Už jsem skoro zapomněla, jak je tahle roláda úžasná. Lehká a nadýchaná, plná šlehačky a oříšků. Dříve zákusek, který jste koupili v každé cukrárně, dnes pro některé velká neznámá. A tak Vám ji trochu připomenu, protože kromě skvělé chuti, je i velice jednoduchá na přípravu.
Roláda se připravuje pouze z bílků, takže pokud se Vám jich doma několik nastřádalo, tímto způsobem je perfektně zužitkujete. Náplň je jen do tuha ušlehaná smetana s malým množstvím cukru. Doporučuji použít smetanu s vyšším obsahem tuku, která dobře drží i další den. Šlehačkové dezerty je totiž dobré spotřebovat do 24 hodin, kdy jsou nejlepší.
Oříškové bezé:
125 g bílků
80 g cukru krupice
30 g mletých lískových oříšků
40 g hladké mouky
Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut, až je těsto lehce do růžova.
Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.
250-300 ml smetany ke šlehání (použila jsem 35%)
1-2 lžíce krupicového cukru (podle chuti)
Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.
Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem.
Pokud chcete roládu ještě vylepšit, můžete do ušlehané šlehačky vmíchat 50 g nastrouhané hořké čokolády nebo lžičku čerstvě mleté kávy. Já ji mám ale nejradši jen tak :)
inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové
![]() |
Vytisknout recept |
Wov, na bezé chodím k nám do vesnické cukrárny a je báječné. Určitě zkusím i to vaše. Jen místo lískáčů namelu ořechy vlašské, neměl by to být asi problém, co myslíte? Zdraví Ivana
OdpovědětVymazatIvano, tak to máte štěstí, protože bezé roládu už dneska skoro nikde nekoupíte :) klidně použijte místo lískových vlašské ořechy :) Mila
VymazatJdu se do ní právě teď pustit. Jen mi není jasné, kam chodíte na 35% šlehačku :). Víc než 33% nemůžu sehnat, ale snad to nebude nijak katastrofický rozdíl.
VymazatZkuste :) smetanu 35% mají v Makru a i na některých cukrářských e-shopech. Nebo můžeme koupit 40% od Kunína a namíchat s klasickou 33% :) ale do rolády myslím i ta 33% bude stačit. Ať se podaří. Mila
VymazatVypadá nádherně :)
OdpovědětVymazatDěkuji :)
VymazatTak teď na mě padla nostalgie - bezé roládu pamatuji jako holka, když mi ji nosila moje milá teta. Sehnala recept od cukráře a upekla ji, byla úžasná a od té doby tenhle recept peču řadu let, vždy se povede a vždy přijde k chuti. Navíc je to bleskovka. Děkuji za roládu i nostalgii:-) Milena
OdpovědětVymazatMileno, tahle roláda mi taky připomíná dětství a občas je to fajn si zavzpomínat :) a zvlášt nad něčím dobrým :)
VymazatTaké peču. Roláda je výborná. Jindra
OdpovědětVymazatJindro, děkuji :)
VymazatDobré ráno, tak jdu na ní.....připomněla jste mi babičku jak jí pekla. Jako děti jsme chodily do kravína pro mléko a babička sbírala smetanu a pak jí vyšlehala..mnaaaam. Děkuji Martina
OdpovědětVymazatMartino, tak to mě moc těší, že roláda vyvolala takové příjemné vzpomínky :) snad bude i jako z dětství chutnat :) Mila
VymazatDobrý den, je možné si roládu upéct den předem a pak ji naplnit druhý den? Nezeschne těsto? Mockrát děkuji za Váš úžasný blog! Miluji Vaše recepty a lásku s jakou pečete. Jste úžasná. A děkuji za odpověď! Veronika
OdpovědětVymazatVeroniko, pěkný den, moc díky za Vaše vřelá slova :) já roládu vždy hned po upečení plním a dávám odležet to lednice. Pokud ji zabalíte, tak by oschnout neměla, ale vyzkoušené to nemám. Nevím, z jakého důvodu chcete péct den předem, ale tahle roláda je opravdu hotová za chvilku :)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatchutná...použila jsem 40% šlehačku,žijeme jen jednou. Syn se do ní zamiloval a pekla jsem, už 3x. Ted jdu na ten tvarohovo-borůvkový koláč.Hezký víkend Martina
Martino, zdravím Vás a moc ráda slyším, že chutná :) snad bude i Vašemu synovi jednou tahle chuť připomínat dětství :) krásný večer. Míša
VymazatNevíte někdo, proč se jmenuje "bezé"? H.
OdpovědětVymazatBezé je bílková nebo sněhová hmota, je to těsto jen z bílků :)
VymazatMoc ráda bych tuto skvostnou roládu upekla, ale prosím na jak velký plech?
OdpovědětVymazatDěkuji za odpověď.
Peču na velké plechu, který bývá obvykle v základní výbavě každé trouby, rozměr je cca 43x33 cm, ale není nutně roztírat po celé ploše :) aby nebylo těsto moc slabé. Mila
VymazatDěkuji za odpověď. A přeji krásný víkend.
OdpovědětVymazatDěkuji za váš recept. Roláda se mi povedla, rychlé, jednoduché, váš návod je super. Roláda den předem nevadí - musela jsem ji upéci den předem z časových důvodů a byla druhý den perfektní, nebyla oschlá, naprosto bez problémů. Příště bych chtěla méně cukru do těsta - na naši rodinu moc sladké. Nevadí co se týká gramáže? Nebo cukr nahradit oříšky? Prosím o radu. Děkuji. Jitka
OdpovědětVymazatJitko, zdravím, díky, jsem ráda, že roláda chutnala. V podobných receptech obvykle množství cukru dodržuji, trochu asi ubrat můžete, větší množství by už mělo vliv na kvalitu těsta. Osobně bych ničím cukr nenahrazovala. Mě přijde sladká tak akorát, vzhledem k tomu, že do šlehačky se cukr téměř nedává, tak to hezky ladí :) nicméně udělejte si to dle Vaší chuti :)
VymazatDobrý den,
OdpovědětVymazatprosím, kolik je to asi bílků. Já vím, že záleží na velikosti vejce, ale z kolika vajec je přibližně uvedená gramáž. Vetšinou peču od oka a jen s pomocí hrnků, váhu nevlastním.
Děkuji za odpověď
Průměrná váha bílku je obvykle ca. 30 g, takže počítejte 4-5 vajec podle velikosti. Některé recepty se dají zvládnout od oka, u některých to bohužel bez váhy nejde :)
VymazatMoc děkuji za rychlou odpověď.
VymazatKdyž se dívám na Vaše stránky, tak nevím, kterýu z receptů vyzkoušet dřív. Všechny dobrůtky ve Vašem vypadají tak lákavě a krásně.
Michaela