čtvrtek 14. července 2016

Cupcakes s ovocem a jogurtovým krémem

Na zahrádce nám teď dozrává spousta ovoce, ať už jsou to maliny, borůvky nebo třeba typicky český rybíz. A právě tohle drobné ovoce je ideální na zdobení různých dortíků a zákusků. Nemusí se krájet a vydrží i bez želatiny hezky čerstvé a svěží. A protože mezi mé favority patří cupcakes, použila jsem ovoce právě na ně.  


Přestože jsem příznivcem spíše čokoládové varianty, k ovoci jsem zvolila vláčný vanilkový dortík a jogurtový krém. Na léto ideální a lehká kombinace. Jak už jsem zmiňovala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Jsou upečené za pár minut, během chvilky vychladnou a už můžete chystat krém. 


V tomto případě je potřeba nechat jogurt, který tvoří základ krému, vykapat pár hodin předem, ideálně přes noc. Jogurt se tak zbaví přebytečné vody a vznikne Vám krásně hustá hmota, která ve spojení s našlehanou smetanou vytvoří neskutečný dobrý a lehký krém. Tak co, jdete do nich? :)


Na 12 ks vanilkových cupcakes si připravte:
(hrnek o objemu 240 ml)
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky 
špetka soli
1 lžička jedlé sody
1 velké vejce
3/4 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 hrnek kefíru nebo podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
citronový olej nebo kůra 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky.
V míse smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.
Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru, prošlehejte. Střídavě přidejte mouku a kefír, mouku na třikrát, kefír na dvakrát. Nakonec prošlehejte do hladka. 
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.


Jogurtový krém:
400 g smetanového nebo řeckého jogurtu (min. 10% tuku)
200 - 220 g smetany ke šlehání 35 - 40%
3 lžíce cukru krupice
1 lžička vanilkového cukru
2-3 kapky citronového oleje nebo citronová kůra
+ čerstvé ovoce na ozdobu (meruňková marmeláda)

Jogurt nechte odkapat v plátnu nebo v kávovém filtru, nejlépe přes noc v lednici. Po odkapání by mělo zbýt cca 220 g. Smetanu vyšlehejte společně s oběma cukry do tuha a opatrně vmíchejte do jogurtu. Můžete přidat pár kapek citronového oleje nebo trochu kůry. 
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Ozdobte čerstvým ovocem. Já jsem cupcakes ještě přizdobila kousky bílé čokolády s transfer folií a maliny naplnila malinovým džemem :)


TIP - Pokud použijete nařezané kousky ovoce (jahody, meruňky) a chcete, aby zůstalo hezky svěží a lesklé, potřete ho meruňkovou glazurou. Tu si jednoduše připravíte z meruňkové marmelády, bude stačit lžíce, a pár kapek vody. Společně zahřejte v mikrovlnné troubě a ještě horké naneste pomocí štětce na ovoce.



inspirace na těsto z webu http://www.galonamission.com/

Vytisknout recept




20 komentářů:

  1. SLINY SE MI SBÍHAJÍ, KRÁSNĚ NADEKOROVÁNO A NAZDOBENO..ILČA

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jsou krásné. Nádherný blog, začínám sledovat :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  3. Do těch určitě jdu :) Ivana V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, jděte do nich :) díky. Mila

      Vymazat
    2. Milo, ještě mám k vám otázku - kam chodíte na ty úžasně vypadající kousky snad potištěné čokolády? Nebo co to vlastně je? ...úplně to dodá gracióznosti! iv.

      Vymazat
    3. Odhadla jste správně :) je to bílá čokoláda nanesená na transfer folii. Folii s různými dekory koupíte na cukrářských eshopech, použít se dá bílá, mléčná i hořká čokoláda. Mila

      Vymazat
    4. Upečeno, snědeno :) Výboné, lehké svěžující. Krém byl skvělý, děkuji za recept. Ivana

      Vymazat
    5. Tak to moc ráda slyším :) děkuji za přízeň :)

      Vymazat
  4. Milu, doporučila byste tento krém i do dortu? Budu dělat pro roční holčičku, potahovaný, použila bych pudinkovo-máslový mantinel a bude celkem malý průměr cca 18cm. Stačila by tato dávka na dort 18cm průměr, 2x proříznuto? Myslíte si, že bude v dortu ok?

    Děkuju
    Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Lindo, ano, krém můžete klidně použít i do dortu, chuťově je velmi jemný a lehký. Pokud uděláte máslové mantinely, tak ho můžete použít i pod potah, jogurt je navíc odkapaný, takže zbavený velké části vody, takže by to mělo být v pohodě. Vyzkoušeno nemám, ale dávka by měla určitě stačit :)

      Vymazat
    2. Milu, děkuju Vám moc. Přeji krásné léto. Linda

      Vymazat
    3. Dobrý den a příležitostně také vše nejlepší v novém roce.
      Tento úžasný blog jsem objevila náhodou, a ne náhodou, nýbrž Vaší pílí a zapálením pro pečení, jsem se stala na něm závislá :-). Inspirujete v každém kroku a v každém precizně provedeném kousku. Vaše krémy to je prostě luxus na pohled a dle surovin určitě i na jazyku :-). Peču ráda, zdobím méně a mému stylu říkám rustikální :-). Proto bych poprosila o radu, tip jak docílit toho, aby při zdobení (např. cupcaků) byly hrany krému ostře řezané, jako se mi to líbí na Vašich "dortících". Děkuji za Váš čas a přeji Vám stále mnoho krásných nápadů a receptů, které nám s láskou předáváte. Sylva

      Vymazat
    4. Sylvo, zdravím Vás, děkuji a přeji také hezký nový rok :)
      Moc děkuji za krásná slova, velmi mě těší, že jsem Vás svými recepty tak zaujala :) Rustikální styl zní zajímavě :)
      U zdobení krémem jsou dle mého názoru důležité dvě věci, za prvé kvalitní zdobicí trubička, já používám profi nerezové. Za druhé, krém nesmí být příliš tuhý, pevný. Je lepší, když je takový "volnější". Samozřejmě zase nesmí být moc "tekutý", protože by pak nedržel tvar. Troufám si říct, že časem poznáte, kdy je to akorát. Všechno je jen ve zkoušení a praxi, moje první dortíky také vypadaly trochu jinak než teď :)
      Mějte se moc fajn a děkuji za přízeň. Míša

      Vymazat
  5. Dobrý den, nejdřív bych Vám chtěla složit poklonu za krásný blog plný úžasných receptů! Chodím sem pravidelně a nikdy nevím, co vyzkoušet dřív. Tentokrát jsem se rozhodla pro tyto cupcakes. Mám na Vás ale prosbu - hrozně nerada peču podle "hrnkových" receptů, mám talent na to vždycky dané množství nějak pomotat :-) Mohla byste mi prosím recept převést na gramy? Moc by mi to pomohlo.
    Děkuji a těším se na další Vaše skvělé recepty!
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, zdravím a děkuji :) také jsem dříve nesnášela hrnkové recepty :) pak jsem si ale koupila hrnkové odměrky a super :) nicméně chápu, že někdo dává radši přednost váze, u některých receptů by to ani na hrnky nešlo :) pokud vezmu v úvahu hrnek o objemu 240 ml, tak přepočet na gramy pro tento recept je cca takto:
      Cukr krupice 3/4 hrnku = 150 g
      Polohrubá mouka 1 1/2 hrnku = 200 g
      Kefír 1 hrnek = 240 ml = 240 g
      Olej 1/2 hrnku = 120 ml = 96 g

      Vymazat
    2. Moc Vám děkuji za rychlou odpověď, dnes jdu na to! :-) Bára

      Vymazat
  6. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jste zkoušela cupcaky zmrazit (samozřejmě bez krému :))? Odpadla nám jedna akce a přesunula se na příští týden, ale už mám napečeno. Moc děkuji Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markéto, zdravím, ano, samotné dortíky klidně zamrazte :)

      Vymazat