úterý 2. srpna 2016

Jablečný koláč

Přestože máme na zahrádce jen jednu jabloň, množství jablíček nás letos doslova zaplavilo. A protože jsou to jablka letní, je potřeba je rychle "zlikvidovat". Takže kromě povidel, křížal, jablečného závinu a oblíbených Hraběnčiných řezů, přišla řada i na tento jablečný koláč, tzv. apple pie. 


Koláč je typický dvěma vrstvami máslového těsta, které mezi sebou skrývají vrstvu jablek. Peče se hodně v Anglii a Americe, obvykle se podává ještě teplý a servíruje se s porcí vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Jenže .... já nemám ráda teplé ovoce, takže moučníky s ovocem uvnitř jím zásadně studené a bez zmrzliny :) 


Těsto není žádnou novinkou, na blogu jsem ho už použila na malé jablečné koláčky. Je krásně křehké, plné máslové chuti i vůně, a téměř bez cukru. Jablka jsou obvykle dostatečně sladká sama o sobě, takže ani náplň není nutné sladit.


Na koláč o průměru cca 22-23 cm si připravte:
240 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru (krupice nebo třtinový)
150 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
60-80 ml ledové vody

Těsto můžete "zadělat" ručně, ale nejlépe se připravuje ve food procesoru nebo v mixovací nádobě k tyčovému mixéru. 
Do nádoby dejte mouku se solí a cukrem a krátce promixujte. Přidejte ztuhlé máslo pokrájené na kostičky a párkrát promixujte, až se vytvoří drobenka. 
Přilijte část připravené studené vody a opět párkrát zmáčkněte mixér. Nenechávejte mixér běžet, jen pulsně několikrát tiskněte. Přidejte opět trochu vody a znovu promixujte. Těsto se zcela nespojí, ale když vezmete kousek do ruky, mělo by se mazat a držet pohromadě. To je ta správná chvíle těsto vyklopit na podložku a rukama vytvarovat do polokoule. Žádné hnětení a dlouhé zpracování těsta, to by bylo jen na škodu. 
Těsto rozdělte na dvě části (jedna trochu větší), z každé vytvarujte silnější placku, zabalte do folie a dejte asi na 30 minut chladit do lednice. 


Jablečná náplň:
6-8 středních jablek
špetka skořice a mletého hřebíčku
pár kapek citronové šťávy
vejce na potření koláče

Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pokapejte citronem a posypte kořením, promíchejte. Podle chutí můžete přisladit, ale myslím, že je to zbytečné. 

Troubu předehřejte na 210 stupňů, připravte si vyšší koláčovou formu o průměru 22-23 cm.
První část těsta (tu trochu větší) rozválejte na velikost větší, než je koláčová forma, tak aby těsto tvořilo i okraj. Opatrně přeneste do formy a vytvarujte okraje. 
Naplňte pokrájenými jablky a lehce je zatlačte do formy. Nebojte se dát jablek pořádný kopec, protože při pečení se jejich objem zmenší, zvlášť pokud použijete ta letní. 
Vyválejte i druhou část těsta a přeneste na koláč. Okraje lehce přimáčkněte k sobě. Koláč potřete rozšlehaným vejcem a ostrým nožem udělejte několik otvorů. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 40 - 45 minut, jablečná náplň by měl uvnitř koláče bublat. Koláč nechte vychladnout ve formě, jak už jsem zmínila výše, můžete servírovat ještě teplý. 



inspirace z webu http://www.joyofbaking.com/

Vytisknout recept


















10 komentářů:

  1. Obdivuji Vaše polévané a potahované dortíčky a dorty, Míšo, ale Vy máte dar udělat i z jablečného koláče takové krásné počtení:-) Já se prostě těším nejen na dobrůtky, ale i na Vaše jasné, stručné, přesto velmi milé komentáře:-) Mějte se hezky, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc Vám děkuji :) jsem ráda, že alespoň někdo to čte :)) Někdy si říkám, jestli sem mám takové obyč koláče a buchty vůbec dávat, ale nemůžu dělat jen samé dorty :) i já mám občas chuť na obyčejnou buchtu :) mějte se fajn a díky za přízeň, moc si toho vážím. Míša

      Vymazat
  2. Pani Milo, mate krasne stranky a ja je budu s chuti navstevovat a zkouset plno vasich dobrot.Preji krasny den, s pozdravem Jana :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, moc děkuji :) budu se těšit na Vaše další návštěvy i připadné komentáře, pokud něco vyzkoušíte. Mila

      Vymazat
  3. Dnes jsem tento koláč udělala, je naprosto výborný. Také jsem dělala tvarohovy s boruvkami. Děkuji za vaše recepty, jsou skvělé a těším se, až upecu něco dalšího :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem moc ráda, že se povedlo a chutnalo :)) budu ráda, když zkusíte i něco dalšího a dáte vědět. Děkuji. Míša

      Vymazat
  4. Dobrý den, dnes jsem měla chuť na koláč s jablky a zkoušela tento. Povedl se krásně, ze zbytku jsem udělala klasickou mřížku a vypadal moc hezky. Potírala jsem mlékem a pekla 15 minut na 200, pak asi 20 minut na 170. Nikdy mě nenapadlo dělat těsto ve foodprocesoru, ale opravdu mě to usnadnilo práci (až na to jeho umývání :). Taktéž doporučuji přidávat vodu ochlazenou ledem a těsto dát místo do lednice na chvíli do mrazáku. S těstem se pracovalo moc hezky, vůbec se netrhalo, pro jistotu jsem však vyválela přes mikroténový sáček. Děkuji za další hezký recept do sbírky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tak to jsem moc ráda, že se koláč povedl a chutnal :)) děkuji také za Vaše tipy a zkušenosti s pečením :) pěknou neděli.

      Vymazat
  5. Zdravím, tak jsem vyzkoušela zase další Váš receptik a opět s velkým úspěchem. Koláče máme rádi a tento je rychlý, jednoduchý a báječně chutná. Zařazen do oblíbených. Mějte se krásně a přeji mnoho nových inspiracích. Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hanko, moc děkuji :) ano, receptů na dobré koláče není nikdy dost :) a pokud jsou ještě jablíčka z vlastní zahrádky, je to super :)

      Vymazat