Red velvet cupcakes s limetkovým krémem
Red velvet cupcakes jsou velmi oblíbené, a to nejen díky své červené barvě. Těsto je krásně vláčné a nadýchané a dobře ladí se sýrovo-smetanovým krémem, který je pro ně typický. Protože mám ale ráda změnu, zkusila jsem tentokrát krém trochu jiný, limetkový. Limetka má proti citronu jemnější chuť, krém je krásně svěží, jen lehce nakyslý. Prostě jarní dezert na chuť i na pohled.
Jak už jsem psala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché. Po upečení jim stačí jen pár minut na vychladnutí a už se můžou zdobit. Navíc máte rovnou připravené jednotlivé porce a nemusíte řešit, jestli náhodou někdo nedostal větší kousek :)
Jak už jsem psala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché. Po upečení jim stačí jen pár minut na vychladnutí a už se můžou zdobit. Navíc máte rovnou připravené jednotlivé porce a nemusíte řešit, jestli náhodou někdo nedostal větší kousek :)
Na 12 ks cupcakes si připravte:
125 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 lžíce (10 g) kakaa
120 ml podmáslí
červená potravinářská barva
60 g másla
150 g cukru krupice
1 velké vejce
1/2 lžičky bílého vinného octa
1/2 lžičky jedlé sody
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao, nechte stranou.
Do hrnku si odměřte podmáslí, přidejte červené barvivo a dobře promíchejte.
V jiné míse vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým cukrem, pak přidejte vejce a šlehejte do světlé nadýchané pěny.
Přidejte polovinu mouky s kakaem a ručním šlehačem na nízké otáčky zašlehejte, pak přilijte podmáslí a opět dobře zapracujte. Nakonec přidejte druhou polovinu moučné směsi a vše dobře prošlehejte.
V malé misce nebo hrnku si smíchejte jedlou sodu a ocet, pozor vypění to, a pomocí stěrky rychle vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby. Možná se Vám bude zdát těsta málo, ale při pečení vyběhne.
Pečte 18 - 20 minut, až jsou dortíky upečené. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.
Limetkový základ:
2 žloutky
35 g krupicového cukru
40 ml limetkové šťávy
kůra z 1 limetky
20 g másla
Všechny suroviny kromě másla dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Krém začne pomalu houstnout, jakmile je teplota 75-76 stupňů, stáhněte z vodní lázně a vmíchejte máslo. Přelijte přes jemné sítko a dejte vychladit do lednice. Doporučuji připravit den předem a chladit přes noc.
Limetkový krém:
250 g mascarpone
limetkový základ - viz. výše
50 g cukru krupice
200 g smetany ke šlehání 35-40%
Mascarpone prošlehejte s cukrem a limetkovým základem do krémova. Přilijte smetanu a pokračujte ve šlehání až do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na cupcakes.
Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila pražené mandlové plátky, čerstvé maliny, limetku a kousek bílé čokolády.
zdravim....vypadaji krasne opet,jen dotaz: limetky mate taky necim potazene,ze tak krasne drzi? Lenka
OdpovědětVymazatLenko, děkuji :) dortíky jsem zdobila až těsně před servírováním, takže jsem limetku nijak neupravovala. Mila
VymazatVypadají luxusně :)
OdpovědětVymazatDíky :)
VymazatDobrý den, chci se zeptat, jestli jste nezkoušela dort red velvet jako světlou variantu, bez kakaa a barviva?
OdpovědětVymazatJo a děkuji za úžasné inspirace, cokoliv upeču dle vašeho receptu, sklidí vždy velký úspěch. Na limetkový krém se chystám o víkendu... :-)
VymazatMíšo, hezký den, moc mě těší, že jsou recepty tak úspěšné :) děkuji.
VymazatVariantu světlých red velvet jsem nezkoušela, ale pokud vynecháte barvivo a místo kakaa dáte kukuřičný škrob, myslím, že to by to mohlo fungovat :) nicméně dort white velvet bych někdy určitě ráda vyzkoušela :))
Nemáte variantu s červenou řepou namísto červeného barviva? Děkuji, Ivana
OdpovědětVymazatMusím přiznat, že s červenou řepou mi red velvet nechutná, ale pokud vím, dají se dnes koupit i barviva na přírodní bázi. Anebo barvu vynechat :) nebudou sice tak pěkně červené, ale zdravější :)
VymazatDěkuji, pod jakou značkou se ta přírovní barviva vyrábějí a kde je lze koupit?
VymazatZnačku barvy Vám přesně neřeknu, viděla jsem je v kamenné prodejně Fiala Praha na Zličíně. Příště až tam půjdu, tak to okouknu a napíšu :)
VymazatDobrý den Míšo, chci se zeptat, myslíte, že krém ušlehám i s 33 % smetanou? Nebo opravdu musí být ještě více procentní???
OdpovědětVymazatMoc děkuji Zdenka
Zdenko, dobrý den, s 33% nebude krém asi tak pevný, ale vyzkoušené nemám, raději sázím na jistotu a používám 40% od Kunína :) Míša
VymazatDobrý den, prosím, dá se ten bílý vinný ocet nečím nahradit ? Děkuji Jana K.
OdpovědětVymazatJano K., zdravím, můžete klidně použít obyčejný ocet nebo jablečný :)
VymazatDobrý den, můžu se zeptat jakou zdobičkou jste zdobila tyhle cupcakes? Vypadají nádherně!
OdpovědětVymazatDěkuji :) nejsem si úplně jistá, ale myslím, že to byla trubička 1M od firmy Wilton :)
VymazatMůžu se prosím zeptat, jaké používáte mascarpone? Děkuji :)
OdpovědětVymazatUrčitě :) mascarpone kupuju v Lidlu :)
VymazatDobrý den, mohu se zeptat jak jste dělala ta čokoládová kolečka? Koupená, nebo je to z transfer fólie a vykrojené? Díky Eliška
OdpovědětVymazatEliško, zdravím, ano, odhadla jste dobře, je to tranfer folie na bílé čokoládě a vykrojená kolečka :)
VymazatProsím o radu, limetkový základ mi vůbec nezhoustnul a to už jsem byla skoro u bodu varu, kde se mohla stát chyba? Moc limetkové šťávy? Snažila jsem se zhustit cukrem ale bez efektu. Děkuji
OdpovědětVymazatDodržela jste přesně množství v receptu? Vařit by se určitě nemělo ... jinak těžko říct, kde je chyba, musela bych vidět Vás postup ...
VymazatDobrý den, mám dotaz, co dělám špatně? : myslím, že postup jsem dodržela do posledního písmenka - ale barva "red velvet" nebyla tak dokonalá - spíš to bylo hnědá s nádechem do červena - myslím, že hlavně díky přidanému kakau. Nechci vůbec zpochybňovat vaše snažení, ale nebylo by lepší, tady kakao nepřidávat - pak by možná ta barva vynikla jak má?
OdpovědětVymazatZdravím, myslím, že hodně záleží na typu barvy, kterou jste použila. Na trhu je jich velké množství a jen některé barví opravdu dobře. Obvykle je potřeba dát barvy více, už těsto samotné musí být hodně červené (viz. foto výše). Kakao můžete samozřejmě vynechat, ale do red velvetu patří a ovlivňuje částečně i chuť :)
VymazatMůžu se zeptat, podmáslím je myšleno kysané podmáslí? Jiné jsem totiž nesehnala.
OdpovědětVymazatAno, to je přesně ono, kysané podmáslí :)
VymazatDobrý den, moc děkuji za Váš blog, je úžasný. Tyto cupcake jsou úžasné, už je peču po třetí během dvou týdnů ❤️
OdpovědětVymazatDěkuji, to moc ráda slyším :)
Vymazat