Dort Harlekýn

Už jsem skoro zapomněla, jak tenhle dort báječně chutná. Měkoučký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky. Musím přiznat, že pařížskou šlehačku z kakaa jsem doma až dosud asi nikdy nevařila. Dávám přednost tzv. těžké pařížské šlehačce, která se připravuje z čokolády. Nicméně i tahle lehká kakaová má svoje kouzlo :)


Jak jsem se dozvěděla přímo od cukrářky, správný harlekýn není prokrojený. Má jen jeden vyšší plát korpusu nahoře bohatě zdobený "bílou a hnědou" šlehačkou. Přizdobit se může čokoládovými dekoracemi nebo strouhanou čokoládu. Nicméně připravit si ho můžete jak chcete, není třeba držet se nějakých pravidel .) 


Dort je rychlý na přípravu a z mého pohledu hodně jednoduchý, ideální pro začátečníky. Upečete korpus, den předem si svaříte pařížskou šlehačku a pak už jen nazdobíte. Podávat můžete hned nebo nechat pár hodin rozležet v lednici. Obecně se doporučuje šlehačkové dezerty spotřebovat do 24 hodin.


Kakaový korpus (kulatá průměr 22-23 cm, čtvercová 20-21 cm):
3 vejce "L" (odděleně)
200 g cukru krupice
8 lžic studené vody
50 g kakaa
100 g hladké mouky
7 g prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu vyložte pečícím papírem.
V misce si smíchejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. 
Žloutky vyšlehejte se 2/3 krupicového cukru do pěny, pak postupně zašlehejte studenou vodu. Přidejte moučnou směs a dobře promíchejte. Těsto je poměrně husté.
Bílky vyšlehejte se zbývající třetinou cukru do pevného sněhu a po částech vmíchejte do těsta. Naplňte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, ke konci můžete teplotu trochu snížit. 
Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a vyklopte na chladicí mřížku. 


Lehká pařížská šlehačka:
250 g smetany ke šlehání 33%
25 g cukru krupice
10 g kvalitního kakaa
+ 100 g smetany k našlehání 33%

Suroviny smíchejte a svařte, stačí pár minut. Promixujte tyčovým mixérem a dejte min. na 12 hodin vychladit. Před zdobením přilijte k vychlazenému základu 100 g smetany a vyšlehejte. Krém je lehký a nadýchaný, na rozdíl od "těžké" paříže není tak pevný. 


Dokončení dortu
150-200 g smetany ke šlehání min. 33% (použila jsem 35%)
čokoládové dekorace na ozdobu

Korpus položte na tác nebo servírovací talíř, pokud je potřeba, seřízněte do roviny.
Obě smetany (bílou i pařížskou) vyšlehejte do tuha a pomocí zdobícího sáčku nastříkejte na korpus. Já jsem použila hladké trubičky o průměru 9 a 18 mm. (Pařížskou šlehačku pravděpodobně nespotřebujete na tento dort celou, záleží, jak hodně budete zdobit.)

Ozdobte dle fantazie kousky čokolády. Můžete servírovat hned po nazdobení, případně uchovat pár hodin v lednici.  


inspirace z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept




Komentáře

  1. Tak ten vypadá krásně, vyzkouším, děkuji za recept. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. tento dort miluji. kamarádka mi ho pravidelně peče na narozeniny. Že bych se do něj pustila sama?
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, určitě se do něj pusťte, je skvělý a hlavně jednoduchý :)

      Vymazat
  3. Ooooo, tak to je teda úžasný harlekýn, Míšo! Nádherně nazdobený, luxusní a elegantní, přitom tak prostý. Napadá mě to staré známé, že v jednoduchosti je krása. Jako holka jsem řadila Harlekýn mezi mé oblíbené, asi kvůli pařížské šlehačce, tu miluji. Ale v posledních letech už si ho nikde nedávám, protože jsem na dobrý, poctivý už nikde nenarazila. Ale je fakt, že upečený je raz dva, takže co mi brání, že:-) Ovšem takhle krásný jako Váš zcela jistě nebude - chválím, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :) Váš komentář mě vždy moc potěší :) ano, dneska harlekýn už skoro nikde nekoupíte, ale je opravdu hodně jednoduchý, takže směle do něj :)

      Vymazat
  4. Tak tomu říkám umělecké dílo, máte to moc krásně nazdobené, hned mám na to chuť :)
    PS blog

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím. Dostala jsem za úkol udělat dort harlekýn ale potahovaný. Myslíte, že to půjde? Nebude lepší ta verze pařížské šlehačky z čokolády? A napadá vás jak vrstvit korpusy a šlehačky ať to pěkně vypadá a chutná...dík za každou radu.Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, zdravím Vás. Myslím, že je velká škoda tak lehký a nadýchaný dort "strkat" pod potahovku :) Nicméně pařížská šlehačka bude určitě lepší z čokolády, je pevnější. Také do bílé šlehačky bych doporučila přidat mascarpone a použít raději tu 40%. Každopádně doporučuji celý dort obmazat máslovým krémem, než dáte potahovku.
      Šlehačky bych na korpus asi dávala zdobícím sáčkem a střídavě, tak aby v každém prokrojení byly obě šlehačky.

      Vymazat
    2. Taky si myslím že je to škoda, ale je to na přání k 80tinám, nevymluvila jsem jim to. Maskarpone to spevni že? Cukr nedávat? Jinak moc děkuji za rychlou odpověď. Tereza

      Vymazat
    3. Ano, díky mascarpone bude šlehačka pevnější a neměla by pustit vodu. Cukr max. tak lžíci krupice, také jen na zpěvnější :) šlehačka by neměla být sladká. Ať se podaří :)

      Vymazat
  6. Ahoj MiLo, další kousek,který se podle Vás chystám upéct:). V podstavě už hledám jen na Vašem blogu:D. Nedávno jsem zkusila čtyřčokoládový dort mamce k narozeninám a ta se rozplývala,že lepší dort v životě neměla:).
    Jen jsem se chtěla zeptat, tyhle šlehačkové "bobany" děláte jen hladkou trezírovací špičkou?
    Děkuji, Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Lucko, tak to mě moc těší, že jsou moje recepty u Vás oblíbené :) děkuji. Ano, harlekýn jsem zdobila hladkou trubičkou, větší průměr, myslím cca 18 mm, ale můžete i jakoukoliv jinou :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, myslíte, že by místo této pařížské šlehačky šla udělat šlehačka z ledových kaštanů jako u kubánského dortu, hodila by se podle Vás? Na harlekýn jsem vždy používala pařížskou šlehačku z čokolády, ale přijde mi dost těžká, tak chci zkusit něco jiného. Děkuji Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím Vás, já osobně mám nejradši pařížskou z kombinace čokolády a ledových kastanů či nugatove čokolády :) na druhou stranu tahle jen z kakaa je příjemné jemná a lehká. Takze je to spis na Vas, hodí se urcite všechny :)

      Vymazat
  8. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může korpus tou lehkou pařížskou šlehačkou i promazat? Pokud ne, tak jaký krém byste použila, přítel má rád tento typ dortu, když jsou uvnitř ještě v krému nakrájené banány, tak mě napadlo, že bych dovnitř použila krém z pařížáku, který tady máte, přijde mi ale zbytečně těžký. Samozřejmě už to bude spíš takový pseudoharlekýn. :-) Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karlo, ano, klidně můžete i promazat, také někdy tak dělám. S banány je kubánský dort, recept také na blogu, ale tam už je Vámi zmíněná "hutnější" pařížská. Já osobně ji mám radši, ale banán můžete přidat i k tomu to receptu :) nakombinujte si to podle chuti a potřeby :)

      Vymazat
  9. Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, kolik porcí tento recept vlastně má? Jako malý, klasicky osm?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, záleží na velikosti jednotlivých porcí :) odhadovala bych 8-10 kousků.

      Vymazat
  10. Hezký den :) .. Chtěla jsem se zeptat, když bych chtěla udělat harlekýn, ale s "těžkou" šlehačkou. Mám jen ohřát smetanu a nalít na čokoládu,rozmíchat, promixovat a dát do lednice? Stačí to? A druhý den to vyšlehat? Nebo mám i druhý den přilít trochu šlehačky a vyšlehat to s tím. A světlá šlehačka je jen vyšlehaná šlehačka? ... Moc děkuji :) jsem začátečnice a mám za úkol upéct harlekýn tak se raději ptám... Snad můj dotaz pochopíte. Hezký zbytek dne a děkuji, Šárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, zdravím Vás, ano, přesně jak píšete, těžká paříž je nejlepší ze smetany a kvalitní hořké čokolády. Oba postupy, které zmiňujete jsou možné, záleží pouze na poměru smetany a čokolády. Já někdy přidávám k vychlazenému základu ještě trochu mascarpone, to je pak ideální třeba do pařížského dortu, krém je krásně pevný a hutný. Podobně přidávám trochu mascarpone i do bílé šlehačky, je pak pevnější a lépe se s ní zdobí :)

      Vymazat
  11. Krásný den přeji, mám na Vás dotaz, mohu dort ozdobit den předem a uchovat v lednici do druhého dne? Nespadne šlehačka , nebo nenavlhne moc korpus? Děkuji za odpověď Vlaďka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dort můžete připravit den předem, slehacka by měla vydržet a urcite se korpus nerozmáčí :)

      Vymazat
  12. Chystám se na svůj první Harlekýn a až tady jsem se dočetla, že by se neměl pokrajovat. Je korpus dostatečně vláčný, aby nebyl výsledek suchý? A kdybych se přesto rozhodla pokrojit - doporučíte navýšit množství krému? Moc díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristyno, zdravím, ano, neměl by se prokrajovat, ale já ho také obvykle dělám prokrojený :) přijde mi to tak lepší, takže si ho klidně udělejte podle sebe. Krému je myslím v receptu dost, možná bych navýšila jen množství bílé šlehačky :)

      Vymazat
  13. Nádherný dort :) Je to lahoda i pro oko, díky za inspiraci. Tento víkend jsem pekla dceři k narozeninám tento výborný https://erecepty.eu/dort-malakov/ dort MALAKOV. Sklidila jsem úspěch, moc nám chutnal. Budu muset zkusit Váš recept na dort Hárlekýn, protože vypadá fantasticky

    OdpovědětVymazat
  14. Moc děkuji za další skvělý recept. Dort jsem dělala tatínkovi k narozeninám a byl vynikající.

    OdpovědětVymazat
  15. Krásný den. Skvělý dort a výborný recept. Moc Vám za něj děkuji! V příštím týdnu mě čeká projekt 'Harlekým jako svatební patrový dort' :-) Určitě budu dělat těžší verzi šlehačky a do světlé přidám trochu mascarpone. Také budu prokrajovat. Nicméně, měla byste ještě nějaký tip ohledně stability krémů? (Samozřejmě, dortu bude mít výztuže, krém váhu neponese, ale i tak :-)). Jsem nalomená přidat trochu ztužovače šlehačky, abych měla jistotu, že vše vydrží (hlavně, pokud bude teplo, jako například dnes).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřino, zdravím, harlekýn je skvělá volba. Pokud přidáte do šlehačky mascarpone, není třeba dalšího ztužovače. Já osobně ztužovače nepoužívám vůbec, přijde mi to zbytečné. Klidně dejte mascarpone více, na chuti to nebude znát a krém bude pevnější. Tak ať se vydaří :)

      Vymazat
    2. Skvělé, moc díky. Já jsem právě ztužovač nepoužila zatím nikdy, takže jsem z toho byla poněkud na nervy. Jsem ráda, že mascarpone to vyřeší. Krásný den a ještě jednou děkuji!

      Vymazat

Okomentovat