čtvrtek 21. dubna 2016

Tvarohový koláč s borůvkami

Nemohla jsem se rozhodnout, jestli na víkend upéct něco s tvarohem, na který jsem měla chuť, nebo zužitkovat borůvky, které mi zabíraly místo v mrazáku. Nakonec jsem to vyřešila :) použila jsem tvaroh i borůvky a výsledkem je tento vynikající koláč. Dal by se možná nazvat i cheesecake, protože vrstva náplně je opravdu vysoká a z části ji tvoří sýr. Pokud patříte mezi milovníky tvarohu, je to koláč přesně pro Vás.  


Dno koláče je z křehkého těsta a nechává se pár minut předpéct, než se přidá náplň. Přestože tvaroh ve vaničce mám moc ráda, na pečení používám tvaroh balený v kostce. Neobsahuje tolik vody a je hutnější. Doporučuji ho předem promixovat, bude krásně jemný. V původním receptu se k tvarohu přidává mascarpone, já zvolila raději čerstvý sýr typu Philadelphia. Pokud pečete podle mě pravidelně, víte, že můj oblíbený sýr je Cream cheese classic z Lidlu :)



Koláč je poměrně vysoký, proto je lepší péct v dortové formě, nejlépe s odnímatelným dnem. Recept je pro formu o průměru 23 cm.

Křehké těsto:
100 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
60 g studeného másla
1 malé vejce (odděleně)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte jako první žloutek a pokračujte ve zpracování. Pokud se těsto ještě drolí, přidejte část bílku. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. 
Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 
Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi a vložte do připravené formy. Těsto tvoří jen dno, není potřeba ho zvedat do krajů.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.


Tvarohová naplň:
500 g tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
250 g čerstvého sýra (můžete být i mascarpone nebo ricotta)
130 g cukru krupice
vanilkový cukr
1 vanilkový puding (40 g)
2 vejce "L"
200-250 g mražených borůvek

Tvaroh promixujte společně s čerstvým sýrem do hladka, tak aby se odstranili případné hrudky a směs byla krásně jemná. S trochou trpělivosti to jde i tyčovým mixérem :)
Přidejte vanilkový cukr a pudingový prášek, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit.
Směs rozetřete na předpečený korpus, můžete hned jak vytáhnete z trouby, a navrch rozložte mražené borůvky. 
Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 
Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Před servírováním pocukrujte. 



inspirace z webu http://www.kwestiasmaku.com/


Vytisknout recept






29 komentářů:

  1. Tak tohle je opravdu lakave peceni, nadhera. Hezky vikend. M.

    OdpovědětVymazat
  2. Míšo, fakt vynikající 😊Ideální k odpolední kávičce na zahrádce. Měla jsem na mrazáku ostružiny a borúvky tak jsem to tam šoupla a byl super! Díky za inspiraci 😀Maru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, děkuji :) ty jsi teda rychlík :) jsem moc ráda, že chutná. Míša

      Vymazat
  3. Míšo, mohu použít i mražené maliny? Díky Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, klidně použijte maliny, ostružiny nebo mix lesního ovoce :) akorát asi jahody bych vynechala, pouští hodně vody :) Míša

      Vymazat
  4. Je boží! Jen se po něm zaprášilo, doporučujeme! A děkujeme za recept ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja moc sladke nemusim Ale Tohle Je neco tak dobreho!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší dvojnásob, když sladké moc nemusíte :) děkuji.

      Vymazat
  6. Take nemusim moc sladke Ale tento je opravdu vynikajici

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    včera jsem vyzkoušela tvarohový koláč na oslavu a měl velký úspěch. Sleduji vás už delší dobu a recepty se mi moc líbí. Díky :-) Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano, děkuji :) tak to mě moc těší a věřím, že i další recepty budou chutnat :)

      Vymazat
  8. Koláč je opravdu vynikající. Dnes jsem ho zkoušela z čerstvých borůvek a je to bomba! Dovolila jsem si recept vypůjčit na svůj blog, kam vkládám ozkoušené recepty. Zdroj jsem samozřejmě uvedla. Snad se nezlobíte. ;)

    http://vyzkousene-recepty.blog.cz/1707/tvarohovy-kolac-s-boruvkami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) jsem ráda, že koláč chutnal :) perfektně se Vám povedl. Ani jsem nevěděla, už jsou borůvky, budu muset taky vyrazit :)

      Vymazat
  9. Vypadá úžasně,večer se chystám na pečení! Necháváte před pečením borůvky trochu rozmrazit, nebo přidáváte rovnou z mrazáku? Děkuji, Renata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) borůvky můžete dat rovnou z mrazáku, nepouštěji tolik vody :)

      Vymazat
    2. Tak dnes ho peču už podruhé.Pro přátele z Holandska. Doufám, že jim bude chutnat tak jako ten první nám. Už ani nevím, kdy jsem pekla něco jiného, než podle vašich receptů. Jsou prostě úúúžasné a hlavně fungují! Děkuji mockrát za bezva inspirace! Renata.

      Vymazat
    3. Tak snad bude chutnat i přátelům, věřím, že ano :) jinak mě moc těší, že se recepty líbí :) děkuji za důvěru i přízeň. Míša

      Vymazat
  10. Krásný den Míšo,
    i když jsem to psala už u borůvkových koláčů, tak mi to nedalo a musím to napsat ještě sem. Koláč je naprostá TOPKA!!! Pekla jsem i s jiným ovocem, ale borůvky u mě vedou!
    PS: škoda že lesní borůvky nejsou celý rok :)
    Hezký poslední srpen,
    Denisa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deniso, moc děkuji za důveřu i přízeň :) ano, škoda že jsou borůvky tak krátce, naštěstí se dají zamrazit :) mějte se fajn.

      Vymazat
  11. Dnes upečeno a zůstal už jen malý kousek. A to jsem ještě ani neochutnala. Nevim kdo to snědl když má drahá polovička prý sladké "moc" nejí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) tak to je skvělé, že i odpůrcům sladkého chutná :)

      Vymazat
  12. Dneska jsem měla hroznou chuť na přesně takový koláč. Těsto jsem udělala z dvojité dávky do pekáčku, do náplně jsem nedala čerstvý sýr, který jsem doma neměla a navrh jsem dala borůvky a přidala drobenku - no a byl z toho nejlepší koláč, který jsem pekla!!! Moc děkuji za skvělý recept, Soňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Soňo, děkuji, jsem ráda, že jste měla šťastnou ruku při výběru :)

      Vymazat
  13. Dobrý den, šlo by spodní těsto nahradit směsi rozdrcenych sušenek s máslem? Bez predpekani? Děkuji Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, zdravím, nemám vyzkoušeno, takže Vám neřeknu :) nezbývá, než zkusit. U cheesecaku se to tak dělá běžně, ale tvaroh má trochu jinou konzistenci a hlavně více vody. Každopádně bych doporučila spíše sušenky předpéct.

      Vymazat