pondělí 25. července 2016

Ořechovo-mrkvová bábovka

Ano, je to tak, já která nikdy neměla v oblibě bábovky, tak teď peču pomalu jednu za druhou :) Nemůžu si pomoct, ale na vině je ta nová bábovková forma, kterou jsem si před časem pořídila. Skvěle se v ní peče a má přijatelnou mini velikost přesně pro mě. Na rozdíl od zbytku rodiny mám totiž ráda sladké snídaně a bábovka se k nim skvěle hodí.


Bábovka je krásně vláčná, plná ořechů a skvěle se k ní hodí třeba bílý jogurt. Při pečení jsem se inspirovala receptem na Mrkvový dort s javorovým sirupem, jen jsem ubrala trochu cukru s olejem a nahradila jablečným pyré. A jak už je z názvu patrné, v bábovce je větší množství mých oblíbených vlašských ořechů, kterými jsem zčásti nahradila mouku. Klidně ale použijte jako náhradu lískové oříšky.




Na menší bábovku si připravte (cca 20 x 9 cm):
100 g jemně mletých vlašských ořechů 
110 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
špetka soli
2 vejce
70 g třtinového cukru
80 ml rostlinného oleje
80 ml jablečného pyré, neslazeného
200 g jemně strouhané mrkve
hrst rozinek (nemusí být)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte a vysypte. Nebo použijte na vymazání směs mouky, oleje a tuku - viz. můj tip v dolní části příspěvku. 
V míse smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. 
Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Za pomalého šlehání přidejte olej a jablečné pyré. Přisypte moučnou směs a mleté ořechy, nakonec vmíchejte strouhanou mrkev. Pokud máte rádi, můžete přidat rozinky. 
Směs vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Zhruba po 25-30 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte. Ověřte špejlí, zda je bábovka propečená. 
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. 


TIP - Směs na vymazání formy
2 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce ztuženého tuku (změklého)
Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 



6 komentářů:

  1. Jůůů, vždyť ta je skoro zdravá, Míšo! Krásná, zdravá, dobrá, co víc si přát! Budu ji muset zkusit, děkuji za inspiraci. A přeji Vám bezva léto, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tak trochu zdravější :) ale i tak moc dobrá. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  2. Zdravím Vás Míšo! Včera jsem upekla Vaši bábovku, protože ten recept mě prostě nadchnul :-) Kdybych nevěděla, že je z mrkve, tak to nepoznám. Je krásně měkká a vláčná. Jen příště přisladím :-)
    Ještě se chci zeptat, jak připravujete jablečné pyré, já jsem měla po ruce dětskou neslazenou výživu, tak jsem ji použila.
    Jinak díky moc za nápaditý recept a inspirativní web. Mějte se, Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, dobré odpoledne, tak to jsem moc ráda, že má bábovka takový ohlas :) cukr si upravte podle potřeby, záleží, jak hodně sladká je mrkev i jablko. Já navíc dala docela dost rozinek, takže mi přišla sladká až dost :)
      Pyré dělám jednoduše, oloupaná a rozkrájená jablka povařím v páře nebo v malém množství vody a pak rozmixuji, je to skvělá předsnídávka, v lednici pár dnů vydrží. Ale ta výživa taky klidně může být ...
      Jestli máte ráda mák, zkuste i tu makovo-ořechovou bábovku, ta je taky skvělá. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  3. Dobrý den, moc ráda chodím na Vaše stránky. Jsou tu úžasné recepty, také jsem jich už hodně vyzkoušela. Tato bábovka je naprosto svělá, dětem moc chutná :).

    OdpovědětVymazat