pondělí 25. července 2016

Ořechovo-mrkvová bábovka

Ano, je to tak, já která nikdy neměla v oblibě bábovky, tak teď peču pomalu jednu za druhou :) Nemůžu si pomoct, ale na vině je ta nová bábovková forma, kterou jsem si před časem pořídila. Skvěle se v ní peče a má přijatelnou mini velikost přesně pro mě. Na rozdíl od zbytku rodiny mám totiž ráda sladké snídaně a bábovka se k nim skvěle hodí.


Bábovka je krásně vláčná, plná ořechů a skvěle se k ní hodí třeba bílý jogurt. Při pečení jsem se inspirovala receptem na Mrkvový dort s javorovým sirupem, jen jsem ubrala trochu cukru s olejem a nahradila jablečným pyré. A jak už je z názvu patrné, v bábovce je větší množství mých oblíbených vlašských ořechů, kterými jsem zčásti nahradila mouku. Klidně ale použijte jako náhradu lískové oříšky.




Na menší bábovku si připravte (cca 20 x 9 cm):
100 g jemně mletých vlašských ořechů 
110 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
špetka soli
2 vejce
70 g třtinového cukru
80 ml rostlinného oleje
80 ml jablečného pyré, neslazeného
200 g jemně strouhané mrkve
hrst rozinek (nemusí být)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte a vysypte. Nebo použijte na vymazání směs mouky, oleje a tuku - viz. můj tip v dolní části příspěvku. 
V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. 
Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Za pomalého šlehání přidejte olej a jablečné pyré. Přisypte moučnou směs a mleté ořechy, nakonec vmíchejte strouhanou mrkev. Pokud máte rádi, můžete přidat rozinky. 
Směs vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 25-30 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte. Ověřte špejlí, zda je bábovka propečená. 
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. 


TIP - Směs na vymazání formy
2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)
Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 



4 komentáře:

  1. Jůůů, vždyť ta je skoro zdravá, Míšo! Krásná, zdravá, dobrá, co víc si přát! Budu ji muset zkusit, děkuji za inspiraci. A přeji Vám bezva léto, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tak trochu zdravější :) ale i tak moc dobrá. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  2. Zdravím Vás Míšo! Včera jsem upekla Vaši bábovku, protože ten recept mě prostě nadchnul :-) Kdybych nevěděla, že je z mrkve, tak to nepoznám. Je krásně měkká a vláčná. Jen příště přisladím :-)
    Ještě se chci zeptat, jak připravujete jablečné pyré, já jsem měla po ruce dětskou neslazenou výživu, tak jsem ji použila.
    Jinak díky moc za nápaditý recept a inspirativní web. Mějte se, Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, dobré odpoledne, tak to jsem moc ráda, že má bábovka takový ohlas :) cukr si upravte podle potřeby, záleží, jak hodně sladká je mrkev i jablko. Já navíc dala docela dost rozinek, takže mi přišla sladká až dost :)
      Pyré dělám jednoduše, oloupaná a rozkrájená jablka povařím v páře nebo v malém množství vody a pak rozmixuji, je to skvělá předsnídávka, v lednici pár dnů vydrží. Ale ta výživa taky klidně může být ...
      Jestli máte ráda mák, zkuste i tu makovo-ořechovou bábovku, ta je taky skvělá. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat