sobota 24. září 2016

Arašídové makronky

Patřím k milovníkům burákového másla, takže když jsem přemýšlela nad novou příchutí pro makronky, volba byla jasná. Abych chuť ještě umocnila, polovinu mandlové mouky jsem nahradila mletými arašídy. A protože jsem zrovna měla po ruce jen solené, dala jsem ty. Už samotná pusinka bez náplně je úžasná. Opět se ukázalo, že kombinace slané a sladké, podobně jako u slaného karamelu, je geniální :)


Původně jsem chtěla do náplně přidat ještě čokoládu, ale nakonec jsem sáhla po višňovém džemu. Zdá se Vám to divné? Mě ne, občas si totiž mažu burákové máslo na toast společně s marmeládou a je to vynikající, tak proč to nezkusit i do makronek :) Výsledkem je makronka několika chutí, zpočátku sladká, pak ucítíte lehce slaný nádech a nakonec nakyslý višňový džem. Prostě mňamka :) 


Protože jsou makronky samy o sobě dost sladké, burákové máslo jsem nechala čisté bez přidání cukru. Oblíbila jsem si burákové máslo z Lidlu, které obsahuje jen arašídy (93%) s trochou soli a velmi malé množství třtinového cukru. Jakmile mají americké týdny, což je mimochodem i teď, kupuji si ho do zásoby, jemné i to s kousky arašídů. 

Višňovou marmeládou můžete samozřejmě nahradit i jinou oblíbenou, ale doporučuji držet se nějaké kyselejší nebo pikantnější příchuti. Myslím, že skvělá bude také z černého rybízu. 



Na makronky budete potřebovat cca 30 ks:
75 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
75 g mletých arašídů (mohou být solené i nesolené)
150 g moučkového cukru
57 + 57 g bílků 
150 g cukru krupice
38 ml vody

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka, případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír nebo folii na pečení.

Mandlovou mouku společně s arašídy a moučkovým cukrem promixujte do jemna a přesypte do mísy. Přidejte polovinu bílků (57 g), promíchejte do pasty a odložte stranou. 

150 g cukru krupice dejte společně s vodou do menšího kastrolku a při střední teplotě svařte na cukrový rozvar. V okamžiku, kdy se začne voda vařit, začněte šlehat druhou polovinu bílků (57 g). Jakmile cukrový rozvar dosáhne teploty 118 stupňů, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu. 

Sníh po částech vmíchejte do mandlové pasty, těsto roztírejte a obracejte tak dlouho, dokud Vám pomalu neztéká ze stěrky. Po vytažení stěrky z těsta by vytvořená špička měla pomalu klesat zpět, až se úplně ztratí. 
Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy.


Plechem bouchněte o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Můžete také poklepávat dlaní zespodu na plech. Makronky nechte zaschnout, až jsou pevné a na dotek nelepivé. Může trvat i více jak hodinu, záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu v místnosti.

Troubu si předehřejte na 150 stupňů. Makronky pečte 13 - 14 minut po jednom plechu na střední příčce. Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Makronky nechte zcela vychladnout, pak opatrně sloupněte z papíru.
Upečené makronky můžete ihned po vychladnutí plnit krémem nebo je uschovat i na několik týdnů do mrazáku.


Dokončení makronek
arašídové (burákové) máslo - použila jsem jemné Mceneddy z amerických dnů v Lidlu 
višňová marmeláda (případně jiná pikantnější)

Burákové máslo si přendejte do zdobícího sáčku s užší hladkou trubičkou a nastříkejte na makronky, tak aby zůstal střed volný - viz. obrázek výše. Do krému pak lžičkou vmáčkněte trochu marmelády. Přiklopte a dejte do lednice rozležet. 
Makronky můžete samozřejmě namazat i nožem, bez sáčku, jako když mažete vánoční cukroví :)

Jaká je Vaše oblíbená příchuť makronek? Za sebe mohu doporučit Makronky se slaným karamelem, Citronové makronky nebo Skořicovo-zázvorové :)


recept na pusinky z kurzu v cukrárně Saint Tropez

8 komentářů:

  1. No teda, vypadají krásně. Makronky jsem zatím nepekla, mám plynovou troubu....ale až budu mít novou kuchyni a v ní novou horkovzdusnou. To bude něco :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, děkuji :) ano, trouba je docela zásadní, tak se máte na co těšit :)

      Vymazat
  2. Míšo, to je taková nádhera! Nemám slov! A jak jsem už řekla/napsala - máte je lepší, mnohem lepší, než mají v současné době v St. Tropez! Prostě dokonalé! A to spojení chutí, to je i moje srdeční záležitost:-) Dnes jsem pekla Vaše semínkové krekry a nejraději bych celou dávku snědla:-) Miluji portské, takže popíjím, chroupu a užívám si víkend a Vám přeji totéž, Milena :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji za velkou chválu :)) velmi si Vašich slov vážím :) jsem ráda, že krekry chutnají a vůbec se Vám nedivím, že je chcete sníst všechny, já jsem na tom byla podobně :) bohužel alkoholu moc neholduju, nějak jsem mu za celá léta nepřišla na chuť, ale určitě to bude s vínem nebo portským skvělá kombinace :) krásnou neděli. Míša

      Vymazat
  3. Dobry den Miso, vypadaji uzasne. Neprestava me fascinovat, jak mate jednu jako druhou ;-) Hezci jsem opravdu jeste nevidela... Mam dotaz, jak uskladnujete makronky - ted myslim jen ty skorapky? Vim, ze jste jednou psala, ze klidne zamrazit, ale vydrzi i v lednici? A kdyz zamrazit tak je davate do sacku nebo do nejake krabicky? Moc diky a peceni zdar! :D Mejte se krasne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, zdravím Vás a moc děkuji :)) pokud makronky hned neplním, tak je dávám po vychladnutí hned do mrazáku, nejlépe do krabičky, aby se nerozlámaly. Bez problému takto vydrží několik týdnů. Když je potřeba, tak vyndám a plním hned, ještě mražené :) zamrazit se dají i naplněné, ale tam doporučuji na kratší dobu, když jsou tam moc dlouho, hodně zkřehnou.
      V lednici jsem je nenaplněné nechávala max. do druhé dne ... déle nemám vyzkoušeno. Mějte se fajn :) Míša

      Vymazat
  4. Dobrý den, chtěla bych Vám poděkovat za vynikající recept na dezerty a měla bych jeden dotaz k makronkám. Chtěla bych zkusit makronky s oříškovou náplní. Myslíte, že recept bych mohla použít ten stejný, jako na arašídové makronky, místo arašídu dát lískové oříšky, nebo se oříšky dávají jenom do náplně. Děkuji moc za radu.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím Vás a děkuji :) Ano, arašídy můžete nahradit klidně lískovými oříšky, jak do pusinek, tak třeba i do náplně. Nebudou už pak sice arašídové, ale to vůbec nevadí, i tak budou dobré :)

      Vymazat