pondělí 9. května 2016

Bábovka se zakysanou smetanou

O víkendu jsem byla na hrnčířských trzích v Berouně a kromě jiného jsem si koupila i formu na bábovku. Konečně jsem objevila tu správnou, ať už jde o velikost, tvar i celkový vzhled. Byla jsem z ní tak nadšená, že jsem ji hned musela vyzkoušet. V pečení bábovek totiž moc nevynikám, málokdy se mi povede tak, jak bych chtěla. Ale možná to vždycky bylo jen špatnou formou :)


Receptem Vás asi moc nepřekvapím, podobných je hodně, ale u nás doma je to ten nejoblíbenější. Žádná mramorová nebo ořechová bábovka, ale obyčejná "světlá". Nutno podotknout, že je krásně vláčná a jemná. Díky třtinovému cukru má medově zlatou barvu. A nebo to bude tím rumem? :)


Pokud neradi vymazáváte a vysypáváte formu, zvlášť pokud je bábovka hodně členitá, mám pro Vás jeden tip. Stačí smíchat ve stejném poměru mouku, olej a ztužený tuk a touto směsí bábovku vymazat. Funguje to perfektně. Směs si můžete uchovávat hotovou v lednici a použít na jakoukoliv formu, nejen na bábovku. 


Směs na vymazání formy:
2 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce ztuženého tuku, změklého

Všechno společně prošlehejte a směsí pomocí štětce vytřete celou formu. Zbytek směsi můžete uchovat v lednici pro další použití. 


Na menší bábovku si připravte:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžička jedlé sody
špetka soli
3 menší vejce (velikost "M")
3/4 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku rostlinného oleje
200 g zakysané smetany, pokojové teploty
citronový olej nebo kůra z chemicky neošetřeného citronu
2-3 lžíce rumu
(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte připravenou směsí (nebo jak jste zvyklí). 
V misce smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.
Ve větší míse společně vyšlehejte vejce a cukr do pěny, pak pomalu zašlehejte olej. Přidejte citronovou kůru nebo pár kapek oleje. 
Střídavě přidejte mouku a zakysanou smetanu, mouku ve třech, smetanu v dvou dávkách. Vždy dobře promíchejte. Nakonec přilijte dle chuti rum. 
Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte dalších cca 30 minut, až je bábovka hotová. Zjistíte pomocí špejle. 
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku.
Před servírováním pocukrujte. 



Vytisknout recept



9 komentářů:

  1. Bábovka je moc pěkná a určitě i moc dobrá. Také jezdím do Berouna na trhy. Vždy tam najdu něco, co nutně potřebuji :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Anno, děkuji :) tak to jsme na tom podobně, jak jde o věci do kuchyně, tak je všechno nutné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá nádherně! :) já tedy používám silikonovou formu - na vysypávání jsem pako :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) já právě na pečení silikon moc nemusím :) ale za studena je super. M.

      Vymazat
  4. Moc jste mě potěšila, protože bábovku dělám skoro stejně,takto jsem si ji vypracovala během let sama od sebe, jen ještě dávám do šlehaných vajec pár lžic horké vody. A všichni jsou spokojení:).
    PS: na trzích v Berouně jsem si tentokrát pořídila tzv.štrúdelník, abych měla na čem servírovat vaši bezé roládu :) Zdraví Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, děkuji, tak to jsem ráda, že i jinde se peče taková "obyčejná" bábovka :)
      Štrůdelník?? Tak to neznám :)) slyším poprvé, ale určitě bude perfektní :) bude se Vám hodit, chystám další roládu :)

      Vymazat
  5. Míšo, krásná forma taková babičkovská 😊, bábovku upeču Marťovi to je náš malý bábovkový král!!!Pa Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, díky :) jj přesně jako po babičce :) a super se v ní peče. Jo, naše bábovka Marťas :) ten si určitě dá :)

      Vymazat
    2. Mám skoro stejný tvar, ale ze silikonu a jsem taky spokojená, tam nemusím vymazávat nikdy 😊

      Vymazat