pondělí 15. srpna 2016

Nepečený dort s ovocným želé

Léto se nám posledních pár dnů nějak vyhýbá, tak si ho musíme připomenout alespoň nějakým letním dezertem. A jahody k létu určitě patří, i když jejich hlavní sezóna už pominula. Nicméně v obchodě se ty české ještě koupit dají a jsou pořád moc dobré. Klidně ale na tento dort použijte i jiné ovoce :)



Základem dortu je klasická sušenková vrstva, doplněná lehkým krémem. Tentokrát jsem záměrně vynechala čerstvý sýr a použila jogurt s tvarohem a smetanou. Na rozdíl od jiných krémů není smetana vyšlehaná, ale použitá ve své tekuté podobě. Možná i díky tomu mi krém chuťově i konzistencí připomíná panna cottu. Takže pokud ji máte rádi, určitě Vám bude chutnat i tento dort. 


Na ovocné želé jsem použila mražené maliny, patří u nás asi k nejoblíbenějším a dobře kontrastují s jogurtovo-tvarohovým krémem. Ale i tady můžete improvizovat a použít na želé jahody, meruňky nebo třeba lesní směs. Pokud ovoce neobsahuje malá zrníčka, není třeba ani pasírovat. 



Nepečený dort (průměr 19 cm):
100 g sušenek (použila jsem mix bebe dobré ráno a bebe rodinné)
35 g rozpuštěného másla
300 g řeckého nebo smetanového jogurtu min. 10% tuku
200 g tvarohu ve vaničce 
150 g smetany ke šlehání 33%
4-5 lžic cukru krupice
vanilkový extrakt, citronový olej
7 g práškové želatiny (1 polévková lžíce) + 35 ml studené vody
čerstvé jahody nebo jiné ovoce (meruňky, maliny, borůvky ...)

Sušenky rozmixujte na jemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy o průměru 19 cm vyložte pečícím papírem. Směs nasypte do formy a vytvarujte dno, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte cca 10 minut nabobtnat.
V míse prošlehejte tvaroh s jogurtem. Smetanu dejte do kastrůlku společně s cukrem a na mírném ohni zahřejte, až se cukr rozpustí. Do smetany přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. Smetana nesmí být moc horká, cca 60 stupňů.
Do teplé smetany přidejte postupně několik lžic jogurtové směsi a vždy dobře promíchejte. Pak vraťte ke zbytku tvarohu s jogurtem a dobře pomíchejte. Můžete přidat lžičku vanilkového extraktu a citronový olej. Podle chuti případně přislaďte.



Jahody podélně rozřízněte a řeznou stranou vyskládejte podél celého obvodu dortu.  Já jsem dovnitř formy dala páskovou folii, ale není to nutné. Jahody můžete rozložit i doprostřed dortu. Do formy nalijte jogurtovou směs a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny ztuhnout.



Ovocné želé:
200 g mražených malin (jahody, lesní směs, meruňky)
2 lžíce cukru
2-3 lžíce vody
3 g práškové želatiny (cca 1/2 lžíce) + 10 ml studené vody

Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu a nechte chvilku povařit. Ještě horké přepasírujte přes sítko, aby se odstranili zrníčka. Pokud je směs příliš tekutá, vraťte ji do kastrůlku a nechte ještě chvilku povařit. Výsledkem by mělo být cca 150 g malinového pyré.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Malinové pyré zahřejte na cca 60 stupňů a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Pyré nechte za občasného míchání trochu zchladnout, pak nalijte na zatuhlý dort. Dejte do lednice vychladit.




Vytisknout recept


12 komentářů:

  1. Dobrý večer Milo, musím říct, že Vaše stránky jsou super. Už jsem pekla podle vašeho receptů cupcakes, čokoládový dort s pařížským krémem a melo to velký úspěch. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, děkuji, tak to mě moc těší :)

      Vymazat
  2. Tak tento receptik musim vyzkouset, vypada to uzasne :-)Preji pekny den:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Mílo, šel by tento krém použít třeba do rolády? Děkuji za radu a za vaše Víkendové pečení.Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, obávám se, že tento krém do rolády nepůjde, před ztuhnutím je hodně tekutý, proto se i dort musí připravovat ve formě :) určitě se ale bude hodit jiný krém, ať už z receptů přímo na rolády, dortů nebo cupcakes, na blogu jich mám spostu :) Mila

      Vymazat
  4. Dobrý den, konečně jsem se dostala k tomu vyzkoušet tento recept :-). Ovšem tedy bez jahod, protože už jsem je nikde neviděla. Díky citronové esenci v náplni mě ale napadlo dát navrch citronové želé. Výsledek stojí za to. Škoda že sem nemohu vložit foto :-(. Děkuji za další úžasný recept a přeji krásnou neděli. Diana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, tak to jsem ráda, že se dort povedl :) citronové želé zní skvěle, s krémem to určitě skvěle ladilo :) fotku mi můžete poslat do majlu nebo vložit přes facebook :) mějte se fajn a děkuji za přízeň. Míša

      Vymazat
  5. Milá Míšo, tak jsem v sobotu dělala dva dorty, oba s jahodami. Jednak tohoto krasavce, jednak vanilkový s jahodami (taky samozřejmě podle Vašich stránek - komentář napíšu tam). Dost jsem se bála toho želé, ale vyšlo perfektně. A celý dort vypadal a chutnal výborně, akorát se při krájení dost drolil ten sušenkový korpus (dělala jsem z klasických bebe). Asi by to příště chtělo víc másla? Ale rozhodně jsem spokojená, nikdy by mě nenapadlo, že dokážu vyrobit tak skvělý dort, vlastně dorty. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak to mě opravdu moc těší :) že jste se pustila hned od dvou dortů :) jsem ráda, že se tento povedl a chutnal :) sušenky je potřeba hodně "umačkat", ale obvykle se při krájení vždycky trochu drolí. Klidně přidejte příště trochu másla, to by taky neměl být problém :)
      Vidíte, člověk se nemá podceňovat, když je dobrý recept, tak jde všechno :) děkuji a pěkný den. Míša

      Vymazat
  6. Dobrý den , prosim mam dotaz muzu udelat ovocne zele z kompotovanych jahod?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, vyzkoušené to nemám, ale asi by to šlo :) jen kompotované jahody budou asi obsahovat více vody, na chuti to bude zřejmě znát ...

      Vymazat