čtvrtek 21. dubna 2016

Tvarohový koláč s borůvkami

Nemohla jsem se rozhodnout, jestli na víkend upéct něco s tvarohem, na který jsem měla chuť, nebo zužitkovat borůvky, které mi zabíraly místo v mrazáku. Nakonec jsem to vyřešila :) použila jsem tvaroh i borůvky a výsledkem je tento vynikající koláč. Dal by se možná nazvat i cheesecake, protože vrstva náplně je opravdu vysoká a z části ji tvoří sýr. Pokud patříte mezi milovníky tvarohu, je to koláč přesně pro Vás.  


Dno koláče je z křehkého těsta a nechává se pár minut předpéct, než se přidá náplň. Přestože tvaroh ve vaničce mám moc ráda, na pečení používám tvaroh balený v kostce. Neobsahuje tolik vody a je hutnější. Doporučuji ho předem promixovat, bude krásně jemný. V původním receptu se k tvarohu přidává mascarpone, já zvolila raději čerstvý sýr typu Philadelphia. Pokud pečete podle mě pravidelně, víte, že můj oblíbený sýr je Cream cheese classic z Lidlu :)



Koláč je poměrně vysoký, proto je lepší péct v dortové formě, nejlépe s odnímatelným dnem. Recept je pro formu o průměru 23 cm.

Křehké těsto:
100 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
60 g studeného másla
1 malé vejce (odděleně)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte jako první žloutek a pokračujte ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidejte část bílku. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. 
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 
Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi a vložte do připravené formy. Těsto tvoří jen dno, není potřeba ho zvedat do krajů.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.


Tvarohová naplň:
500 g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
250 g čerstvého sýra (můžete být i mascarpone nebo ricotta)
130 g cukru krupice
vanilkový cukr
1 vanilkový puding (40 g)
2 vejce "L"
200-250 g mražených borůvek

Tvaroh promixujte společně s čerstvým sýrem do hladka, tak aby se odstranili případné hrudky a směs byla krásně jemná. S trochou trpělivosti to jde i tyčovým mixérem :)
Přidejte vanilkový cukr a pudingový prášek, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit.
Směs rozetřete na předpečený korpus, můžete hned jak vytáhnete z trouby, a navrch rozložte mražené borůvky. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 
Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Před servírováním pocukrujte. 



inspirace z webu http://www.kwestiasmaku.com/


Vytisknout recept






13 komentářů:

  1. Tak tohle je opravdu lakave peceni, nadhera. Hezky vikend. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Marcelo :) pěkný víkend. Mila

      Vymazat
  2. Míšo, fakt vynikající 😊Ideální k odpolední kávičce na zahrádce. Měla jsem na mrazáku ostružiny a borúvky tak jsem to tam šoupla a byl super! Díky za inspiraci 😀Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, děkuji :) ty jsi teda rychlík :) jsem moc ráda, že chutná. Míša

      Vymazat
  3. Míšo, mohu použít i mražené maliny? Díky Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, klidně použijte maliny, ostružiny nebo mix lesního ovoce :) akorát asi jahody bych vynechala, pouští hodně vody :) Míša

      Vymazat
  4. Je boží! Jen se po něm zaprášilo, doporučujeme! A děkujeme za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja moc sladke nemusim Ale Tohle Je neco tak dobreho!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší dvojnásob, když sladké moc nemusíte :) děkuji.

      Vymazat
  6. Take nemusim moc sladke Ale tento je opravdu vynikajici

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemela jsem boruvky tak jsem dala maliny take moc dobre delala jsem vcera

      Vymazat