úterý 28. června 2016

Cheesecake s jahodami

Jahody, jahody a zase ty jahody ... jejich sezona je poměrně krátká, takže si jich snažíme užít naplno. Pečeme koláče, vaříme knedlíky, zavařujeme, mrazíme, připravujeme marmelády :) tedy asi většina z nás, jak tak usuzuji ze svého okolí. Jen já jsem asi trochu výjimka, z jahod nešílím, nejezdím na samosběr, nekupuji ve velkém. Nicméně něco sladkého, z těch našich českých, ráda připravím :)


Jahody používám nejradši čerstvé, přijde mi škoda z nich péct koláč. A protože dortů s jahodami už jsem dělala hodně, zkusila jsem je dnes "naložit" na svůj oblíbený cheesecake. Udělala jsem ho trochu nižší a sušenkami vyložila pouze dno formy. Nahoře přizdobila trochu šlehačkou a výsledkem byl vynikající lehký zákusek k odpolední kávě. Zmizel tak rychle, že jsem nestačila jednotlivé porce ani vyfotit :) tak snad příště. 




Suroviny na náplň je dobré vyndat předem z lednice, aby měly stejnou pokojovou teplotu.

Na cheesecake o průměru 23 cm si připravte:

140 g sušenek 
1 lžíce třtinového cukru
70 g rozpuštěného másla
1 žloutek
-------------------------------
600 g čerstvého sýra typu Philadelpia (Lučina, Buko, Cream cheese)
130 g cukru krupice
1 lžička vanilkového cukru
2 lžíce hladké mouky
3 větší vejce
50 ml smetany ke šlehání
citronový olej nebo kůra
-------------------------------
240 ml zakysané smetany
1 lžíce cukru krupice

Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem, troubu zapněte na 180 stupňů. 
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem, žloutkem a rozpuštěným máslem. Přesypte do formy a vytvarujte dno, dobře vmáčkněte do formy. Dejte péct do vyhřáté trouby na 12 - 15 minut, vyndejte a nechte vychladnout. Teplotu trouby stáhněte na 150 stupňů. 


V míse smíchejte sýr, oba cukry a mouku a prošlehejte do krémova. Přidejte vejce, jedno po druhém. Každé pečlivě zašlehejte, než přidáte další. Přidejte smetanu a pár kapek citronového oleje. Dobře promíchejte, nešlehejte při vysokých otáčkách. 
Náplň nalijte do připravené formy se sušenkami a dejte péct do trouby vyhřáté na 150 stupňů. Formu je dobré položit ještě na plech, který zachytí případnou tekutinu, která se může během pečení z cheesecaku uvolnit. 
Zhruba po 40 minutách snižte teplotu na 120 stupňů a pečte dalších 10 - 15 minut, až je cheesecake pevný (uprostřed se může trochu třást). 
Cheesecake vyndejte opatrně z trouby, nechte ji zapnutou. V misce smíchejte zakysanou smetanu s cukrem a nalijte opatrně na cheesecake. Vraťte ho zpátky do trouby a pečte ještě 15 minut. Troubu vypněte, otevřete dvířka a cheesecake nechte uvnitř pár minut chladnout. Pak ho opatrně vyndejte a ostrým slabým nožem objeďte vnitřní boky formy. Tím zabráníte popraskání cheesecaku během chladnutí.
Po zchladnutí dejte cheesecake i s formou na několik hodin do lednice, ideálně přes noc. Je lepší cheesecake nezakrývat folií ani alobalem, protože se na něm pak sráží voda.


Dokončení cheesecaku:
čerstvé jahody
cca 100-150 ml smetany ke šlehání
meruňková marmeláda nebo dortové želé

Dobře vychlazený cheesecake opatrně vyndejte z formy a přeneste na tác či servírovací podnos.
Smetanu vyšlehejte do tuha a pomocí sáčku se zdobící trubičkou nazdobte okraj dortu. Jahody pokrájejte na menší kousky a rozložte na střed dortu. Já nechávám některé jahody i se stopkou, zelená barva hezky ladí.
Pokud nebudete hned servírovat, doporučuji jahody zalít dortovým želé nebo potřít meruňkovou glazurou. Tu si připravíte velmi jednoduše, stačí lžíce marmelády a pár kapek vody ohřát v mikrovlnce a pomocí štětce nanést na jahody.


inspirace na cheesecake z webu http://joyofbaking.com/

Vytisknout recept






9 komentářů:

  1. Krása, jako vždy! :-) Milo, prosím, prozradíte, jakou trubičku používáte pro takového zdobení? Už dlouho přemýšlím, která by to mohla být a zatím jsem ji ještě neobjevila. :-) P.S.: Včera jsem podle vás pekla vanilkový korpus na dort, zítra se chystám na čokoládové cupcakes a panna cottu s podmáslím. Díky za recepty, které fungují a jsou moc dobré!!! Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aničko, moc děkuji :)) na tento cheesecake jsem použila nerezovou profi špičku řezanou průměr 16 mm, je to taková s malými zoubky :) kupovala jsem v kamenném obchodě, ale seženete i na netu, např. tady.
      Jsem moc ráda, že Vás moje recepty inspirují a mají úspěch. Mějte se fajn. Míša

      Vymazat
    2. Krááása, děkuji moc, Míšo! Pohledám. :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkný dort, mňam :) Já jsem zrovna z těch, co z jahod šílí - asi proto, že máme pole za domem. Už jsem dělala dort, tartaletky, lívance, marmeládu, knedlíky a naposledy jahodovo-malinový sirup :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amellie, děkuji :) tak pokud máte svoje jahůdky, tak je "šílenství" pochopitelné :)) ale pěkně jste se rozjela :)

      Vymazat
  3. Dobrý den Míšo, už jsem se konečně odhodlala, že Vám napíšu. Velice ráda peču sladké a vaše stránky jsou ÚÚÚŽASNÉÉÉ. Zatím jsem od Vás vyzkoušela ovocný narozeninový dort, cheesecake s čok.pěnou, kynuté koláče (které jsem mimochodem nikdy nedělala) a tento cheesecake s jahodami - všechny dobrůtky se povedly na výbornou a to jen díky Vám. Popisujete všechny recepty dopodrobna, a proto já, začátečnice, jsem pak všude chválena, jak to mám dobré :-) Chtěla bych se zeptat....Když jsem dělala tento cheesecake, ta šlehačka se mi zdrcla (šlehala jsem na nejnižší otáčky). Použila jsem ale ztužovač Smetafix, nemůže to být tím? Předem děkuji za odpověď. Janča ze Sokolova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jano, jsem moc ráda, že jste se rozhodla napsat :) děkuji za úžasné zhodnocení mého blogu, moc si toho vážím :) každý takový komentář mě ujišťuje v tom, že má smysl psát dál a nebudu zastírat, že se to moc hezky čte :))
      Na samotné našlehání používám obvykle 40% smetanu od Kunína, protože ty 33% mi prostě přijdou málo pevné :)) ztužovač šlehačky nepoužívám, přijde mi, že nemá moc velký efekt. Nevím, zda může být za tím zdrcnutím, možná to mohlo být i šlehačkou nebo přešlehánim .... Každopádně můžete příště dát před šleháním metly na cca 30 minut do mrazáku .... nebo zkuste do šlehačky přidat trochu mascarpone, je chuťově neutrální a šlehačku zpevní :) mějte se fajn a snad to příště s tou šlehačkou vyjde. Míša

      Vymazat
  4. Já se právě bála, aby ta šlehačka byla dostatečně pevná, ale příště zkusím tu 40%. Mějte se krásně a určitě přidávejte Vaše další skvělé receptíky:-). O víkendu se chystám zase na nějakou dobrůtku od Vás :-) Hezký večer

    OdpovědětVymazat