pátek 9. září 2016

Makový chlebíček s višněmi a cuketou

Určitě si říkáte, že jsem jako pejsek s kočičkou, co pekly dort a nacpaly do něj vše, co jim přišlo pod ruku. No, trochu pravdy na tom bude :) Musím uznat, že kombinace máku, višní a cukety není zrovna obvyklá, jenže tenhle chlebíček měl být původně úplně jiný. Základem všeho byla samozřejmě cuketa, kterých má většina z nás tak nějak nadbytek a pořád vymýšlíme, co z nich připravit nového :)


Takže, ... původně jsem chtěla upéct ořechový chlebíček s cuketou. Pak jsem si ale uvědomila, že ořechy používám ve svých receptech dost často, zvlášť v poslední době, a rozhodla se pro mák. Cuketa ho hezky zvláční a když ji oloupete a nepřiznáte, nikdo to nepozná :) A aby to nebyl jen obyčejný makový chlebíček, chtěla jsem ho nějak vylepšit. Jaká náhoda, že v lednici byla načatá sklenice s višňovým kompotem. 


Chlebíček je díky cuketě krásně vláčný s plnou makovou chutí. Višně jsou lehce nakyslé a příjemně chlebíček osvěží. Chuťově by se hodily třeba i meruňky nebo švestky. Rozhodně nemusíte mít strach, špatně jako pejskovi s kočičkou Vám po něm určitě nebude :)


Na malou chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm) si připravte:
130 g polohrubé mouky
100 g mletého máku
1 lžička skořice
1 lžička prášku do pečiva
špetka jedlé sody
2 vejce
80-90 g třtinového cukru
65 g rostlinného oleje
150 g jemně nastrouhané cukety
cca 150 g kompotovaných višní (švestek nebo meruněk)

Připravte si menší chlebíčkovou formu (cca 25 x 10 cm), kterou vymažte a vysypte. Troubu předehřejte na 170 stupňů.
V misce smíchejte mouku, mák, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu. Odložte stranou.
V jiné misce společně vyšlehejte vejce s třtinovým cukrem do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Vmíchejte moučnou směs, pak nastrouhanou cuketu. Dobře promíchejte a lehce prošlehejte. 
Asi polovinu směsi nalijte do formy, do těsta rovnoměrně rozložte višně a zalijte zbytkem těsta. Pokud použijete větší ovoce jako třeba meruňky, nakrájejte je na menší kousky.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut, ke konci můžete teplotu snížit na 150 stupňů. Pomocí špejle si ověřte, zda je chlebíček propečený. Nechte chvilku vychladnout, pak vyklopte na chladicí mřížku. 




Vytisknout recept






2 komentáře:

  1. Rada sa nechám inšpirovať, cukiny nie je nikdy dosť :-)
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovědětVymazat