pátek 18. března 2016

Vanilkový dort s malinami

Recept na tento dort jsem chtěla na blog přidat už před časem, ale při jeho první přípravě jsem si zapomněla poznamenat přesné množství jednotlivých surovin. Vždycky si říkám, že si to budu pamatovat a ejhle ... nejsem si pak vůbec jistá :) Naštěstí se našla příležitost, jak si dort zopakovat, všechno si pečlivě zapsat a podělit se o něj s Vámi. 



Hlavní roli v dortu hraje jemný vanilkový krém, který dobře ladí s lehce nakyslými malinami. Je to ten typ dortu, kde je více krému a jen málo "buchty". I když i v tomto případě je to měkoučký piškotový korpus. K přípravě budete potřebovat mražené maliny, které se dávají dovnitř dortu a připravíte z nich i malinovou polevu. Myslím, že stejným způsobem by se dali použít i borůvky nebo lesní směs.


Dort se připravuje v dortovém ráfku, já používám dovnitř ještě páskovou folii. Hotový dort jsem dala asi na hodinu do mrazáku, aby se zpevnil. Je to vidět i na fotkách, malinová poleva není čirá. Díky zamrazení se dort zpevní, pásková folie jde hezky sloupnout a boky dortů zůstanou krásně hladké. Dort můžete bez obav zamrazit i na delší dobu, díky želatině zůstane beze změn. 



Na vanilkový korpus cca 22 cm si připravte:
3 vejce, bílky a žloutky odděleně
90 g cukru krupice
100 g hladké mouky
vanilkový cukr nebo extrakt
citronová kůra/citronový olej
25 g oleje

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku a nakonec olej. 
Těsto naplňte do dortové formy o průměru cca 22 cm a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Asi po 15 minutách snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších 10-15 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. 
Pokud nebudete ihned plnit, po úplném vychladnutí zabalte do folie a dejte do chladu.



Pudingový základ pro krém:
300 ml mléka (tučné nebo polotučné)
1 vanilkový puding
1 vanilkový lusk 
3 - 4 lžíce cukru krupice

Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka dejte vařit společně s mlékem. Puding připravte běžným způsobem, ale bez cukru, ten přidejte až na konec, nebude se Vám tak připalovat. Hotový puding přelijte do mísy, přikryjte potravinářskou folií (přímo na puding) a nechte vychladit, nejlépe do druhého dne. 

Vanilkový krém:
pudingový základ - viz. výše
250 g smetany ke šlehání 33%
8 g práškové želatiny + 40 g studené vody
150-200 g mražených malin

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Smetanu vyšlehejte, ne úplně do tuha. Vychlazený pudingový základ našlehejte do krémova.
Želatinu nechte rozpustit v mikrovlnné troubě, stačí jen pár sekund na nižší výkon. Pozor, nesmí se vařit. K želatině přidejte trochu pudingu a promíchejte, tím želatinu ochladíte. Přidejte ke zbytku pudingu a dobře promíchejte. Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu. Podle chuti případně přislaďte. Krém ihned použijte do dortu. 


Sestavení dortu:
Dortový korpus jednou vodorovně prokrojte, pokud je potřeba seřízněte vršek do roviny. První plát korpusu dejte do ráfku, který můžete ještě z vnitřní strany vyložit páskovou folií. Korpus prokapejte rumem nebo vaječným koňakem a rozetřete asi polovinu krému. Na krém rozložte rovnoměrně mražené maliny, malé množství krému (asi 2-3 lžíce) si nechte stranou a zbytek krému rozetřete na maliny. Přiklopte druhý plátem a povrch potřete zbytkem krému, který jste si nechali stranou. Dejte do lednice na několik hodin vychladit, nejlépe přes noc.

Malinová glazura:
cca 180 g malinového pyré*
cukr dle chuti
3 g práškové želatiny + 15 g studené vody

Želatinu dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte asi 10 minut nabobtnat.
Pyré zahřejte (asi na 60 stupňů), dle chuti oslaďte a vmíchejte nabobtnalou želatinu. Míchejte do úplného rozpuštění. Nechte trochu vychladnout, pak nalijte na vychlazený dort a dejte do lednice. 

Dort můžete na krátkou dobu dát do mrazáku, zpevní se a pásková folie na boku dortu jde pak hezky sloupnout.

*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povaříte a ještě teplé propasírujete přes síto. 



A takhle vypadala první verze dortu :)
inspirace na korpus z Velké domácí cukrářky


Vytisknout recept





14 komentářů:

  1. Ten musím udělat :) miluji tyto typy dortů :)

    OdpovědětVymazat
  2. No ten je krásný.. Škoda ho jíst :-)

    Nela Agáta z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) naopak, byla by škoda ho nesníst :)

      Vymazat
  3. Milá Míšo, jak mě nemá honit mlsná, když sem dáváš takové pochoutky. Se......la bych i ten tablet 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, díky :) taky mě ještě chuť na sladké pořád nepřešla :) zvlášť když projíždím internet a hledám inspiraci :) takže Tě vlastně chápu :)

      Vymazat
  4. Milo můžu se zeptat, jakou želatinu používáte?
    Děkuji

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, želatinu v prášku kupuju v Lidlu, je to takový větší sáček cca 50 g, ale použít můžete i jinou. Jen pozor, nezaměnit s dortovým želé :) Mila

      Vymazat
  5. Dobry den!
    Dort jsem zkousela, je skvely!!:)
    Chci se zeptat, kdyz priste pouziju bezlepkovou mouku, bude fungovat stejne jako normalni?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terko, hezký den. Moc děkuji, jsem ráda, že dort chutnal :)
      Také ho občas peču v bezlepkové verzi, část mouky dávám bezlepkové a část mleté loupané mandle (cca 30 g). Je trochu drobivější, ale jinak dobrý :) Mila

      Vymazat
  6. Už pár měsíců můj nejoblíbenější dort...diky!!!!

    OdpovědětVymazat