středa 9. března 2016

Malinové cupcakes

V lednici mi zbylo malinové pyré, tak jsem trochu experimentovala a vznikl z toho nadýchaný malinový krém. A protože už jsem se delší dobu chystala vyzkoušet i nový recept na vanilkové cupcakes, tak jsem spojila příjemné s užitečným. Výsledkem jsou krásně vláčné a voňavé dortíky s jemným malinovým krémem. 


Recept na dortíky už nemůže být jednodušší, prostě po částech všechno smícháte v jedné míse. Díky kefíru je těsto krásně vláčné a chutná skvěle samo o sobě. Je to taková "světlá" varianta oblíbených čokoládový cupcakes. Poslední dobou jsem si právě u cupcakes oblíbila hrnkové odměrky, takže i tento recept je uváděn v "hrnkách". 


Do krému jsem použila místo cukru bílou čokoládu, díky které je krém trochu pevnější. Každopádně určitě doporučuji použít smetanu ke šlehání s vyšším obsahem tuku, ideálně 35 - 40%. V běžném obchodě koupíte Kunín 40%, v Makru pak litrové balení smetany 35% od firmy BoheMilk s extra nášlehem :) 


Na 12 ks vanilkových cupcakes si připravte:
(hrnek o objemu 240 ml)
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
špetka soli
1 lžička jedlé sody
1 velké vejce
3/4 hrnku cukru krupice
1/2 hrnku rostlinného oleje
1 hrnek kefíru
1 lžička vanilkového extraktu
citronový olej nebo kůra (nemusí být)

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na mufiny vyložte papírovými košíčky.
V míse smíchejte prosátou mouku se solí a jedlou sodou, nechte stranou.
Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru, prošlehejte. Střídavě přidejte mouku a kefír, mouku na třikrát, kefír na dvakrát. Nakonec prošlehejte do hladka. 
Těsto rozdělte do 12 košíčků a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut, až jsou lehce do zlatova. Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.


Malinový krém:
100 g malinového pyré*   
100 g bílé čokolády         
130 g mascarpone           
200 g smetany ke šlehání 35-40%  

Malinové pyré zahřejte a nalijte na čokoládu. Míchejte do úplného rozpuštění, pak ještě promixujte tyčovým mixérem. Dejte do lednice vychladit, nejlépe přes noc (pro urychlení můžete i do mrazáku).
Do mísy dejte mascarpone, vychlazenou směs malinového pyré s čokoládou a smetanu ke šlehání. Společně vyšlehejte do pevného krému. Zpočátku šlehejte na mírné otáčky, než se všech spojí, pak můžete zrychlit. 
Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na dortíky. Můžete ozdobit čerstvými malinami nebo třeba čokoládou.


*Malinové pyré připravíte jednoduše z mražených malin, které krátce povaříte a ještě teplé propasírujete přes síto. Pokud je pyré příliš tekuté, nechte ho po propasírování ještě chvilku povařit. 


inspirace na cupcakes z webu http://www.galonamission.com/

13 komentářů:

  1. Jako vždy dokonalá krása do nejmenšího detailu a jistě i výborně chutnají.
    Nikdy jsem je nepekla, ale ráda bych je vyzkoušela. Proto bych se zcela laicky
    ty pečené ve formě v bílých košíčcích přednáte po upečení do těch barevných? Vidím na obrázku, že těsto po upečení je na těch obyčejných bílých "nalepené". Moc děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alice, moc děkuji :) určitě cupcakes vyzkoušejte, ať už tyhle nebo jiné. Cupcakes zůstávají ve stejných košíčcích jako se pečou, nepřendavají se. Přesně jak píšete, těsto je na košíčku nalepené, ani by to nešlo. Když si prohlédnete fotku cupcakes ještě ve formě, použila jsem dva druhy košíčků :) bílé a růžové :) ten vyloupnutý dortík jsem nafotila, aby bylo vidět těsto uvnitř :) omlouvám se, jestli jsem Vás tím zmátla :) Míša

      Vymazat
    2. Velmi moc vám děkuji za vaši skutečně laskavou milou trpělivou odpověď. Naprosto je mi to jasné. Jste moc hodná a nesmírně šikovná. Skleduji vás a děkuji vám za to, že se od vás mohu učit. Jste ta nejlepší a hejhodnější lektorka:-). Ať se daří:-). Alice

      Vymazat
  2. Dobrý den,
    jsou vynikající, udělala jsem pro syna ještě jahodové, nemá rád maliny. Oproti malinám mdlé, ale syn je nadšený, co by maminky neudělaly pro děti. Jelikož jsem závislá na Vašich receptech, nemáte recept na pralinky? Chtěla bych připravit Velikonoční. Moc děkuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, moc děkuji :) taky mám radši maliny, jsou výraznější, ale přesně jak píšete, pro děti cokoliv :)) pralinky jsem doma zkoušela jen jednou a čokoládu jsem pak nemohla pár dnů vidět :) moc mě to neláká, jen občas dělám lanýže, ty jsou jednoduché :) pěkný večer. Míša

      Vymazat
  3. Míšo, tyto cupcakes jsou výborné, pekla jsem je klukům a moc chutnaly.Kde je podmáslí tak je to měkoučké a vláčné.Pa a hoď sem další dobrotu 😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, děkuji :) tak jestli to prošlo touhle náročnou porotou, tak musí být fakt dobrý :) dobroty připravuji, jen nějak nestíhám dávat na blog :) snad Tě nehoní mlsná :) papa Míša

      Vymazat
  4. Dobrý den, bylo by možné nahradit kefír mlékem? Chtěla bych udělat tyto cupcaky jako bezlaktózové a nevím jestli je možné koupit kefír bez laktózy. Doporučíte mi případně nějaký jiný recept, kde by bylo možné nahradit máslo olejem? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evo, zdravím Vás, kefír můžete nahradit jogurtem nebo zakysanou smetanou, oboje se dělá bez laktózy :) nebo si můžete doma udělat podmáslí z mléka a pár kapek citronové šťávy. Vše jmenované je lepší, než klasické mléko, těsto pak vydrží déle vláčné.
      Z dalších receptů mohu doporučit Mandlové cupcakes, Dýňové cupcakes nebo Čokoládové cupcakes. Všechny jsou skvělé :)

      Vymazat