úterý 5. dubna 2016

Red velvet cupcakes s limetkovým krémem

Red velvet cupcakes jsou velmi oblíbené, a to nejen díky své červené barvě. Těsto je krásně vláčné a nadýchané a dobře ladí se sýrovo-smetanovým krémem, který je pro ně typický. Protože mám ale ráda změnu, zkusila jsem tentokrát krém trochu jiný, limetkový. Limetka má proti citronu jemnější chuť, krém je krásně svěží, jen lehce nakyslý. Prostě jarní dezert na chuť i na pohled. 


Jak už jsem psala mnohokrát, cupcakes jsou rychlé a jednoduché. Po upečení jim stačí jen pár minut na vychladnutí a už se můžou zdobit. Navíc máte rovnou připravené jednotlivé porce a nemusíte řešit, jestli náhodou někdo nedostal větší kousek :) 


Na 12 ks cupcakes si připravte:
125 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli 
1 lžíce (10 g) kakaa 
120 ml podmáslí 
červená potravinářská barva 
60 g másla 
150 g cukru krupice 
1 velké vejce 
1/2 lžičky bílého vinného octa
1/2 lžičky jedlé sody 
(použila jsem hrnek o objemu 240 ml)


Troubu si předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. 
V misce smíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a kakao, nechte stranou. 
Do hrnku si odměřte podmáslí, přidejte červené barvivo a dobře promíchejte. 
V jiné míse vyšlehejte změklé máslo společně s krupicovým cukrem, pak přidejte vejce a šlehejte do světlé nadýchané pěny. 
Přidejte polovinu mouky s kakaem a ručním šlehačem na nízké otáčky zašlehejte, pak přilijte podmáslí a opět dobře zapracujte. Nakonec přidejte druhou polovinu moučné směsi a vše dobře prošlehejte. 
V malé misce nebo hrnku si smíchejte jedlou sodu a ocet, pozor vypění to, a pomocí stěrky rychle vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte rovnoměrně do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby. Možná se Vám bude zdát těsta málo, ale při pečení vyběhne. 
Pečte 18 - 20 minut, až jsou dortíky upečené. Nechte asi 10 minut vychladnout ve formě a pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku. 


Limetkový základ:
2 žloutky
35 g krupicového cukru
40 ml limetkové šťávy
kůra z 1 limetky
20 g másla 

Všechny suroviny kromě másla dejte do mísy a za občasného míchání zahřívejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Krém začne pomalu houstnout, jakmile je teplota 75-76 stupňů, stáhněte z vodní lázně a vmíchejte máslo. Přelijte přes jemné sítko a dejte vychladit do lednice. Doporučuji připravit den předem a chladit přes noc.

Limetkový krém: 
250 g mascarpone 
limetkový základ - viz. výše 
50 g cukru krupice 
200 g smetany ke šlehání 35-40% 

Mascarpone prošlehejte s cukrem a limetkovým základem do krémova. Přilijte smetanu a pokračujte ve šlehání až do pevného krému. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na cupcakes. 


Ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila pražené mandlové plátky, čerstvé maliny, limetku a kousek bílé čokolády. 


inspirace na cupcakes z webu http://joyofbaking.com/

23 komentářů:

  1. zdravim....vypadaji krasne opet,jen dotaz: limetky mate taky necim potazene,ze tak krasne drzi? Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, děkuji :) dortíky jsem zdobila až těsně před servírováním, takže jsem limetku nijak neupravovala. Mila

      Vymazat
  2. Dobrý den, chci se zeptat, jestli jste nezkoušela dort red velvet jako světlou variantu, bez kakaa a barviva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a děkuji za úžasné inspirace, cokoliv upeču dle vašeho receptu, sklidí vždy velký úspěch. Na limetkový krém se chystám o víkendu... :-)

      Vymazat
    2. Míšo, hezký den, moc mě těší, že jsou recepty tak úspěšné :) děkuji.
      Variantu světlých red velvet jsem nezkoušela, ale pokud vynecháte barvivo a místo kakaa dáte kukuřičný škrob, myslím, že to by to mohlo fungovat :) nicméně dort white velvet bych někdy určitě ráda vyzkoušela :))

      Vymazat
  3. Nemáte variantu s červenou řepou namísto červeného barviva? Děkuji, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím přiznat, že s červenou řepou mi red velvet nechutná, ale pokud vím, dají se dnes koupit i barviva na přírodní bázi. Anebo barvu vynechat :) nebudou sice tak pěkně červené, ale zdravější :)

      Vymazat
    2. Děkuji, pod jakou značkou se ta přírovní barviva vyrábějí a kde je lze koupit?

      Vymazat
    3. Značku barvy Vám přesně neřeknu, viděla jsem je v kamenné prodejně Fiala Praha na Zličíně. Příště až tam půjdu, tak to okouknu a napíšu :)

      Vymazat
  4. Dobrý den Míšo, chci se zeptat, myslíte, že krém ušlehám i s 33 % smetanou? Nebo opravdu musí být ještě více procentní???
    Moc děkuji Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdenko, dobrý den, s 33% nebude krém asi tak pevný, ale vyzkoušené nemám, raději sázím na jistotu a používám 40% od Kunína :) Míša

      Vymazat
  5. Dobrý den, prosím, dá se ten bílý vinný ocet nečím nahradit ? Děkuji Jana K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano K., zdravím, můžete klidně použít obyčejný ocet nebo jablečný :)

      Vymazat
  6. Dobrý den, můžu se zeptat jakou zdobičkou jste zdobila tyhle cupcakes? Vypadají nádherně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) nejsem si úplně jistá, ale myslím, že to byla trubička 1M od firmy Wilton :)

      Vymazat
  7. Můžu se prosím zeptat, jaké používáte mascarpone? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě :) mascarpone kupuju v Lidlu :)

      Vymazat
  8. Dobrý den, mohu se zeptat jak jste dělala ta čokoládová kolečka? Koupená, nebo je to z transfer fólie a vykrojené? Díky Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliško, zdravím, ano, odhadla jste dobře, je to tranfer folie na bílé čokoládě a vykrojená kolečka :)

      Vymazat
  9. Prosím o radu, limetkový základ mi vůbec nezhoustnul a to už jsem byla skoro u bodu varu, kde se mohla stát chyba? Moc limetkové šťávy? Snažila jsem se zhustit cukrem ale bez efektu. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dodržela jste přesně množství v receptu? Vařit by se určitě nemělo ... jinak těžko říct, kde je chyba, musela bych vidět Vás postup ...

      Vymazat