středa 25. května 2016

Dort Harlekýn

Už jsem skoro zapomněla, jak tenhle dort báječně chutná. Měkoučký kakaový korpus a spousta nadýchané šlehačky. Musím přiznat, že pařížskou šlehačku z kakaa jsem doma až dosud asi nikdy nevařila. Dávám přednost tzv. těžké pařížské šlehačce, která se připravuje z čokolády. Nicméně i tahle lehká kakaová má svoje kouzlo :)


Jak jsem se dozvěděla přímo od cukrářky, správný harlekýn není prokrojený. Má jen jeden vyšší plát korpusu nahoře bohatě zdobený "bílou a hnědou" šlehačkou. Přizdobit se může čokoládovými dekoracemi nebo strouhanou čokoládu. Nicméně připravit si ho můžete jak chcete, není třeba držet se nějakých pravidel .) 


Dort je rychlý na přípravu a z mého pohledu hodně jednoduchý, ideální pro začátečníky. Upečete korpus, den předem si svaříte pařížskou šlehačku a pak už jen nazdobíte. Podávat můžete hned nebo nechat pár hodin rozležet v lednici. Obecně se doporučuje šlehačkové dezerty spotřebovat do 24 hodin.


Kakaový korpus (kulatá průměr 22-23 cm, čtvercová 20-21 cm):
3 vejce "L" (odděleně)
200 g cukru krupice
8 lžic studené vody
50 g kakaa
100 g hladké mouky
7 g prášku do pečiva

Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu vyložte pečícím papírem.
V misce si smíchejte prosátou mouku, kakao a prášek do pečiva. 
Žloutky vyšlehejte se 2/3 krupicového cukru do pěny, pak postupně zašlehejte studenou vodu. Přidejte moučnou směs a dobře promíchejte. Těsto je poměrně husté.
Bílky vyšlehejte se zbývající třetinou cukru do pevného sněhu a po částech vmíchejte do těsta. Naplňte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 20 minut, ke konci můžete teplotu trochu snížit. 
Po upečení nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ořízněte boky dortu a vyklopte na chladicí mřížku. 


Lehká pařížská šlehačka:
250 g smetany ke šlehání 33%
25 g cukru krupice
10 g kvalitního kakaa
+ 100 g smetany k našlehání 33%

Suroviny smíchejte a svařte, stačí pár minut. Promixujte tyčovým mixérem a dejte min. na 12 hodin vychladit. Před zdobením přilijte k vychlazenému základu 100 g smetany a vyšlehejte. Krém je lehký a nadýchaný, na rozdíl od "těžké" paříže není tak pevný. 


Dokončení dortu
150-200 g smetany ke šlehání min. 33% (použila jsem 35%)
čokoládové dekorace na ozdobu

Korpus položte na tác nebo servírovací talíř, pokud je potřeba, seřízněte do roviny.
Obě smetany (bílou i pařížskou) vyšlehejte do tuha a pomocí zdobícího sáčku nastříkejte na korpus. Já jsem použila hladké trubičky o průměru 9 a 18 mm. (Pařížskou šlehačku pravděpodobně nespotřebujete na tento dort celou, záleží, jak hodně budete zdobit.)

Ozdobte dle fantazie kousky čokolády. Můžete servírovat hned po nazdobení, případně uchovat pár hodin v lednici.  


inspirace z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept




26 komentářů:

  1. Tak ten vypadá krásně, vyzkouším, děkuji za recept. Eva

    OdpovědětVymazat
  2. tento dort miluji. kamarádka mi ho pravidelně peče na narozeniny. Že bych se do něj pustila sama?
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, určitě se do něj pusťte, je skvělý a hlavně jednoduchý :)

      Vymazat
  3. Ooooo, tak to je teda úžasný harlekýn, Míšo! Nádherně nazdobený, luxusní a elegantní, přitom tak prostý. Napadá mě to staré známé, že v jednoduchosti je krása. Jako holka jsem řadila Harlekýn mezi mé oblíbené, asi kvůli pařížské šlehačce, tu miluji. Ale v posledních letech už si ho nikde nedávám, protože jsem na dobrý, poctivý už nikde nenarazila. Ale je fakt, že upečený je raz dva, takže co mi brání, že:-) Ovšem takhle krásný jako Váš zcela jistě nebude - chválím, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :) Váš komentář mě vždy moc potěší :) ano, dneska harlekýn už skoro nikde nekoupíte, ale je opravdu hodně jednoduchý, takže směle do něj :)

      Vymazat
  4. Tak tomu říkám umělecké dílo, máte to moc krásně nazdobené, hned mám na to chuť :)
    PS blog

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím. Dostala jsem za úkol udělat dort harlekýn ale potahovaný. Myslíte, že to půjde? Nebude lepší ta verze pařížské šlehačky z čokolády? A napadá vás jak vrstvit korpusy a šlehačky ať to pěkně vypadá a chutná...dík za každou radu.Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, zdravím Vás. Myslím, že je velká škoda tak lehký a nadýchaný dort "strkat" pod potahovku :) Nicméně pařížská šlehačka bude určitě lepší z čokolády, je pevnější. Také do bílé šlehačky bych doporučila přidat mascarpone a použít raději tu 40%. Každopádně doporučuji celý dort obmazat máslovým krémem, než dáte potahovku.
      Šlehačky bych na korpus asi dávala zdobícím sáčkem a střídavě, tak aby v každém prokrojení byly obě šlehačky.

      Vymazat
    2. Taky si myslím že je to škoda, ale je to na přání k 80tinám, nevymluvila jsem jim to. Maskarpone to spevni že? Cukr nedávat? Jinak moc děkuji za rychlou odpověď. Tereza

      Vymazat
    3. Ano, díky mascarpone bude šlehačka pevnější a neměla by pustit vodu. Cukr max. tak lžíci krupice, také jen na zpěvnější :) šlehačka by neměla být sladká. Ať se podaří :)

      Vymazat
  6. Ahoj MiLo, další kousek,který se podle Vás chystám upéct:). V podstavě už hledám jen na Vašem blogu:D. Nedávno jsem zkusila čtyřčokoládový dort mamce k narozeninám a ta se rozplývala,že lepší dort v životě neměla:).
    Jen jsem se chtěla zeptat, tyhle šlehačkové "bobany" děláte jen hladkou trezírovací špičkou?
    Děkuji, Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Lucko, tak to mě moc těší, že jsou moje recepty u Vás oblíbené :) děkuji. Ano, harlekýn jsem zdobila hladkou trubičkou, větší průměr, myslím cca 18 mm, ale můžete i jakoukoliv jinou :)

      Vymazat
  7. Dobrý den, myslíte, že by místo této pařížské šlehačky šla udělat šlehačka z ledových kaštanů jako u kubánského dortu, hodila by se podle Vás? Na harlekýn jsem vždy používala pařížskou šlehačku z čokolády, ale přijde mi dost těžká, tak chci zkusit něco jiného. Děkuji Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím Vás, já osobně mám nejradši pařížskou z kombinace čokolády a ledových kastanů či nugatove čokolády :) na druhou stranu tahle jen z kakaa je příjemné jemná a lehká. Takze je to spis na Vas, hodí se urcite všechny :)

      Vymazat
  8. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může korpus tou lehkou pařížskou šlehačkou i promazat? Pokud ne, tak jaký krém byste použila, přítel má rád tento typ dortu, když jsou uvnitř ještě v krému nakrájené banány, tak mě napadlo, že bych dovnitř použila krém z pařížáku, který tady máte, přijde mi ale zbytečně těžký. Samozřejmě už to bude spíš takový pseudoharlekýn. :-) Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karlo, ano, klidně můžete i promazat, také někdy tak dělám. S banány je kubánský dort, recept také na blogu, ale tam už je Vámi zmíněná "hutnější" pařížská. Já osobně ji mám radši, ale banán můžete přidat i k tomu to receptu :) nakombinujte si to podle chuti a potřeby :)

      Vymazat
  9. Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, kolik porcí tento recept vlastně má? Jako malý, klasicky osm?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím, záleží na velikosti jednotlivých porcí :) odhadovala bych 8-10 kousků.

      Vymazat
  10. Hezký den :) .. Chtěla jsem se zeptat, když bych chtěla udělat harlekýn, ale s "těžkou" šlehačkou. Mám jen ohřát smetanu a nalít na čokoládu,rozmíchat, promixovat a dát do lednice? Stačí to? A druhý den to vyšlehat? Nebo mám i druhý den přilít trochu šlehačky a vyšlehat to s tím. A světlá šlehačka je jen vyšlehaná šlehačka? ... Moc děkuji :) jsem začátečnice a mám za úkol upéct harlekýn tak se raději ptám... Snad můj dotaz pochopíte. Hezký zbytek dne a děkuji, Šárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šárko, zdravím Vás, ano, přesně jak píšete, těžká paříž je nejlepší ze smetany a kvalitní hořké čokolády. Oba postupy, které zmiňujete jsou možné, záleží pouze na poměru smetany a čokolády. Já někdy přidávám k vychlazenému základu ještě trochu mascarpone, to je pak ideální třeba do pařížského dortu, krém je krásně pevný a hutný. Podobně přidávám trochu mascarpone i do bílé šlehačky, je pak pevnější a lépe se s ní zdobí :)

      Vymazat
  11. Krásný den přeji, mám na Vás dotaz, mohu dort ozdobit den předem a uchovat v lednici do druhého dne? Nespadne šlehačka , nebo nenavlhne moc korpus? Děkuji za odpověď Vlaďka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dort můžete připravit den předem, slehacka by měla vydržet a urcite se korpus nerozmáčí :)

      Vymazat