úterý 31. května 2016

Makovo-ořechová bábovka (bezlepková)

Na první pohled možná nevypadá moc přitažlivě, ale chuťově je naprosto dokonalá. Musím říct, že u mě zatím jednoznačně nejlepší bábovka, jakou jsem kdy ochutnala. Je krásně vláčná a měkoučká, s výraznou chutí máku. Řekla bych, že je to taková luxusní verze klasického makovce :)


Bábovka se připravuje bez mouky, pouze z mletého máku a ořechů, takže je vhodná i pro bezlepkovou dietu. Příprava je obdobná jako u klasické bábovky. Máslo vyšleháte s cukrem a žloutky, přidáte mletý mák s ořechy a sníh z bílků. Skvělá je hned po upečení, ale další dny je snad ještě lepší. 


Bábovku jsem připravila z menší dávky, než uvádí původní recept, mám totiž docela malou bábovkovou formu. A byl to tak trochu i záměr, protože nový recept radši zkouším z menšího množství, pro případ, že by se nepovedl. V tomto případě ale byla obava zcela zbytečná a přestože jen velmi zřídka peču něco opakovaně, tuhle bábovku jsem rozhodně poprvé a naposledy nepekla :)


Bábovku jsem pekla v malé formě o průměru cca 20 cm a výšce cca 9 cm. Pokud použijte větší formu, připravte těsto z 1,5 nebo dvojité dávky. 

Makovo-ořechová bábovka (forma 20 cm x 9 cm):
100 g změklého másla
30 g moučkového cukru
4 vejce "L", odděleně
80 g cukru krupice
150 g mletého máku
75 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
špetka soli
špetka mleté skořice

Troubu předehřejte na 170 stupňů, malou bábovkou formu (cca průměr 20 cm x výška 9 cm) vymažte a vysypte. Pokud chcete zachovat bezlepkovou variantu, použijte na vysypání bezlepkovou mouku. Já používám na vymazání směs mouky, oleje a tuku, bližší info u receptu na bábovku ze zakysané smetany
Máslo vyšlehejte společně s moučkovým cukrem do pěny, pak po jednom zašlehejte žloutky. 
Zvlášť si vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem do pevného sněhu. Mletý mák a ořechy smíchejte společně se špetkou soli a skořicí. 
Do žloutkové směsi střídavě přidávejte směs máku s ořechy a ušlehané bílky. Promíchejte do hladka a těstem naplňte bábovkovou formu. Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 - 40 minut, ke konci můžete teplotu snížit. Špejlí ověřte, zda je bábovka dostatečně upečená.
Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Před servírováním pocukrujte. 

Bábovka vydrží krásně vláčná několik dní, čím je starší, tím je lepší :)


inspirace z webu http://www.dulce-de-leche.eu/


Vytisknout recept



18 komentářů:

  1. Míšo, co to, ty takový nebábovkový typ �� a za krátkou dobu už 2 recept, vypadá skvěle, určitě vyzkouším, protože mám doma nejednoho babovkáře ��
    Pa Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, překvapivé u mě co :)) Asi to chtělo tu správnou formu na bábovku :) papa míša

      Vymazat
  2. Míšo bábovka je opět skvělá. Super recept. Jen se po ní zaprášilo.
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, moc děkuji :) Vy jste moje stálice, zkoušíte toho opravdu hodně, děkuji :) Míša

      Vymazat
  3. Míša, bábovka výborná, druhý deň šťavnatejšia.
    Ale zaujímalo by ma, ak by som zmenila pomer maku a orechov, čiže 150 g orechy a 75 g maku, či by takáto bábovka "držala formu". A mak by mohol byť aj biely...
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji :) ano, čím je bábovka starší, tím je lepší :))
      Zaměnit poměr máku a ořechů? Jedině to vyzkoušet :) ale mohlo by to fungovat. S bílým mákem nemám zkušenosti, ale četla jsem v různých komentářích, že se může :)

      Vymazat
  4. Babovka byla vynikající , ale má to jeden háček manžel nemá rád mák , tak chci poprosit o radu zda by nešel mák nahradit kokosem, ten totiž miluje.Moc díky za radu Marie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marie, děkuji, to jsem moc ráda, že bábovka chutnala :) máte pravdu, spousta lidí nemá mák ráno. S tím kokosem upřímně moc nevím, já s ním nemám moc dobré zkušenosti, např. dortový korpus je s ním takový vysušený :) ale tady by to možná vadit nemuselo :) jediné, co mohu poradit, je vyzkoušet to :) mějte se fajn. Míša

      Vymazat
  5. Výborná! Mák miluju!Patří mezi nejzdravější potraviny světa. Věděli jste, že má dokonce 12x více vápníku než mléko? A supr zdroj bílkovin! Díky Míšo mnohokrát! Prostě Báječná Bábovka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to jsem ráda, že jsem z ní nebyla unešená jen já :)) o skvělých vlastnostech máku vím, bohužel ne každému chutná a je to i poměrně časty alergen. Naštěstí u mě ani jedno nehrozí :) díky. Míša

      Vymazat
  6. Úžasná to záležitost! Já jsem hned zvýšila dávku a vůbec jsem neprohloupila ;-). Okouzlila nás hned po upečení, ale druhý den se ještě trumfla. Chutě se krásně prolnuly a doplnily. Příští týden dáme repete. Děkuji moc :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) jsem ráda, že má takhle bábovka další fanoušky, repete si rozhodně zaslouží :)

      Vymazat
  7. Fantasticka pani Milo!! Musela jsem ted vysadit mlecne vyrobky (kojim) kvuli synovo opruzeninkam a toto je vytecna alternativa, jak doplnit vapnik. Testo je vytecne a vlacne. Dekuji za recept :-)
    Jana'

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, moc děkuji :) tak to je skvělé, že bábovka nejen chutná, ale je i vhodným zdrojem vápníku :)

      Vymazat
  8. Na kolik stupňů se peče tato bábovka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peče se na 170 stupňů, je to uvedeno nahoře v receptu :)

      Vymazat