Kombinace tvarohu, máku a povidel asi nikoho z nás nepřekvapí, typická je především u kynutých koláčů nebo buchet. Proto jsem byla celkem zvědavá, jak obstojí tahle "trojkombinace" v trochu neobvyklém provedení, piškotové roládě. Nebudu Vás napínat, obstála na výbornou, je úžasná.
Měkoučký piškotový plát, ve kterém je část mouky nahrazena mletým mákem, jemný tvarohový krém a lehce nakyslá švestková povidla. Během pár minut máte upečeno, namazáno, srolováno a po krátkém chlazení už můžete krájet.
Roládu jsem objevila ve své oblíbené kuchařce od Pavlíny Berzsiové, ale použila jsem pouze recept na piškotový plát. V krému bylo na můj vkus zbytečně moc másla i cukru. Já jsem ho připravila z tvarohu v kostce, kterému čím dál víc přicházím na chuť. Pro zjemnění jsem přidala mascarpone a trochu jogurtu. Na promazání jsem pak zvolila švestková povidla místo marmelády. Nevypadá to možná tak hezky, jahodová marmeláda je pěkně červená, ale chuťově mi tam ta povidla prostě pasovala víc :)
Maková roláda:
3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
80 g krupicového cukru
60 g hladké mouky
40 g mletého máku
1 lžíce vanilkového cukru
Troubu předehřejte na 200 stupňů, velký plech vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku a mletý mák.
Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem (cca 30 x 40 cm) a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moučkovým cukrem a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.
Tvarohový krém:
250 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
125 g mascarpone
1-2 lžíce hustého bílého jogurtu (smetanový, řecký)
60-70 g moučkového cukru (případně více dle chuti)
1 lžička vanilkového cukru
+ švestková povidla na potření rolády
Tvaroh, jogurt a mascarpone společně promixujte, nejlépe to jde ve food procesoru nebo nádobě k tyčovému mixéru. Cílem je tvaroh zjemnit, odstranit případné hrudky.
Přidejte moučkový a vanilkový cukr a dobře prošlehejte. Podle chuti můžete přisladit.
Vychladlý plát rolády potřete povidly a po celé ploše rovnoměrně rozetřete krém. Pomocí pečícího papíru zatočte a dejte do lednice na 2-3 hodiny vychladit (nebo přes noc).
Roládu vybalte z papíru a pocukrujte. Krájejte vroubkovaným nožem.
Jste mojí inspirací ;-).Máte úžasný blog a ještě lepší typy na mlsání.Chodím sem pravidelně a tato roláda mě opět dostala.Musím brzo zkusit,český trojboj-mák,povidla,tvaroh-nemůže nikdy zklamat.Díky H.
OdpovědětVymazatHanko, moc děkuji :) právě takové komentáře jako ten Váš mi dávají sílu do dalšího tvoření :) moc si toho vážím. Určitě ji zkuste, je moc dobrá :) M.
VymazatJů, pozítří přijede můj tatínek na víkend a miluje mák, tvaroh i povidla...., je nad Slunce jasné, co budu zítra péct:-), děkuji moc, milá Míšo! Míša
OdpovědětVymazatMíšo, skvělé :) tak pak dejte vědět, jestli tatínkovi chutnala :)
VymazatJůůů, Míšo, tak tohle je teda zase krása! Přesně podle mých chutí, mňam!!! Tu musím upéct:-) Milena
OdpovědětVymazatMileno, děkuji :) taky mám tuhle trojkombinaci ráda :)
VymazatKrása, hned o víkendu vyzkouším, jen nevím zda bude jedna stačit :)Tereza
OdpovědětVymazatTerezo, děkuji :) když Vám bude chutnat, tak uděláte další :) je rychlá. Míša
VymazatMíšo roláda je naprosto luxusní, jen se po ní zaprášilo. Moc děkuju za další super recept.
OdpovědětVymazatMarcela
Marcelo, děkuji :) to jsem moc ráda, že chutnala :) dneska jsem zkoušela nový recept na makovou bábovku, tak se můžete těšit na novou dobrotu :) pěkný večer. Míša
VymazatTen krém nemá chybu!!! Děkuji za recept, určitě se k němu budu vracet. Eva
OdpovědětVymazatEvo, moc děkuji :)
VymazatJedním slovem "MŇAM"! :-) Opravdu vynikající...zrovna si pochutnávám...originální, neokoukané a hlavně ta chuť. Navštěvuji vaše stránky co týden a vždy připravíte něco dokonalého. Máte můj obdiv! Jana
OdpovědětVymazatJano, moc děkuji :) jsem strašně ráda, jaký má tahle roláda ohlas :) děkuji za Vaše návštěvy a důvěru v mé recepty, moc si toho vážím. Míša
VymazatAhoj Mílo,díky za skvělé recepty,tato roláda je přímo famózní,už jsem ji pekla podruhé,mám ji v lednici a zítra ji povezu mým nejmilejším.Chutˇtvarohového krému a povidel je úžasná,ještě jednou díky.Přeji pěkný den,Majka
OdpovědětVymazatMajko, děkuji :) tak to jsem moc ráda, že má roláda takový úspěch :) Mila
Vymazat...tak ta tedy je!!!!
OdpovědětVymazatJako všechno na Vašich sladkých stránkách.
Dokonalý malý dárek k zítřejšímu Svátku maminek. Díky :)
Miru, děkuji :) klasika prostě nikdy nezklame :) všem maminkám dnes jen to nejlepší ;)
Vymazat