čtvrtek 28. dubna 2016

Jahodový dort

Musím přiznat, že se trochu bráním dělat dezerty s jahodami mimo jejich sezonu. Na pohled jsou sice pěkné, cena přijatelná, ale s chutí už je to horší. Málokdy se mi povede koupit takové, které jako jahody chutnají. Ale co naplat, když ty jahodové dorty jsou v mém okolí tak oblíbené :)


Základem dortu je vanilkový piškotový korpus, který z mého blogu dobře znáte. Jen jsem tentokrát zvolila větší formu a tak je dort nižší, jen jednou prokrojený. Korpus i jahody skvěle doplňuje lehký pudingovo-smetanový krém. Použila jsem smetanu s vyšším podílem tuku, díky které je krém dostatečně pevný a stabilní i bez želatiny. 

Přípravu je lepší rozdělit do dvou dnů, ale dá se to samozřejmě zvládnout i během jednoho.



Na korpus o rozměru 25 x 25 cm si připravte:
6 vajec, bílky a žloutky odděleně
180 g cukru krupice
200 g hladké mouky 
vanilkový cukr 
citronová kůra/citronový olej
50 g rostlinného oleje 

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno čtvercové dortové formy o rozměru 25 x 25 cm vyložte pečícím papírem. 
Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. 
Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle. 
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 
Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. 


Vanilkovo-smetanový krém: 
500 ml mléka (tučné nebo polotučné) 
2 vanilkové pudingy 
vanilkový lusk/cukr/extrakt 
100 g cukru krupice 
80 g másla 
+ 400 ml smetany ke šlehání 40%
čerstvé jahody

Puding si uvařte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Pokud použijete vanilkový lusk, podélně ho rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Vanilkový cukr nebo extrakt můžete přidat až po uvaření pudingu. Ještě do teplého pudingu vmíchejte máslo. Dejte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (položte přímo na puding) a nechte vychladit, nejlépe do druhé dne. 

Vychlazený pudingový základ dobře našlehejte, zvlášť si do tuha vyšlehejte smetanu a opatrně ji po částech vmíchejte do pudingu. Vznikne Vám lehký a nadýchaný krém, podle chuti můžete případně dosladit.


Sestavení dortu
Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, pokud je to potřeba, vrchní plát seřízněte do roviny. První plát položte na tác a lehce mázněte krémem. Pak si část krému přendejte do sáčků s hladkou trubičkou a vyznačte krémem okraje na korpusu - viz. obrázek.


Střed dortu naplňte pokrájenými jahodami a pomocí sáčku vmáčkněte krém i mezi jahody. Krém uhlaďte do roviny a přiklopte druhým plátem. Dort pomažte z vrchu i boků a dejte do lednice vychladit.
Boky dortu můžete ozdobit plátky pražených mandlí, vršek dortu pak čerstvými jahodami, případně zbytkem krému.



recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka

Vytisknout recept





19 komentářů:

  1. Tak ten musim zkusit. Už jsem zkoušela krekry, čoko esíčka, mini cheescake, muffiny, slané cukroví. Vše výborný!Oceňuji vaše podrobné postupy. Děkuji za vaše recepty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, moc děkuji, určitě zkuste, nejlépe až budou české jahody :) jinak mě moc těší, že mají recepty u Vás takový úspěch. Děkuji. Míša

      Vymazat
  2. Zase nádherný dortík, Míšo! Já to mám s jahodami úplně stejně, jako Vy:-) Dříve jsem kupovala jahody často a těšila se na tu slast, jak je dám do misky a zmáčknu vidličkou, šlehačka navrch, prostě lahoda...teď je kupuji méně - jahody nakrájet nožem a kousat...:-)))) Teprve když mi uzrají na zahradě vlastní, tak si pochutnám:-) Ale v tomhle dortu asi ty tužší nevadí, tolik se nerozmáčejí:-))) Každopádně je krásný, nápaditý a úplně cítím tu úžasnou chuť!! Mějte se pohodově, Milena:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, moc děkuji :) taky už se těším na ty české jahůdky. Z vlastní zahrádky sice nemám, ale naštěstí se dají dobré i koupit :) Mějte se krásně. Míša

      Vymazat
  3. Úžasné recepty, super stránka. Túto tortičku by som upiekla víkendovej návšteve. Mohla by som dať namiesto jahôd mrazené maliny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) návštěvu byste určitě potěšila :) pokud používám mražené ovoce, dávám do krému raději želatinu, aby mi ovoce dort nerozmáčelo. Bez želatiny to vyzkoušené nemám. Mila

      Vymazat
  4. Úplne som unesená touto stránkou, super recepty, fotky ... Všetko. Ako prvé by som upiekla túto tortu. Mohla by som dať namiesto jahôd mrazené maliny? Nebude problém?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) jsem ráda, že se recepty líbí. Jak už jsem zmínila výše, mražené ovoce dávám jen do krému s želatinou. Podobný dort právě s mraženými malinami mám také na blogu, můžete zkusit :) Vanilkový dort s malinami

      Vymazat
  5. No ten je rozkošný!! Mňam.. ten musel chutnat skvěle :))

    Nela Agáta z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto dokonalý! Též jsem dost skeptická k jahodám mimo sezonu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ten je úžasný, jako vlastně vše od Vás! Klobouk dolů!!! Krásný 1. máj! Radka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radko, děkuji :) pěknou květnovou neděli :)

      Vymazat
  8. Zase mi vrtá hlavou ta 40% šlehačka... :) Ještě mám na vás prosbu - nemáte neznáte nějaký dobrý recept na vaflové těsto do vaflovače? Pořád nemůžeme najít to pravé. Děkuji, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, ta 40% je prostě sázka na jistotu, vždy perfektně drží tvar :)
      Ohledně vaflí Vás ale zklamu, pekla jsem je před lety asi jen jednou nebo dvakrát, u nás doma nefrčí :)) Míša

      Vymazat
    2. Děkuji, spíše si nedokážu představit, kde jen ji sehnat. U nás je 33% vrchol. Ale koupila jsem si v Německu (tam mimochodem je vrchol 30%)(bio)ztužovač šlehačky, mohlo by to pomoci?

      Vymazat
    3. Ivano, nevím, jaké obchody máte v dosahu :) ale 40% smetanu od Kunína (červený kelímek) kupuji běžně v Tescu, Bille nebo Albertu, prodává se i v Makru. Litrové balení 35% smetany nabízejí některé cukrářské eshopy nebo opět Makro :) ztužovač šlehačky nepoužívám, ale vím, že podobně funguje i moučkový cukr :) ono když bude kvalitní 33%, dobře vychlazená a vyšlehaná, mohlo by to stačit :)

      Vymazat
    4. Děkuji vám, v Bille jsem byla úspěšná. A také za tip s moučkovým cukrem, i když mám ten ztužovač zajetý jako pojistku :) Mějte se krásně a děkuji za vaše rady i krásné recepty.

      Vymazat