Tvarohový koláč s borůvkami

Nemohla jsem se rozhodnout, jestli na víkend upéct něco s tvarohem, na který jsem měla chuť, nebo zužitkovat borůvky, které mi zabíraly místo v mrazáku. Nakonec jsem to vyřešila :) použila jsem tvaroh i borůvky a výsledkem je tento vynikající koláč. Dal by se možná nazvat i cheesecake, protože vrstva náplně je opravdu vysoká a z části ji tvoří sýr. Pokud patříte mezi milovníky tvarohu, je to koláč přesně pro Vás.  


Dno koláče je z křehkého těsta a nechává se pár minut předpéct, než se přidá náplň. Přestože tvaroh ve vaničce mám moc ráda, na pečení používám tvaroh balený v kostce. Neobsahuje tolik vody a je hutnější. Doporučuji ho předem promixovat, bude krásně jemný. V původním receptu se k tvarohu přidává mascarpone, já zvolila raději čerstvý sýr typu Philadelphia. Pokud pečete podle mě pravidelně, víte, že můj oblíbený sýr je Cream cheese classic z Lidlu :)



Koláč je poměrně vysoký, proto je lepší péct v dortové formě, nejlépe s odnímatelným dnem. Recept je pro formu o průměru 23 cm.

Křehké těsto:
100 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
60 g studeného másla
1 malé vejce (odděleně)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte jako první žloutek a pokračujte ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidejte část bílku. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. 
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 
Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi a vložte do připravené formy. Těsto tvoří jen dno, není potřeba ho zvedat do krajů.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.


Tvarohová naplň:
500 g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
250 g čerstvého sýra (můžete být i mascarpone nebo ricotta)
130 g cukru krupice
vanilkový cukr
1 vanilkový puding (40 g)
2 vejce "L"
200-250 g mražených borůvek

Tvaroh promixujte společně s čerstvým sýrem do hladka, tak aby se odstranili případné hrudky a směs byla krásně jemná. S trochou trpělivosti to jde i tyčovým mixérem :)
Přidejte vanilkový cukr a pudingový prášek, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit.
Směs rozetřete na předpečený korpus, můžete hned jak vytáhnete z trouby, a navrch rozložte mražené borůvky. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 
Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Před servírováním pocukrujte. 



inspirace z webu http://www.kwestiasmaku.com/


Vytisknout recept






Komentáře

  1. Tak tohle je opravdu lakave peceni, nadhera. Hezky vikend. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, fakt vynikající 😊Ideální k odpolední kávičce na zahrádce. Měla jsem na mrazáku ostružiny a borúvky tak jsem to tam šoupla a byl super! Díky za inspiraci 😀Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, děkuji :) ty jsi teda rychlík :) jsem moc ráda, že chutná. Míša

      Vymazat
  3. Míšo, mohu použít i mražené maliny? Díky Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, klidně použijte maliny, ostružiny nebo mix lesního ovoce :) akorát asi jahody bych vynechala, pouští hodně vody :) Míša

      Vymazat
  4. Je boží! Jen se po něm zaprášilo, doporučujeme! A děkujeme za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja moc sladke nemusim Ale Tohle Je neco tak dobreho!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší dvojnásob, když sladké moc nemusíte :) děkuji.

      Vymazat
  6. Take nemusim moc sladke Ale tento je opravdu vynikajici

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    včera jsem vyzkoušela tvarohový koláč na oslavu a měl velký úspěch. Sleduji vás už delší dobu a recepty se mi moc líbí. Díky :-) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, děkuji :) tak to mě moc těší a věřím, že i další recepty budou chutnat :)

      Vymazat
  8. Koláč je opravdu vynikající. Dnes jsem ho zkoušela z čerstvých borůvek a je to bomba! Dovolila jsem si recept vypůjčit na svůj blog, kam vkládám ozkoušené recepty. Zdroj jsem samozřejmě uvedla. Snad se nezlobíte. ;)

    http://vyzkousene-recepty.blog.cz/1707/tvarohovy-kolac-s-boruvkami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) jsem ráda, že koláč chutnal :) perfektně se Vám povedl. Ani jsem nevěděla, už jsou borůvky, budu muset taky vyrazit :)

      Vymazat
  9. Vypadá úžasně,večer se chystám na pečení! Necháváte před pečením borůvky trochu rozmrazit, nebo přidáváte rovnou z mrazáku? Děkuji, Renata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) borůvky můžete dat rovnou z mrazáku, nepouštěji tolik vody :)

      Vymazat
    2. Tak dnes ho peču už podruhé.Pro přátele z Holandska. Doufám, že jim bude chutnat tak jako ten první nám. Už ani nevím, kdy jsem pekla něco jiného, než podle vašich receptů. Jsou prostě úúúžasné a hlavně fungují! Děkuji mockrát za bezva inspirace! Renata.

      Vymazat
    3. Tak snad bude chutnat i přátelům, věřím, že ano :) jinak mě moc těší, že se recepty líbí :) děkuji za důvěru i přízeň. Míša

      Vymazat
  10. Krásný den Míšo,
    i když jsem to psala už u borůvkových koláčů, tak mi to nedalo a musím to napsat ještě sem. Koláč je naprostá TOPKA!!! Pekla jsem i s jiným ovocem, ale borůvky u mě vedou!
    PS: škoda že lesní borůvky nejsou celý rok :)
    Hezký poslední srpen,
    Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deniso, moc děkuji za důveřu i přízeň :) ano, škoda že jsou borůvky tak krátce, naštěstí se dají zamrazit :) mějte se fajn.

      Vymazat
  11. Dnes upečeno a zůstal už jen malý kousek. A to jsem ještě ani neochutnala. Nevim kdo to snědl když má drahá polovička prý sladké "moc" nejí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to je skvělé, že i odpůrcům sladkého chutná :)

      Vymazat
  12. Dneska jsem měla hroznou chuť na přesně takový koláč. Těsto jsem udělala z dvojité dávky do pekáčku, do náplně jsem nedala čerstvý sýr, který jsem doma neměla a navrh jsem dala borůvky a přidala drobenku - no a byl z toho nejlepší koláč, který jsem pekla!!! Moc děkuji za skvělý recept, Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, děkuji, jsem ráda, že jste měla šťastnou ruku při výběru :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, šlo by spodní těsto nahradit směsi rozdrcenych sušenek s máslem? Bez predpekani? Děkuji Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, zdravím, nemám vyzkoušeno, takže Vám neřeknu :) nezbývá, než zkusit. U cheesecaku se to tak dělá běžně, ale tvaroh má trochu jinou konzistenci a hlavně více vody. Každopádně bych doporučila spíše sušenky předpéct.

      Vymazat
  14. Super recept...zrovna se dodělává v troubě.
    Jsem nadšená z Vašeho blogu ...
    Peču s radostí a Vaše recepty čtu stále dokola... Brzy se chystám na narozeninový dort pro syna.
    Děkuji za inspiraci...jste skvělá ��
    Klára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kláro, moc děkuji za Vaše nadšení, ať Vám vydrží i nadále :))

      Vymazat
  15. Dobrý den, dorta je výborná! Jen bych potřebovala upéct ve formě o průměru 26 cm... Nemáte zkušenosti v jakém poměru upravit suroviny? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  16. naprosto úžasný dortík, manžel se oblizoval, dělala jsem s mraženými malinami :) Jste báječná! Jde vidět, že když člověka něco baví, tak to dělá s láskou :)

    OdpovědětVymazat
  17. Uplně super dělala jsem s jahodama čerstvejma a nemá to chybu.Díky za recept

    OdpovědětVymazat
  18. Dobry den, kolac je vynikajici, mam je jeden dotaz, proc se do testa nemuze dat rovnou cele vejce? Ja jsem ho tam dala jak jste napsala, ale bilek jsem pouzila cely, protoze se testo drolilo. Dekuji predem za odpoved a jste nesmirne sikovna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každé vejce je jinak veliké, pokud byste použila extra velké a přidala rovnou celé, těsto by se mohlo lepit a musela byste přidat další mouku :)

      Vymazat

Okomentovat