úterý 6. září 2016

Semínkové krekry

Patřím k velkým milovníkům oříšků a semínek a tak zkouším občas různé alternativy slaných krekrů a sušenek. Alespoň tak trochu vyvážím všechno to sladké, které pořád připravuji. Až do této chvíle byly u mě jasným favoritem špaldové krekry s lněným semínkem, ale po první várce těchto semínkových jsem je musela odsunout na druhou příčku :) 


Krekry jsou jedním slovem úžasné, tedy za předpokladu, že máte rádi křupavá semínka. Je jich tam celkem pět druhů a tvoří většinu "těsta". Kromě semínek se přidává pouze malé množství ovesných vloček a celozrnné mouky. Těsto drží pohromadě díky troše vody, olivového oleje a lžičce medu. Měla jsem trochu obavu, zda se těsto nebude drolit, ale je to v pohodě. 


Krekry jsou velmi "jedlé", ale pozor také hodně syté. Díky semínkům obsahují zdravé tuky, což ovšem neznamená, že jsou dietní. Každopádně je to určitě zdravější varianta, než kupované pražené oříšky nebo chipsy.  


Semínkové krekry (cca 40-50 ks):

40 g dýňových semínek
40 g slunečnicových semínek
30 g sezamových semínek
30 g lněných semínek
35 g ovesných vloček
70 g celozrnné hladké mouky (špaldové, pšeničné)
½ lžičky soli
¼ lžičky černého pepře
⅛ lžičky prášku do pečiva
2 lžíce olivového oleje
4 lžíce studené vody
1 lžička medu

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si dva plechy a tři archy pečícího papíru.
V míse smíchejte všechny suché ingredience, koření i prášek do pečiva a dobře promíchejte. Přidejte olivový olej, vodu a med a vypracujte nelepivé těsto. Můžete vařečkou, lépe se pak dopracuje rukama. Těsto by se nemělo drolit ani být příliš "mokré". V případě potřeby přidejte kapku vody nebo trochu mouky.


Těsto si rozdělte na polovinu a každou z nich vyválejte mezi dvěma archy papíru do tenké placky. Čím tenčí, tím pak budou krekry křupavější. Rádýlkem nebo nožem rozkrájejte placku na přibližně stejné čtverce či obdélníky. Jednotlivé krekry pak od sebe lehce oddělte a nechte mezi nimi místo, aby se hezky opekly ze všech stran. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut (v závislosti na velikosti krekrů), až jsou hezky do zlatova a do křupava. Nechte vychladnout a můžete se hned pustit do zobání. Uchovávejte v uzavřené dóze, tedy za předpokladu, že Vám nějaké zbydou :)


inspirace z webu http://www.christinamarsigliese.com/

6 komentářů:

  1. Dobrý den Míšo,
    děkuji za úžasný recept. Je to můj první recept, který jsem se od Vás odvážila vyzkoušet :). S těstem jsem trochu bojovala, ale nakonec vše dobře dopadlo a jsou opravdu skvělé.
    Jitka M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Vás Jitko, děkuji :) moc mě těší, že jste našla odvahu na první recept :) a budu ráda, když jich v budoucnu vyzkoušíte víc. Věřím, že budou stejné úspěšné jako tyhle krekry. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  2. Dobry den, Milo,
    Vcera vecer jsem je upekla a jsou opravdu velice "jedle", jak rikate :) a to i s obycejnou moukou (nemela jsem doma celozrnnou).
    Dekuji za recept a krasny den,
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jano, moc děkuji, jsem ráda, že krekry chutnaly :)) Mila

      Vymazat
  3. Jsou moc dobre, hledala jsem neco na uzobavani pri tom kdyz me honi mlsna a toto je to prave!! Nejdriv jsem myslela ze to testo nebude vubec pouzitelne ale uplne v pohode jsem ho vyvalela i bez papiru silikonovym valeckem. Dekuji za recept a tesim se na dalsi.
    Svetlus

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světluš, moc děkuji :) sama na těchto krekrách doslova ujíždím :) a obvykle mi po upečení moc dlouho nevydrží ;)

      Vymazat