úterý 12. dubna 2016

Bezé roláda se šlehačkou

Už jsem skoro zapomněla, jak je tahle roláda úžasná. Lehká a nadýchaná, plná šlehačky a oříšků. Dříve zákusek, který jste koupili v každé cukrárně, dnes pro některé velká neznámá. A tak Vám ji trochu připomenu, protože kromě skvělé chuti, je i velice jednoduchá na přípravu.


Roláda se připravuje pouze z bílků, takže pokud se Vám jich doma několik nastřádalo, tímto způsobem je perfektně zužitkujete. Náplň je jen do tuha ušlehaná smetana s malým množstvím cukru. Doporučuji použít smetanu s vyšším obsahem tuku, která dobře drží i další den. Šlehačkové dezerty je totiž dobré spotřebovat do 24 hodin, kdy jsou nejlepší. 



Oříškové bezé:
125 g bílků
80 g cukru krupice
30 g mletých lískových oříšků
40 g hladké mouky

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plech si vyložte pečícím papírem.
Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu, nejdříve šlehejte při nižších otáčkách samotné bílky, pak postupně přidejte cukr a otáčky zvyšte na maximum.
Stěrkou vmíchejte mleté oříšky a mouku. Těsto rozetřete na připravený pečící papír, není nutné po celé ploše, aby vrstva těsta nebyla příliš tenká. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 12 minut, až je těsto lehce do růžova.
Po upečení plát sejměte z plechu, lehce posypte moučkovým cukrem a překlopte na čistý kus pečícího papíru. Nechte vychladnout, pak papír z plátu opatrně sloupněte.


Šlehačková náplň:
250-300 ml smetany ke šlehání (použila jsem 35%)
1-2 lžíce krupicového cukru (podle chuti)

Smetanu ušlehejte společně s cukrem do tuha, rozetřete na vychladlý plát a pomocí pečícího papíru zatočte. Zabalenou roládu dejte do lednice vychladit.
Před servírováním posypte moučkovým cukrem, krájejte zoubkovaným nožem. 

Pokud chcete roládu ještě vylepšit, můžete do ušlehané šlehačky vmíchat 50 g nastrouhané hořké čokolády nebo lžičku čerstvě mleté kávy. Já ji mám ale nejradši jen tak :)



inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept



21 komentářů:

  1. Wov, na bezé chodím k nám do vesnické cukrárny a je báječné. Určitě zkusím i to vaše. Jen místo lískáčů namelu ořechy vlašské, neměl by to být asi problém, co myslíte? Zdraví Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivano, tak to máte štěstí, protože bezé roládu už dneska skoro nikde nekoupíte :) klidně použijte místo lískových vlašské ořechy :) Mila

      Vymazat
    2. Jdu se do ní právě teď pustit. Jen mi není jasné, kam chodíte na 35% šlehačku :). Víc než 33% nemůžu sehnat, ale snad to nebude nijak katastrofický rozdíl.

      Vymazat
    3. Zkuste :) smetanu 35% mají v Makru a i na některých cukrářských e-shopech. Nebo můžeme koupit 40% od Kunína a namíchat s klasickou 33% :) ale do rolády myslím i ta 33% bude stačit. Ať se podaří. Mila

      Vymazat
  2. Tak teď na mě padla nostalgie - bezé roládu pamatuji jako holka, když mi ji nosila moje milá teta. Sehnala recept od cukráře a upekla ji, byla úžasná a od té doby tenhle recept peču řadu let, vždy se povede a vždy přijde k chuti. Navíc je to bleskovka. Děkuji za roládu i nostalgii:-) Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, tahle roláda mi taky připomíná dětství a občas je to fajn si zavzpomínat :) a zvlášt nad něčím dobrým :)

      Vymazat
  3. Také peču. Roláda je výborná. Jindra

    OdpovědětVymazat
  4. Dobré ráno, tak jdu na ní.....připomněla jste mi babičku jak jí pekla. Jako děti jsme chodily do kravína pro mléko a babička sbírala smetanu a pak jí vyšlehala..mnaaaam. Děkuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tak to mě moc těší, že roláda vyvolala takové příjemné vzpomínky :) snad bude i jako z dětství chutnat :) Mila

      Vymazat
  5. Dobrý den, je možné si roládu upéct den předem a pak ji naplnit druhý den? Nezeschne těsto? Mockrát děkuji za Váš úžasný blog! Miluji Vaše recepty a lásku s jakou pečete. Jste úžasná. A děkuji za odpověď! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, pěkný den, moc díky za Vaše vřelá slova :) já roládu vždy hned po upečení plním a dávám odležet to lednice. Pokud ji zabalíte, tak by oschnout neměla, ale vyzkoušené to nemám. Nevím, z jakého důvodu chcete péct den předem, ale tahle roláda je opravdu hotová za chvilku :)

      Vymazat
  6. Dobrý den,
    chutná...použila jsem 40% šlehačku,žijeme jen jednou. Syn se do ní zamiloval a pekla jsem, už 3x. Ted jdu na ten tvarohovo-borůvkový koláč.Hezký víkend Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, zdravím Vás a moc ráda slyším, že chutná :) snad bude i Vašemu synovi jednou tahle chuť připomínat dětství :) krásný večer. Míša

      Vymazat
  7. Nevíte někdo, proč se jmenuje "bezé"? H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezé je bílková nebo sněhová hmota, je to těsto jen z bílků :)

      Vymazat
  8. Moc ráda bych tuto skvostnou roládu upekla, ale prosím na jak velký plech?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peču na velké plechu, který bývá obvykle v základní výbavě každé trouby, rozměr je cca 43x33 cm, ale není nutně roztírat po celé ploše :) aby nebylo těsto moc slabé. Mila

      Vymazat
  9. Děkuji za odpověď. A přeji krásný víkend.

    OdpovědětVymazat