čtvrtek 16. června 2016

Tvarohový cheesecake s povidly a skořicí

Vím, že klasický cheesecake ze sýra je skvělý a není potřeba na něm nic měnit, přesto mi to ale nedalo. Sýr jsem v plné míře nahradila tvarohem, přidala trochu povidel a špetku skořice a vznikla tak docela povedená a chuťově zajímavá obměna. Je to vlastně taková česká verze amerického cheesecaku :) 


Musím ale přiznat, že jsem s názvem dlouho váhala, protože nejsem příznivcem přípravy cheesecaku z tvarohu. Nakonec ale zvítězila oblíbenost tohoto dezertu a tím i jeho názvu. Přestože to není české slovo, je u nás hodně rozšířené a jeho význam není potřeba vysvětlovat. 


Proti klasické přípravě jsem udělala ještě jednu drobnou změnu. Na dna dortíků jsem použila celé sušenky, nikoliv drcené a smíchané s máslem, jak je obvyklé. Jakmile jsem totiž zjistila, že sušenky skoro přesně pasují do košíčků, přišlo mi zbytečně je mixovat a míchat s máslem. Použila jsem skořicové sušenky Tasino z Lidlu, bez obav ale použijte i jiné :)


Na 12 ks tvarohových mini dortíků si připravte:
350 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
150 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
špetka skořice
2 vejce
+
balíček kulatých skořicových sušenek Tasino (příp. jiné oblíbené)
3-4 lžíce švestkových povidel
rum a skořice na dochucení



Troubu předehřejte na 150 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Na dno každého košíčku položte jednu skořicovou sušenku, která bude tvořit dno dortíku. 
Do povidel přidejte trochu rumu a špetku skořice a dobře rozmíchejte. Lepší jsou povidla tekutější.


Tvaroh a zakysanou smetanu společně promixujte (mixér, tyčák, food processor) do hladké krémové konzistence. Přendejte do mísy, přidejte cukr se skořicí a šlehačem na nižší otáčky dobře prošlehejte. 
Přidejte vejce, jedno po druhém, každé dobře zašlehejte. Po celou dobu šlehejte pomalu, aby se do směsi nedostalo příliš vzduchu. Základem úspěchu je také stejná pokojová teplota všech surovin, proto si je předem včas vyndejte z lednice.
Směs rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků. Do každého dortíku pak přidejte lžičku povidel. Pomocí párátka můžete povidla lehce promíchat v tvarohu nebo nechat jen tak.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 18 - 20 minut na střední příčku. Nechte ve formě zcela vychladnout, pak přikryjte folií nebo alobalem a dejte i s formou do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den dortíky z formy opatrně vyndejte a servírujte. 

22 komentářů:

  1. Mňam! To vypadá hodně dobře :) I ta kombinace tvarohu, povidel a skořice musí být slast na jazyku :)
    Ach, asi je někdy vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bludičko, děkuji :) určitě stojí za vyzkoušení.

      Vymazat
  2. uz jdu na ne....minicheascaky pecu porad dookola..
    .tak bude zmena✌

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, tak dejte vědět, jak to dopadlo :)

      Vymazat
    2. tak hotovo....rychlovka a vysledek nema chybu��uz mam slozku s recepty od Vas a zjistuju,ze posledni cca rok uz nic jineho nepecu.....Lenka

      Vymazat
    3. Milá Lenko, moc děkuji za Vaši přízeň i milá slova, velmi si Vaší náklonosti k mým receptům vážím :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  3. NÁDHERA,TO MUSÍM VYZKOUŠET.UŽ JSEM PEKLA MAKOVOU ROLÁDU S TVAROHEM A POVIDLÍM A BYLA SUPROVÁ. TAK SE TĚŠÍM NA DALŠÍ DOBROTU DARA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daro, děkuji :) zkuste, jsou dobré :)

      Vymazat
  4. Dobry den, jdou vymenit povidla za nutellu prosim? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, myslím, že ano :) zkuste, jen nevím jak bude chuťově pasovat k tomu tvarohu :)

      Vymazat
    2. Pravda, a cim je mam tedy nahradit kdyz povidla moc nemusim,prosim? :))

      Vymazat
    3. Misto povidel by sla marmelada nebo nejaky ovocny rozvar, treba visen nebo merunka ... ??? :) anebo povidla uplne vynechat :)

      Vymazat
  5. Dobrý večer MíLo,
    včera večer jsem cheesecaky připravila a dnes byla ochutnávka. Od všech členů rodiny jsem byla pochválena za vynikající dezert. Oceňuji rychlost přípravy a skvělou chuť. Děkuji za další skvělý recept.
    Pěkný večer Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Markéto, tak to jsem moc ráda, že i tahle česká verze cheesecaku má úspěch :) moc děkuji. Míša

      Vymazat
  6. Naprosto skvělé. Vyzkoušeno a nemá to chybu. Není to první recept od Vás co jsem vyzkoušel a všechny byly jak chuťově, tak i esteticky naprosto geniální. Přeji hodně zdaru a velmi Vás obdivuji. Laďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Láďo, zdravím Vás a moc děkuji za komentář :) Vašich slov si velmi vážím a budu ráda, pokud Vás i v budoucnu budou moje recepty inspirovat. Hezký den. Míša

      Vymazat
  7. Skvělý nápad s tou celou sušenkou!!! Klasické rozdrcené sušenky s máslem mi přijdou vždycky rozmáčené, blemcavé,tohle by mohlo pomoct:). V pondělí vyzkouším,budu péct pro ségru na rozlučku v práci, tak doufám,že se povedou:).
    Jinak Váš blog miluju! Když hledám inspiraci, jste jistota.
    Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, moc děkuji :) tak ona se lehce rozmáčí i ta cela sušenka, ale je to jednodušší a rychlejší :)) Držím palce, ať se povedou a chutnají. Moc děkuji za Vaši přízeň, moc si Vašich návštěv vážím. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žaneto, moc děkuji, jsem ráda, že chutnalo :)) určitě zkuste i cheesecake s jahodami. Děkuji za přízeň a důvěru v mé recepty. Míša

      Vymazat
  9. už se těším, až je vyzkouším...minule jsme zkoušela cupcake s limetkovým kremem a byly luxusní....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to moc ráda slyším :) děkuji.

      Vymazat