čtvrtek 31. března 2016

Plněné rohlíčky

Když jsem před dvěma lety zveřejnila recept na kremrole, jedna ze čtenářek mi napsala, že ze stejného těsta peče šátečky. Samozřejmě mi to nedalo a vyzkoušela jsem, i když trochu se zpožděním :) A protože šátečky na blogu už mám, sice z jiného těsta, tak jsem zkusila rohlíčky. A výsledek? Rychlé, jednoduché a mooooc dobré. 


Hned po upečení jsou rohlíčky krásně křehké, další dny pak jemné a vláčné. Naplnit si je můžete čímkoliv, já zvolila u nás oblíbenou klasiku tvaroh a mák. Na internetu koluje hodně podobných variant těsta, některé používají místo zakysané smetany šlehačku, jiné zase přidávají vejce. Každopádně s těstem se moc dobře pracuje, je pružné a nelepí. Neobsahuje cukr, takže by se dalo určitě použít i na slano. Možná zkusím příště :)



Rohlíčky se připravuji stejným způsobem jako asi všem dobře známé Svatomartinské rohlíčky. Těsto rozválíte do kulaté placky a rozdělíte na osminy. Pokladete náplní a zatočíte do rohlíčku. Nicméně udělat si z těsta můžete klidně i výše zmíněné šátečky. 


Těsto na rohlíčky (32 ks):
400 g hladké mouky
špetka soli
250 g změklého másla
180-200 g zakysané smetany 


Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a smetanu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice. 

Mezitím si připravte náplně. 

Maková náplň:
100 g mletého máku
200 ml mléka (polotučné, tučné)
2 lžíce cukru krupice
piškotové drobečky 30-40 g
rum dle chuti
citronová kůra z 1 citronu nebo pár kapek citronového oleje

Mléko dejte do kastrolu a přiveďte k varu. Přisypte mák a za stálého míchání pár minut povařte. Vmíchejte cukr a odstavte z kamen. Přidejte rum a citronovou kůru a nechte vychladnout. Nakonec vmíchejte piškotové drobečky, případně dle chuti přislaďte nebo přidejte rum.


Tvarohová náplň:
250 g měkkého tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
2 lžíce čerstvého krémového sýra (Lučina, Philadelphia, Palouček ...)
4 lžíce cukru krupice
1 velký žloutek 
citronová kůra nebo olej 
rozinky máčené v rumu (můžete vynechat) 

Všechny suroviny smíchejte v míse, rozinky přidejte až na konec. 


Troubu předehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozdělte na čtyři stejné díly, každý rozválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů. Na každý díl dejte lžičku náplně a stočte do rohlíčku. Rohy upravte tak, aby náplň nevytékala. 


Rohlíčky vyskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. Po vytažení z trouby nechte chvilku vychladnout, pak hodně posypte moučkovým cukrem. Uchovávejte v uzavřené dóze. 







6 komentářů:

  1. Zdravim....zrovna je vytahuju z trouby se sunkou a syrem��vypadaji moooc dobre,tak zase dalsi recept co nema chybu��Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, díky za zprávu, slaná varianta je tedy vyzkoušena :))

      Vymazat
  2. Tento recept musím vyzkoušet :) miluju tvaroh, mák a to těsto vypadá jednoduše :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc děkuji za recept, jsou opravdu výborné , jen jsem dala místo 400g hl.mouky jen 200 + 100 špaldové celozrnné a 100g ořechové mouky.
    Nemají chybu.Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, díky, mouku si namíchejte podle sebe :) skvělá volba :)

      Vymazat