednoduché a překvapivě dobré. Těsto má úžasnou máslovou chuť i vůni, je krásně křehké a křupavé. Zatím jsem ho zkoušela jen na sladko, ale věřím, že stejná spojenost bude i ve slaném provedení. 


Bleskové listové těsto (cca 500 g):
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
125 g másla, rozděleného na 50 g + 75 g
cca 120 ml vody
mouka na posypání

Mouku prosejte do mísy, přidejte sůl a promíchejte. Přidejte 50 g na kousky nakrájeného másla a rukama nebo pomocí robota zpracujte na drobenku. Vyzkoušela jsem obě možnosti, ruce i robota, oboje funguje stejně :)
K drobence začněte pomalu přidávat vodu a vypracujte měkké těsto. Vodu přidávejte postupně, tak jak bude potřeba, vždy dobře zapracujte. 

Zbývajících 75 g másla dejte do misky a nechte lehce povolit v mikrovlnce. Máslo se nesmí rozpustit, jen lehce změknout, tak aby šlo rozmazat lžící. Rozdělte ho v misce na tři části, tj. 3 x cca 25 g. 
Těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na obdélník a rozměru cca 40 x 20 cm. Asi dvě třetiny plochy rozváleného těsta potřete třetinou změklého másla (25 g). Dobře se na roztírání hodí lžíce.


Nenamazanou třetinu těsta přehněte do středu a z druhé strany překlopte druhou část těsta. 


Těsto opatrně rozválejte, opět do obdélníku cca 40 x 20 cm a postup dvakrát zopakujte se zbývajícím máslem.


Nakonec těsto ještě několikrát složte na třetiny a znovu rozválejte na obdélník. Stačí třikrát až čtyřikrát. Během válení podle potřeby lehce posypávejte moukou a snažte se na těsto příliš netlačit. 
Hotové těsto dejte před použitím ztuhnout asi na hodinu do lednice nebo můžete zamrazit. Z receptu připravíte cca 500 g listového těsta. 


inspirace z webu http://www.nisahomey.com/

Vytisknout recept







25 komentářů:

  1. Juhůů, konečně ho nebudu muset "trapně" kupovat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá moc zajímavě, vyzkouším. Hlavně pro to máslo, které provoní každé těsto. Když vidím svého muže, jak každý takový kousek vezme do ruky, přivoní, slastně přivře oči a pronese "samé máslo", tak to za námahu stojí:-). Mějte se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) za vyzkoušení určitě stojí právě pro tu chuť másla a příprava je opravdu docela jednoduchá. Věřím, že bude chutnat :)

      Vymazat
  3. Hmm tak toto vypadá opravdu jako lehká varianta oproti těm ostatním receptům, co znám. To mě zajímá a ve volné chvíli vyzkouším, děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. tohle vypadá lákavě, krásný blog

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji moc za recept.Můj muž nejvíc miluje štrůdl.A taky děkuji za úžasný blog.Zdravím,Pavlína.

    OdpovědětVymazat
  6. Urcite vyzkousim, listove testo my radi, krasny vikend preji:-)

    OdpovědětVymazat
  7. rada bych zeptala jestli toto těsto je vhodné na croisanty.jinak děkuji za Vaše super recepty.DARA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daro, bohužel, croissanty se pečou z plundrového těsta. Můžete si je sice připravit i z listového, ale chuťově se budou lišit :)

      Vymazat
  8. Za sladkých dob na mateřské dovolené jsem dělala domácí listové těsto, teď už na to bohužel čas nemám, a když si přečtu složení kupovaného, vždycky mě chuť přejde. Tajkže tahle zrychlená varianta je fakt úžasná! Díky moc! Hned jak budu zdravá, tak se do něj pustím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Madlo, děkuji :) určitě je tohle lepší varianta, než to kupované :)

      Vymazat
  9. Dnes jsem zkoušela a těsto bylo chuťové výborné, ale nelístkovalo se. Bylo takové pevnější. Můžete mi, prosím, poradit, v čem dělám chybu? Příliš jsem na těsto tlačila nebo bylo málo vychlazené? Pracovalo se s ním dobře. Velice děkuji za radu a zdravím. Irena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ireno, tak to mě moc mrzí, že se těsto tak úplně nepovedlo. Nelístkovalo Vám vůbec nebo jen trochu? Je pravda, že je trochu pevnejší a lístkuje trochu méně než kupované těsto .... obsahuje menší podíl másla než obvykle ... těžko říct, kde se stala chyba, vychlazení asi není rozhodující, v původním receptu těsto používají hned po přípravě .... Pekla jste v dostatečně vyhřáté troubě?

      Vymazat
    2. Nelístkovalo se téměř vůbec, trouba byla vyhřátá na 200°C. Zkusím ještě jednou a uvidím. První neúspěch mě neodradí. I tak se štrůdl snědl. Díky za všechny inspirace. Irena

      Vymazat
    3. Zkusím udělat také závin, abych viděla, jak se bude těsto chovat :) a uvidíme :)

      Vymazat
  10. Krásný blog, již jsem zkoušela některé Vaše recepty. Bleskové lístkové těsto jsem pekla včera, sice až tak bleskově uděláno není, ale opravdu stojí za to si ho doma udělat, je perfektní a taky mě lístkovalo. Ještě jsem 50 g hladké mouky nahradila špaldovou a musím říct, že si návštěva i my super pochutnali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, to mě moc těší, že se Vám blog s recepty líbí :) těsto je fajn, také dělám ze špaldové mouky. Super rychlé sice není, ale proti klasické přípravě listového těsta je pořád o dost rychlejší :)

      Vymazat
  11. Zdravím Míšo, jsem hrozně ráda za tento recept. Dlouho jsem zkoušela jak kupovaná tak domácí listová těsta. Tento recept je bezkonkurenčně nejlepší, zkusila jsem i slanou variantu, těsto drží a nerozteče se. ten Váš blok je lepší než televize. Neuvažoval jste o tom, že vydáte kuchařku ? Máte krásné recepty, podrobný návod a krásné fotografie . A hlavně vždy se to povede :) Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mončo, zdravím a moc děkuji za komentář :) také jsem si těsto oblíbila, možná tak nelistuje, jako kupované, ale je z másla a té chuti se nic nevyrovná. Děkuji za přízeň blogu, jsem ráda, že se recepty líbí. O kuchařce zatím nepřemýšlím :) třeba někdy jednou ... :)

      Vymazat
  12. Jé to je škoda, protože na trhu je spousta kuchařek, podle kterých ať se snažíte sebevíc tak se Vám to prostě nepodaří. Koupila jsem si šanon a všechny recepty co zkusím si tisknu a s poznámkami si zakládám. Myslím, že by jste měla velkou šanci na trhu uspět. No však uvidíte.
    Jo jinak jsou bezvadné všechny kuchařky co vydal kuchař a gurmán pan Vaňek, všechny recepty opravdu vypadají jak na obrázku tak i výborně chutnají. Doufám, že Vás to nepřestane bavit a bude dále zkoumat a dávat jsem nové recepty. Jinak mám pár dobrých sladkých receptů, tak jestli máte zájem, pošlu Vám je do emailu. Monča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, už dlouho mě žádná "kuchařka" na sladké nezaujala natolik, abych si ji koupila :) asi jsem moc náročná :) Děkuji za tip na kuchařky od pana Vaňka, také už jsem na ně slyšela chválu. Jinak určitě uvítám Vaše rodinné recepty, e-mail: landova.misa@seznam.cz. děkuji předem. Míša

      Vymazat