pondělí 15. srpna 2016

Nepečený dort s ovocným želé

Léto se nám posledních pár dnů nějak vyhýbá, tak si ho musíme připomenout alespoň nějakým letním dezertem. A jahody k létu určitě patří, i když jejich hlavní sezóna už pominula. Nicméně v obchodě se ty české ještě koupit dají a jsou pořád moc dobré. Klidně ale na tento dort použijte i jiné ovoce :)



Základem dortu je klasická sušenková vrstva, doplněná lehkým krémem. Tentokrát jsem záměrně vynechala čerstvý sýr a použila jogurt s tvarohem a smetanou. Na rozdíl od jiných krémů není smetana vyšlehaná, ale použitá ve své tekuté podobě. Možná i díky tomu mi krém chuťově i konzistencí připomíná panna cottu. Takže pokud ji máte rádi, určitě Vám bude chutnat i tento dort. 


Na ovocné želé jsem použila mražené maliny, patří u nás asi k nejoblíbenějším a dobře kontrastují s jogurtovo-tvarohovým krémem. Ale i tady můžete improvizovat a použít na želé jahody, meruňky nebo třeba lesní směs. Pokud ovoce neobsahuje malá zrníčka, není třeba ani pasírovat. 



Nepečený dort (průměr 19 cm):
100 g sušenek (použila jsem mix bebe dobré ráno a bebe rodinné)
35 g rozpuštěného másla
300 g řeckého nebo smetanového jogurtu min. 10% tuku
200 g tvarohu ve vaničce 
150 g smetany ke šlehání 33%
4-5 lžic cukru krupice
vanilkový extrakt, citronový olej
7 g práškové želatiny (1 polévková lžíce) + 35 ml studené vody
čerstvé jahody nebo jiné ovoce (meruňky, maliny, borůvky ...)

Sušenky rozmixujte na jemno a smíchejte s rozpuštěným máslem. Dno dortové formy o průměru 19 cm vyložte pečícím papírem. Směs nasypte do formy a vytvarujte dno, lehce přimáčkněte. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte cca 10 minut nabobtnat.
V míse prošlehejte tvaroh s jogurtem. Smetanu dejte do kastrůlku společně s cukrem a na mírném ohni zahřejte, až se cukr rozpustí. Do smetany přidejte nabobtnalou želatinu a míchejte do úplného rozpuštění. Smetana nesmí být moc horká, cca 60 stupňů.
Do teplé smetany přidejte postupně několik lžic jogurtové směsi a vždy dobře promíchejte. Pak vraťte ke zbytku tvarohu s jogurtem a dobře pomíchejte. Můžete přidat lžičku vanilkového extraktu a citronový olej. Podle chuti případně přislaďte.



Jahody podélně rozřízněte a řeznou stranou vyskládejte podél celého obvodu dortu.  Já jsem dovnitř formy dala páskovou folii, ale není to nutné. Jahody můžete rozložit i doprostřed dortu. Do formy nalijte jogurtovou směs a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny ztuhnout.



Ovocné želé:
200 g mražených malin (jahody, lesní směs, meruňky)
2 lžíce cukru
2-3 lžíce vody
3 g práškové želatiny (cca 1/2 lžíce) + 10 ml studené vody

Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a vodu a nechte chvilku povařit. Ještě horké přepasírujte přes sítko, aby se odstranili zrníčka. Pokud je směs příliš tekutá, vraťte ji do kastrůlku a nechte ještě chvilku povařit. Výsledkem by mělo být cca 150 g malinového pyré.
Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Malinové pyré zahřejte na cca 60 stupňů a přidejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Pyré nechte za občasného míchání trochu zchladnout, pak nalijte na zatuhlý dort. Dejte do lednice vychladit.




Vytisknout recept


8 komentářů:

  1. Dobrý večer Milo, musím říct, že Vaše stránky jsou super. Už jsem pekla podle vašeho receptů cupcakes, čokoládový dort s pařížským krémem a melo to velký úspěch. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Evo, děkuji, tak to mě moc těší :)

      Vymazat
  2. Tak tento receptik musim vyzkouset, vypada to uzasne :-)Preji pekny den:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Mílo, šel by tento krém použít třeba do rolády? Děkuji za radu a za vaše Víkendové pečení.Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, obávám se, že tento krém do rolády nepůjde, před ztuhnutím je hodně tekutý, proto se i dort musí připravovat ve formě :) určitě se ale bude hodit jiný krém, ať už z receptů přímo na rolády, dortů nebo cupcakes, na blogu jich mám spostu :) Mila

      Vymazat
  4. Dobrý den, konečně jsem se dostala k tomu vyzkoušet tento recept :-). Ovšem tedy bez jahod, protože už jsem je nikde neviděla. Díky citronové esenci v náplni mě ale napadlo dát navrch citronové želé. Výsledek stojí za to. Škoda že sem nemohu vložit foto :-(. Děkuji za další úžasný recept a přeji krásnou neděli. Diana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diano, tak to jsem ráda, že se dort povedl :) citronové želé zní skvěle, s krémem to určitě skvěle ladilo :) fotku mi můžete poslat do majlu nebo vložit přes facebook :) mějte se fajn a děkuji za přízeň. Míša

      Vymazat