středa 28. září 2016

Dýňový cheesecake

Když jsem před lety zkoušela dýňový cheesecake poprvé, moc mě nenadchnul. Nevím, jestli to bylo receptem nebo tím, že si moje chuťové buňky na dýni teprve zvykaly. Teď už u nás ale dýně zdomácněla, a tak jsem dala cheesecaku druhou šanci. Vyplatilo se, tentokrát se povedl na výbornou. 


Záměrně jsem vybrala recept, kde se dýňové pyré přidává pouze do části náplně. Chuť je krásně vyvážená, není přehnaně dýňová a ještě to vypadá moc hezky :) V koláči samozřejmě nechybí koření typické pro dýni, tedy skořice, zázvor, nové koření, hřebíček a muškátový oříšek. Díky tomu si v mém okolí vysloužil název "perníčkový" cheesecake. 

Příprava je podobná jako u klasického cheesecaku. Základem je sušenková vrstva, do které jsem přidala špetku skořice a mletého zázvoru. Pokud máte po ruce perníčkové sušenky nebo karamelové Lotusky, klidně je použijte. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu a při šlehání sýra pracujte raději na nižší otáčky, aby se do krému nedostalo příliš vzduchu. 



Dýňové pyré je dobré připravit den předem, aby nebylo teplé. Určitě doporučuji přípravu v troubě, jak je uvedeno níže. Vaření v páře je také fajn, ale výsledné pyré je tekutější. Použijte svůj oblíbený druh dýně, u mě je to jednoznačně Hokaido.


Dýňový cheesecake (forma 20x20 cm):
140 g sušenek (použila jsem mix skořicových a Bebe rodinných)
70 g rozpuštěného másla
špetka skořice a mletého zázvoru - do sušenek
480-500 g čerstvého sýra (použila jsem Palouček z Lidlu)
2 vejce
100 g krupicového cukru
120 g dýňového pyré - recept viz. níže
2 lžíce třtinového cukru
1/2 lžičky skořice 
1/2 lžičky mletého zázvoru 
špetka mletého nového koření, hřebíčku a muškátového oříšku 
+ šlehačka a špetka skořice na ozdobu

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Dno čtvercové formy o rozměru 20 x 20 cm vyložte pečícím papírem. Můžete také použít kulatou formu o průměru 22-23 cm. 

Sušenky rozmixujte na jemno, přidejte špetku skořice a mletého zázvoru a smíchejte s rozpuštěným máslem. Směs nasypte do formy a vytvarujte dno, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.

Sýr a cukr společně prošlehejte, pak přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zapracujte. Polovinu směsi (může být trochu větší) přendejte do připravené formy se sušenkami, uhlaďte do roviny.
Ke zbytku sýrové směsi přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Lžící opatrně klaďte dýňovou směs na sýrovou, pak lehce uhlaďte do roviny. Pokud byste nalily všechno najednou, obě směsi se Vám promíchají.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 40-50 minut, až je koláč pevný. Pak vypněte troubu, lehce pootevřete dvířka a ještě asi hodinu nechte koláč v troubě chladnout. Ostrým slabým nožem ořízněte boky koláče, aby při chladnutí nepopraskal. V lednici pak nechte vychladit do druhého dne nebo alespoň několik hodin.
Před servírování rozkrájejte na řezy a ozdobte ušlehanou šlehačkou, do které přidejte špetku skořice.


Jak připravit dýňové pyré
Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. 
Nespotřebované pyré můžete několik dní uchovat v lednici nebo zamrazit.

TIP - pokud se rozhodnete nahradit sýr tvarohem, použijte ten balený v alobalu. Vaničkový tvaroh je na tento koláč příliš "tekutý". 



inspirace z webu http://atreatsaffair.com/

23 komentářů:

  1. Milá Milo, koláč vypadá báječně. A určitě náramně chutná.
    Krásné dny
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, děkuji :) vyzkoušejte, je skvělý :)

      Vymazat
  2. Moc hezky se vám Mílo podařil :) Já jsem před pár týdny také jeden dělala a moc mile mne překvapil. Dělala jsem i dýňovou šlehačku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amellie, děkuji :) dýňová šlehačka, to zní zajímavě, přidávala jste do ní dýňové pyré nebo jen koření? :)

      Vymazat
    2. Přesně tak Mílo, dala jsem dýňové pyré a špetku koření :)

      Vymazat
  3. Zdravim, uz jdu na nej:-)) jen dotaz: chybi mi syr, muzu dat vykapat ten vanickovy tvaroh? je ale nizkotucny, zbyde neco? jen bych doplnila ten syr.dekujiii

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nízkotučný jsem nikdy nezkoušela vykapat, já kupuju jedině pěkně tučný :)) u jogurtu je to problém, ale podle mě by to u tvarohu nemělo vadit.

      Vymazat
    2. takze tvaroh vykapal trochu a byl super! a nedelala jsem kolac, ale male cheascaky a bylo to super..jako vzdy:-))

      Vymazat
    3. Tak to jsem moc ráda, že to pomohlo a koláč se vydařil :) děkuji.

      Vymazat
  4. Hezký večer, už se peče v troubě diky za dalsi super tip :) akorát jsem místo dynoveho pyre dala dynovy kompot (cukr jsem už vynechala) chuť bude asi méně výrazná, ale jako sobotní dezert na chatě bude určitě výborný ;) zdraví Renča z Pardubic

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renčo, zdravím Vás, tak to je super nápad, použít dýňový kompot :) kdysi jsme ho doma také dělávali. Věřím, že bude cheesecake chutnat :) pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  5. Zdravím Míšo, upečeno, snědeno, mňam ;o), děkuji za další skvělý recept, přeji krásné podzimní dny :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, moc děkuji :) krásný podzim i Vám :) Já nemám zimu sice moc ráda, ale zase můžu trávit více času v kuchyni a péct voňavé dobroty :))

      Vymazat
  6. Wau, musím říct, že to vypadá opravdu skvěle, nejraději bych ho zkusila hned tento týden udělat a vzít ho k rodičům (táta má zítra svátek, tak abych přijela i s nějakou mňamkou), už jsem si plánovala, co doma mám a co musím dokoupit a pak mi došlo, že nemám vhodnou formu na jeho pečení :( Kvůli nedávnému stěhování mám v Praze jen minimum věcí a pečící formy u rodičů, achjo, tak snad někdy příště.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak ho zkusíte příště, určitě se najde nějaká příležitost :) jinak forma se dá použít i jiný tvar, jen musí být srovnatelná velikost :)

      Vymazat
  7. Tak vše potřebné mám doma, ale pořád váhám, dýni miluju, ale na slano, sladkou jsem nikdy nezkoušela, vždycky si vzpomenu na dýňový kompot, který mi hrozně nechutná :D. Ale jinak už jsem od Vás pár receptů prubla a byly dokonalé.. :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvie, zdravím Vás, Vaši obavu chápu, spousta lidí se dýně "bojí" :) Pokud máte ráda cheesecake a perníkové koření, tak si troufám říct, že Vám bude tenhle dýňový chutnat. Dýňový kompot mi v dětství také nechutnal, doma jsme tam přidávali ananasové aroma :)) každopádně z dýně jsou moc dobré i dýňové cupcakes nebo dýňová roláda z ořechy, všechny recepty na mém blogu :) Jen doufám, že mě nebudete moc proklínat, když chutnat nebude :)

      Vymazat
  8. Ahoj Míšo moc zdravím!!!!!!Po dlouhé odmlce jsem nepsala,ale dál zkoušela tvé recepty.Tento neskutečně vyvážený.Měla jsem doma kostku tvarohu tak ji použila společně s Paloučkem.Pekla jsem to včera společně s fazolovými sušenkami,z tvého oblíbeného blogu Delicious vše bylo famózní.A dnes byla na kurzu odpalovaného těsta v Ola-Kala.Mám Tě moc pozdravovat.Jsou tam úžasní a naprosto profesionální.S pozdravem cukru "Zdar"Ilča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilčo, děkuji za úžasný komentář :) jsem moc ráda, že pečeš a s úspěchem. Dýňový cheesecake je fajn a fazolové sušenky zní zajímavě :) Tak to je skvělé, že se ti na kurzu líbilo a moc děkuji za pozdrav, to určitě Hanka :) vede sladké kurzy a stejně jako všichni v Ola Kale je úžasná, jejich kurzy mám moc ráda :) pěkný večer a pečení zdar :)

      Vymazat
  9. Tak tento recept urcite vyzkousim, dyni miluji na vsechny zpusoby, ale cheesecake jsem teda jeste nezkousela, uz se tesim, az vyzkousim :-)Zdravi Jana :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám dýni mic ráda, na sladko i na slano :) je to úžasná surovina. Míša

      Vymazat
  10. Ahoj Milu,potřebovala bych poradit.Dnes jsem pekla cheesecake a dopadl katastrofálně.Chtěla jsem udělat vyšší a a tři vrstvy.Bílou,mramorovou a celou dýňovou.Přidala jsem tvaroh tučný,ještě maskarpone a trochu 30% zakysanou.Asi jsem to přehnala s dýňovým pyré, kterého jsem dala více i když jsem ho ještě nechala vykapat přes cedník.Byl totálně namočený a ke všemu mi v prostředku udělal kráter jak na měsíci.Pokud bych chtěla udělat vyšší, do kulaté formy,mám zdvojnásobit suroviny v Tvém receptu?Moc díky za radu Ilča.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Ilčo, nejsem si jistá, zda je tohle vhodný recept na vyšší koláč ... pokud bude vyšší, bude potřeba prodloužit dobu pečení, ale zároveň snížit teplotu, aby se zvolna propekl a nepraskl uprostřed :) Pokud dáváš místo sýra tvaroh, tak určitě ten v alobalu, vaničkový je moc tekutý, stejně tak i zakysaná smetana, má jinou konzistenci a ve výsledku i jinou chuť. Já bych doporučila sýr nenahrazovat :)

      Vymazat