Makový chlebíček s višněmi a cuketou

Určitě si říkáte, že jsem jako pejsek s kočičkou, co pekly dort a nacpaly do něj vše, co jim přišlo pod ruku. No, trochu pravdy na tom bude :) Musím uznat, že kombinace máku, višní a cukety není zrovna obvyklá, jenže tenhle chlebíček měl být původně úplně jiný. Základem všeho byla samozřejmě cuketa, kterých má většina z nás tak nějak nadbytek a pořád vymýšlíme, co z nich připravit nového :)


Takže, ... původně jsem chtěla upéct ořechový chlebíček s cuketou. Pak jsem si ale uvědomila, že ořechy používám ve svých receptech dost často, zvlášť v poslední době, a rozhodla se pro mák. Cuketa ho hezky zvláční a když ji oloupete a nepřiznáte, nikdo to nepozná :) A aby to nebyl jen obyčejný makový chlebíček, chtěla jsem ho nějak vylepšit. Jaká náhoda, že v lednici byla načatá sklenice s višňovým kompotem. 


Chlebíček je díky cuketě krásně vláčný s plnou makovou chutí. Višně jsou lehce nakyslé a příjemně chlebíček osvěží. Chuťově by se hodily třeba i meruňky nebo švestky. Rozhodně nemusíte mít strach, špatně jako pejskovi s kočičkou Vám po něm určitě nebude :)


Na malou chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm) si připravte:
130 g polohrubé mouky
100 g mletého máku
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
špetka jedlé sody
2 vejce
80-90 g třtinového cukru
65 g rostlinného oleje
150 g jemně nastrouhané cukety
cca 150 g kompotovaných višní (švestek nebo meruněk)

Připravte si menší chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm), kterou vymažte a vysypte. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
V misce smíchejte mouku, mák, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odložte stranou.
V jiné misce společně vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte moučnou směs, pak nastrouhanou cuketu. Dobře promíchejte a lehce prošlehejte. 
Asi polovinu směsi nalijte do formy, do těsta rovnoměrně rozložte višně a zalijte zbytkem těsta. Pokud použijete větší ovoce jako třeba meruňky, nakrájejte je na menší kousky.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 150 stupňů. Pomocí špejle si ověřte, zda je chlebíček propečený. Nechte chvilku vychladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku. 




Vytisknout recept






Komentáře

  1. Rada sa nechám inšpirovať, cukiny nie je nikdy dosť :-)
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den, myslite ze by sla cuketa nahradit strouhanym jablkem? Mate krasny blog, kdyz mam spatnou naladu, chodim se sem k vam potesit :) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, myslím, že by šla cuketa nahradit jablky. Jen pokud jsou hodně sladká, ubrala bych trochu cukru :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo, opět vynikající recept, u nás velmi oblíbený....cuketu jsem nahradila jablky , které jsem nastrouhala na jemno, a je to vynikající vláčný moučník, cukr jsem ubrala jen na 80 gramů a vše vyvážené! Děkuji a těším se na další skvělé recepty.....Vlaďka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlaďko, díky :) jablka jsou dobrá alternativa, zvláště teď v zimě a tím, že jsou na rozdíl od cukety sladká, není třeba tolik cukru :)

      Vymazat

Okomentovat