sobota 17. září 2016

Makronkové dortíky

Říkala jsem si, že bych měla blog zase trochu oživit nějakým roztomilým dortíkem. V poslední době jsem se zaměřila více na klasiku a tyhle mini dortíky tak trochu zanedbala. Ale byl v tom i záměr, nějak jsem si potřebovala od všech těch krémů a polev trochu odpočinout. A co si budeme povídat, někdy je kousek bábovky nebo kynutý koláč lepší, než nějaký načančaný dortík :)


Jak už samotný název napovídá, součástí dortíků jsou makronky, a to nejen zvenku, ale i uvnitř. V podstatě je celý dortík tvořen jen jednou plněnou makronkou, která je zasazená do krému. Určitě si říkáte, že je škoda cpát makronky do dortíků, když je s nimi taková práce a v dortíku nejsou ani vidět. Ale pokud jste ve fázi, kdy s makronkami začínáte a ještě se Vám tak úplně nedaří, je tohle ideální způsob, jak zužitkovat ty nepovedené :) 

Podobné dortíky připravuji moc ráda a velmi často se dají udělat jen "ze zbytků". Zbylo Vám z přípravy cupcakes trochu krému a z dortu kousek korpusu? Tak šup s tím do formičky a zamrazit. Až přijde ten správný čas, dortík z mrazáku vyndáte, přelijete polevou a můžete oslňovat. Budu upřímná, tak nějak podobně vznikly i tyhle dortíky :)


Na 8-10 dortíků budete potřebovat: 
odpovídající počet naplněných makronek libovolné příchuti - recepty
malé makronky na ozdobu (jen pusinky bez náplně) 
smetanový krém - viz. níže 
čokoládová poleva - viz. níže 
silikonová forma 

Recept na makronky najdete na mém blogu nebo použijte svůj osvědčený. Já jsem dovnitř dortíků použila čokoládové makronky, na ozdobu pak jen přírodní bez barvy a příchuti. 
Silikonovou formu jsem použila tzv. cylinders, kdy je dortík stejně široký nahoře i dole a má průměr cca 6 cm. Můžete ale použít jakýkoliv tvar, třeba polokoule nebo i formu na muffinky. 

Smetanový krém: 
cca 125 g mascarpone 
cca 125 g smetany ke šlehání min. 33% 
1 lžička cukru krupice 

Vše společně vyšlehejte do krému. Krém si přendejte do sáčku s hladkou trubičkou a naplňte formičky asi do poloviny. Vmáčkněte makronku, přikryjte krémem a uhlaďte do roviny. Dejte do mrazáku alespoň na několik hodin. 


Zrcadlová čokoládová poleva: 
5 g práškové želatiny + 25 ml studené vody 
63 ml vody 
112 g cukru krupice 
75 g hořké čokolády min. 50% 
15 g prosátého kakaa 
33 ml smetany 33% 

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat. 
Vodu s cukrem dejte do kastrolu a při střední teplotě svařte na 104 stupňů. Teplotu je nutné dodržet přesně. 
Stáhněte z kamen, přisypte čokoládu a za stálého míchání nechte rozpustit. Přisypte prosáté kakao, následně smetanu a dobře promíchejte. 
Jakmile směs zchladne na 60 stupňů, přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. 
Polevu přelijte přes jemné sítko, pak lehce promixujte tyčovým mixérem a znovu přelijte přes sítko. Nechte vychladnout, přikryjte folií (přímo na polevu) a dejte min. na 12 hodin do lednice. 


Dokončení dortíků 
Zrcadlovou polevu zahřejte na 29 stupňů a přelijte si ji do džbánku nebo nádoby s nálevkou. Dortíky se tak budou lépe polévat, než třeba z misky. 
Připravte si chladicí mřížku, kterou položte na hlubší tácek nebo menší plech. Po částech vyndejte dortíky z mrazáku, položte na mřížku a polijte polevou. Tenkrát jsem nestihla fotit, ale můžete se podívat na příspěvek Kávové dortíky, protože postup je stejný. 
Polité dortíky přeneste opatrně z mřížky na tácek nebo malé dortové podložky. Na přenos dortíku se skvěle hodí slabá jehlice na maso, kterou zapíchněte shora doprostřed dortíku a za pomoci nože, kterým dortík podeberete zespodu, přeneste na tácek. 

Na boky dortíky "nalepte" makronky a ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem použila čokoládové lanýže obalené v kakau a kousek čokoládové trubičky. 

Zbylou čokoládovou polevu můžete použít opakovaně, skladujte v lednici nebo v mrazáku. 





recept na polevu z webu http://www.cakesstepbystep.com/



7 komentářů:

  1. Tyhle Vaše dortíky děsně obdivuji, Míšo!!!:-) Zrovna jsem dnes byla v cukrárně St. Tropez, kde je mají v různých příchutích a barvách a to si pokaždé vzpomenu na ty Vaše luxusní...Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :))) ty barevné polevy vypadají také moc hezky, na mě jsou ale už moc sladké :)) Bohužel musím říct, že ze Saint Tropez jsem poslední dobou trochu zklamaná, chutí, ale hlavně designem :( jak to vnímáte Vy? Míša

      Vymazat
    2. No, je fakt, že se docela zhoršili. Často se mi stává, že už mají přebraný sortiment a třeba větrníky, které mám stále ráda, mají málokdy. Včera jsem si dala jejich "religieuse-lehoučká pistáciová ganáž, třešňový konfit a křupavé pistácie v karamelu" a ta "lehoučká pistáciová ganáž" měla po pistáciích pouze barvu, byla hutná, bez chuti a ty plátky bílé čokolády, které mají na fotce, tam nebyly ani náhodou. Bylo to cosi tvrdého dole, marmeláda a ta ganáž. Vrcholem ale bylo balení zákusků domů slečny prodavačky - dlouho jsem na ně čekala, pořád jí nešlo to vázání a když mi konečně balíček s úsměvem podala, ušla jsem pouze ten kousek z pasáže ven na chodník a šňůrka mi spadla, utrhla se:-( Chtěla jsem se vrátit a ukázat jí to, ale pak jsem si uvědomila, kolik času by mi zabralo, kdyby to balila znovu....tak jsem dala balíček do tašky a domů přivezla čtyři neidentifikovatelné placky, které jsem pak jedla z papíru lžičkou, jinak to nešlo:-)

      Vymazat
    3. Tak to jsem ráda, že to nebyl jen můj dojem, ale je to velká škoda :( osobně si myslím, že co jim odešel cukrář Marcel, u kterého jsem byla na kurzu makronek, tak už to není ono. A to nemluvím ani o jejich potahovaných dortech, to se občas docela pobavím :)
      Každopádně Váš "balíček" mě mrzí, asi se to bude chtít poohlédnout po jiné cukrárně :) krásný večer.

      Vymazat
    4. No joo, to přežiju:-) Ale co se makronek týče - ty jejich, za 39,-/ks...tak to je docela ostuda - malé, každá jiná, připlácnuté, rozplácnuté, nelesknou se, je vidět hrubá mandlová mouka, zato krém skoro vidět není, jak je ho málo....to se nedá s Vašimi makronkami, Míšo, vůbec srovnávat! Měla byste jim udělat kurz...:-))))

      Vymazat
  2. Tedy to je senzace. Paní Mílo, máte můj obdiv. Příprava dortíků mě velmi zaujala. Prostudovala jsem si všechny Vaše recepty na ně a hlavně postupy. Sice nevím, kde je cukrárna Saint Tropez:-), ale Váš jahodový dortík odpovídal jahodovému dortíku, který jsem o víkendu ochutnala v Buckinghamském paláci v Garden Café. Právě jsem si vytvořila denní plán, obecný postup a v pátek začnu s výrobou vlastní kreace. V neděli slavíme mužovi narozeniny a bude to pro něj překvápko. Spousta výborné čokolády je nutností. A zítra se pouštím do makronek podle Vaše receptu, i když jsem o tom dříve psala, nenašla jsem dosud odvahu použít rozvar. Ale ty Vaše jsou tak nádherné a na první pohled ke spořádání. Velmi Vám děkuji za přímo božskou inspiraci. Mějte se moc krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Sim., moc děkuji za slova chvály, musím říct, že je to pro mě velká poklona srovnávat můj dortík s dezerty v Garden Café :)) mimochodem, zmiňovaná cukrárna Saint Tropez je v Praze.
      Jsem ráda, že se chcete pustit jak do nějakých dortíků, tak i do makronek. Rozvaru se není třeba bát, jen je potřeba mít dostatek prostoru, vyhradit si na to čas a klid. No a když se hned na poprvé nepovedou, tak to vyjde příště :)
      Mějte se krásně a držím palce, až se oslava i s dezerty povede. Mila

      Vymazat