Bezlepkový dort s mascarpone a malinovým pyré
Bezlepkový korpus peču v této podobě už několik let a dalo by se říci, že s velkým úspěchem. Nebýt čtenářky Jany, která se zmínila o bezlepkovém pečení, asi by mě ani nenapadlo se s Vámi o něj podělit. A byla by to škoda, protože korpus je chuťově moc dobrý, k nerozeznání od klasického.
Základem je mandlová mouka, kterou jsem doplnila kakaem a pudingovým práškem. V podstatě jsem si upravila klasický recept na dortový korpus na tuhle variantu bez mouky. Korpus je krásně měkký a nadýchaný, jen je možná trochu křehčí, než ten moučný. Doporučuji péct ho den předem, na noc zabalit do folie a uložit do chladu, lépe se s ním pak pracuje.
Ke korpusu můžete použít jakýkoliv svůj oblíbený krém nebo se inspirovat na mém blogu. Pro tento příspěvek jsem vybrala krém z mascarpone a smetany doplněný o malinové pyré. V zimním období mi ovocné pyré přijde do dortu ideální. Jednoduše si ho připravíte ze zmraženého ovoce a chutná mnohem lépe, než čerstvé ovoce z dovozu.
Dort s tímto bezlepkovým korpusem si klidně upečte, i když nepatříte k lidem s bezlepkovou dietou, zaručeně Vám bude chutnat. Nebo si upečte klasický kakaový korpus s mouku a použijte uvedený krém s malinovým pyré.
Bohužel jsem nebyla u krájení dortu, byl to dárek, takže Vám ho neukážu nakrojený. Pro lepší představu jsem pořídila alespoň pár fotek ze samotné přípravy.
Bezlepkový kakaovo-mandlový korpus (průměr 23 cm):
6 vejce, odděleně
180 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
80 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
40 g kakaa
80 g kakaového pudingového prášku (2 sáčky)
30 g rostlinného oleje
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte pudingový prášek s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosejte do mísy pudingový prášek s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej.
Základem je mandlová mouka, kterou jsem doplnila kakaem a pudingovým práškem. V podstatě jsem si upravila klasický recept na dortový korpus na tuhle variantu bez mouky. Korpus je krásně měkký a nadýchaný, jen je možná trochu křehčí, než ten moučný. Doporučuji péct ho den předem, na noc zabalit do folie a uložit do chladu, lépe se s ním pak pracuje.
Ke korpusu můžete použít jakýkoliv svůj oblíbený krém nebo se inspirovat na mém blogu. Pro tento příspěvek jsem vybrala krém z mascarpone a smetany doplněný o malinové pyré. V zimním období mi ovocné pyré přijde do dortu ideální. Jednoduše si ho připravíte ze zmraženého ovoce a chutná mnohem lépe, než čerstvé ovoce z dovozu.
Dort s tímto bezlepkovým korpusem si klidně upečte, i když nepatříte k lidem s bezlepkovou dietou, zaručeně Vám bude chutnat. Nebo si upečte klasický kakaový korpus s mouku a použijte uvedený krém s malinovým pyré.
Bohužel jsem nebyla u krájení dortu, byl to dárek, takže Vám ho neukážu nakrojený. Pro lepší představu jsem pořídila alespoň pár fotek ze samotné přípravy.
Bezlepkový kakaovo-mandlový korpus (průměr 23 cm):
6 vejce, odděleně
180 g cukru krupice
1 lžíce vanilkového cukru
80 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
40 g kakaa
80 g kakaového pudingového prášku (2 sáčky)
30 g rostlinného oleje
Troubu si předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem.
V míse smíchejte pudingový prášek s kakaem, nechte stranou. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. V jiné míse našlehejte žloutky s vanilkovým cukrem do pěny. Obě hmoty lehce spojte, nejdříve vmíchejte mleté mandle, pak prosejte do mísy pudingový prášek s kakaem, ve dvou až třech dávkách. Nakonec lehce vmíchejte olej.
Těsto naplňte do dortové formy a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 20 minutách snižte teplotu na 150 stupňů, formu můžete otočit, a pečte dalších 15-20 minut, až je korpus upečený. Zjistíte nejlépe pomocí špejle.
Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, většinou během této doby trochu klesne vyboulený vršek do roviny. Pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí zabalte korpus do folie a uložte do chladu.
Malinové pyré:
cca 250 g mražených malin
2 lžíce cukru krupice
trochu vody
Maliny dejte do kastrůlku, přidejte cukr a asi lžíci vody. Na mírném ohni chvilku povařte, pak ještě teplé přepasírujte přes sítko. Pokud máte pyré hodně tekuté, nechte ještě chvilku povařit do zhoustnutí. Dejte do lednice vychladit, nejlépe přes noc.
Smetanový krém:
350 g mascarpone
300 g smetany ke šlehání 35-40%
100 g cukru krupice (případně více či méně podle chuti)
Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do pevného krému.
Sestavení dortu
Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou Vám tři pláty. První plát položte na tác a pokapejte trochou malinového pyré. Rozetřete asi třetinu smetanového krému a na něj lžící naneste malinové pyré, lehce "promíchejte" s krémem. Přiklopte druhým plátem a postup opakujte. Nakonec dejte třetí plát a dort pomažte na bocích i na vrchu dortu. Dejte do lednice vychladit, klidně i přes noc.
Čokoládová poleva:
180 g hořké čokolády min. 50%
180 g smetany ke šlehání 33%
Smetanu zahřejte těsně pod bod varu (v mikrovlnné troubě nebo na sporáku) a vmíchejte nasekanou čokoládu. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout, poleva lehce zhoustne.
180 g smetany ke šlehání 33%
Smetanu zahřejte těsně pod bod varu (v mikrovlnné troubě nebo na sporáku) a vmíchejte nasekanou čokoládu. Nechte chvilku stát, pak stěrkou vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte vychladnout, poleva lehce zhoustne.
Dort se nejlépe polévá na mřížce, kterou položíte na větší talíř či tác. Přebytečná poleva tak steče dolů a můžete ji použít opakovaně. Politý dort přendejte z mřížky na servírovací tác a dejte do lednici. Zbytek čokoládové polevy můžete použít opakovaně, skladujte v lednici.
Ke korpusu se hodí skvěle také pařížská šlehačka, karamelový či pistáciový krém nebo tvaroh se smetanou ve stylu Míša řezů.
Ten je naprosto dokonalý! :)
OdpovědětVymazatDěkuji :)
VymazatMyslíte si, že kdybych udělala toho krému o ždibeček více, dal by se potom navrch dortu nastříkat jako šlehačka třeba? :) S malinami okolo? Přemýšlím, že tohle udělám sestře k narozeninám..
OdpovědětVymazatUrčitě :) můžete klidně vynechat i čokoládovou polevu a dort jen pomazat krémem :) krém drží lépe než šlehačka, dobře se s ním zdobí :)
VymazatPavlovův reflex funguje spolehlivě i bez žárovky-fakt ;o), vypadá skvěle Míšo, určitě časem vyzkouším, u nás se o víkendu jelo repete pistáciového dortu, mňam, mňam,přeji krásnou neděli,Katka
OdpovědětVymazatKatko, děkuji :) hmmm pistáciový je taky fajn :) pěkný zbytek dne. Míša
VymazatDobry den,
OdpovědětVymazatdort vypada krasne! Muzu se prosim zeptat ohledne formy, ve ktere jste pekla dort? Na obrazku je nastavitelna forma ze ano? Mam ji doma take, ale kdyz jsem v ni jednou zkousela pect, tak mi testo presakovalo a vubec se mi to nepovedlo. Pouzivate neco pod tu formu treba?
Dekuji a preji hezky den
Dobré odpoledne, děkuji :) ano, používám tuhle nastavitelnou formu na bezlepkový i klasický piškotový korpus.Těsto je husté a neproteče. Formu pokládám jen na pečící papír, který mám položený na plechu. Plech musí být rovný :) Na tekutější těsta bohužel tato forma není moc vhodná. I když "dno" se dá lehce vytvořit pomocí pečícího papíru nebo alobalu :) mám tuhle formu nejradši, protože si velikost přizpůsobím jak potřebuji a navíc korpus je pak hezky rovný :)
VymazatDělala jsem předně podle návodu a korpus mam tak poloviční.. Vůbec nevyběhl, budu ráda, když ho vůbec rozpůlím.
OdpovědětVymazatNeměl by se náhodou dávat sníh až nakonec?!
Dášo, tak to mě moc mrzí, že se korpus úplně nepovedl. Tězko říct proč, musela bych vidět. Nešlehala jste bílky příliš rychle hned zpočátku? Byl sníh dostatečně pevný? postup je správně, pekla jsem už mnohokrát :)
VymazatAsi to bude v tom šlehání bílků, ale vždy je šlehám hned z počátku rychle.. Nevím...
VymazatDobry den, pouzivate bezlepkovy puding?
OdpovědětVymazatZdravím, každý puding by měl obsahovat jen kukuřičný škrob, který je přirozeně bezlepkový, nicméně doporučuji raději kontrolovat složení na obalu. Mila
VymazatDobry den, dekuji za uzasny recept. Byl to muj prvni dort v zivote a vsem moc chutnal. Je uzasny.
VymazatSkvělé :) to mě moc těší, že byl Váš první dort tak úspěšný :)
VymazatJeste se zeptam, muzu dat na tuto polevu fondan?
OdpovědětVymazatMáte na mysli ozdoby z fondánu? Poleva neztuhne úplně, ale nějaké drobnosti určitě dát můžete, jen nedávejte hned po polití, ale až poleva trochu zatuhne.
VymazatDěkuji Vám za recept, upekla jsem dort manželovi k narozeninám a byl výborný :-). Ilona
OdpovědětVymazatIlonko, moc děkuji, jsem ráda, že chutnalo :)
VymazatDnes jsem zkoušela a taky mi korpus moc nevybehl, nechybi tam prasek do peciva?
OdpovědětVymazatTo mě mrzí, nicméně prášek do pečiva do korpusu nepatří. Základem receptu jsou dobře ušlehané bílky, pozor nesmí se přešlehat, těsto se musí míchat velmi opatrně. Pekla jsme již mnohokrát a vždy bez problému.
VymazatNakonec byl dortík jen jednopatrový, ale chutově výborný :) děkuji za recept, všem moc chutnal. Určitě zařadím do repertoáru.
VymazatTak to jsem ráda, že se nakonec i přes drobné komplikace povedl :)
VymazatMusím říct, že korpus je vynikající a u nás doma už zaujal čestné místo. Chutnal zatím všem i s různými obměnami krémů. Nemáte zkušenost s využitím jiného pudinku (příchutě) a vynechání kakaa? jesli dát např. 3 pudinky nebo více mandlové mouky? Moc děkuju
OdpovědětVymazatTak to mě moc těší, děkuji :) párkrát jsem pekla variantu s vanilkovým pudingem, mandlemi a bezlepkovou moukou, přesný poměr si už nepamatuji :) ale pokud nahradíte kakao bezlepkovou moukou, mělo by to být ok :)
VymazatDobrý den, zaujal mě tento recept na dortík a chtěla bych ho zkusit upéct dceři k narozeninám, ale mám prosbičku, lze péct v obyč. dortové formě? Nemám ji tak vysokou.Díky za odpověď.
OdpovědětVymazatZdravím, korpus můžete upéct i v klasické dortové formě :) ty jsou obvykle vysoké cca 6 cm a to by mohlo stačit. Jaký máte průměr formy?
Vymazat...tak formu jsem nakonec koupila nastavitelnou. Dort je tedy výborný, ale ač jsem dělala vše podle pokynů, taky jsem neměla tak vysoký, jako ho máte vy. Opravdu nevím kde se stala chyba. Vše bylo nadýchané, ale postupným přidáváním dalších ingrediencí už pochopitelně těžklo. Vše mícháno pak jen zlehka ručně. Tak snad to časem vylepším. Jen takový dotaz, nemáte zkušenosti, kdyby se přidala jiná bzl mouka než mandlová? Třeba schar nebo jizerka? Ale dcera byla nadšená, chuť jedinečná. Máte můj obdiv. Super.
VymazatTak to jsem moc ráda, že se dort povedl a chutnal :) nastavitelná forma je skvělá, určitě ji využijete :) korpus chce trochu cviku, pozor nepřešlehat bílky, určitě to časem bude lepší :)
VymazatKorpus jsem pekla několikrát ve světlé variantě, kdy jsem místo kakaa dávala bezlepkovou mouku, ale k ní ještě mandlovou. Chuťově mi to přijde lepší a těsto je díky mandlím i více nadýchané :)
Zdravím, chci se zeptat, kde kupujete 40% šlehačku? Já kupuji v Německu 30% a mám s ní lepší zkušenosti než s naší 33%.A ještě se chci zeptat, kdy použít troubu s vrchním a spodním pečením s ventilátorem a kdy pouze vrchní a spodní pečení.Receptů jsem vyzkoušela již více a samá chvála.Sladké tak akorát.Jsem ráda, že se s námi dělite o tak výborné recepty. Přeji krásné dny.
OdpovědětVymazatHanko, zdravím Vás, 40% smetanu vyrábí Kunín a běžně ji kupuji v Tescu, Bille nebo Albertu :) v Makru se pak dá koupit litrové balení smetany 35%, ta je také dobrá. Nicméně pokud se Vám 30% vyšlehá do tuha, tak není třeba měnit :)
VymazatVšechno "sladké" peču pouze na horní a dolní ohřev, bez horkého vzduchu. Ale každá trouba peče jinak, takže je to na zvážení každého. Horký vzduch využívám obvykle jen při "vaření".
Mějte se fajn a díky za návštěvy :) Míša
Dobrý večer Mišo,
OdpovědětVymazatdívala jsem se na pudinky a všude jsem našla info pro alergiky, že mohou obsahovat lepek.Tak ted nevím,co použít:( Petra
Petro, zdravím, ano, výrobci to uvádí na většině výrobků, nicméně dle mého názoru by to mělo být ok :) stejně, tak se hodně píše, že výrobky mohou obsahovat stopy ořechů ... ale to neznamená, že tam budou :) nebála bych se toho. Míša
VymazatMě jen fascinuje,jak krásně hladkou máte tu čokoládovou polevu :-) já mám dopečeno,tak snad zítra uspěji :-)
OdpovědětVymazatDěkuji :) to je jen praxe a desítky dortů za mnou :) věřím, že bude určitě chutnat :)
VymazatZdravím, recept mě hrozně moc zaujal a mám ho v plánu udělat příteli k narozeninám. A chtěla sem se zeptat jak jste udělala ty čokoládové ozdůbky nahoře? Taky bych je rada zkusila:3
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušejte, dort je skvělý :) ty čokoládové ozdoby se dělají pomocí lžičky. Rozpuštěnou čokoládu si kápnete na pečící papír a lžičkou rozmáznete :)
VymazatZdravím, recept mě hned zaujal, stále zkouším nové bezlepkové recepty pro vnučku. Dort jsem již upekla v tmavé podobě i světlý a oba se dobře povedly. Chtěla bych se jen zeptat, jestliby se ten krém dal udělat čokoládový-třeba mascarpone a pařížská šlehačka? Do světlého dortu jsem dala krém ganache, ale po ztuhnutí se mi zdál strašně tuhý. Děkuji
VymazatZdravím, tak to jsem ráda, že jste si korpus oblíbila :) do dortu můžete použít jakýkoliv jiný krém, není nutné se držet přesně celého receptu :) pařížská šlehačka je skvělá volba, případně můžete do výše uvedeného z mascarpone opatrně po částech zašlehat rozpuštěnou a zchladlou čokoládu. Nicméně za mě určitě spíše ta pařížská :)
VymazatDobrý den, můžu na čokoládovu polevu použít hořkou čokoládu Schogetten? Nebo myslíte, že bych měla použít kvalitnější? Děkuji za odpověď. Lenka
OdpovědětVymazatLenko, zdravím, s touto čokoládou do polevy zkušenost nemám, obvykle používám čokolády v peckách, nicméně z běžně dostupných mohu vřele doporučit čokoladu na vaření z Lidlu, 200 g balení ve zlatavém obalu :) ta je na polevu skvělá :)
VymazatDobrý den, jsem amatér, kterého baví péct a díky Vašim úžasným receptům sklízím obdiv i od zasloužilých cukrářek... U tohoto dortu jsem sice vytvořila spíš malinovou polévku, místo pyré (přidala jsem moc vody) ale i tak na dort pěli všichni ódy až do nebes...smekám před Vaším uměním :-) kéž bych jednou uměla také tak nazdobit dort jako vy.... Renata V.
OdpovědětVymazatRenato V., moc děkuji za komentář, jsem ráda, že máte s recepty úspěch a daří se. Příště se malinové pyré určitě povede na jedničku, stačí ho nechat trochu povařit, aby se případná voda odpařila a pyré zhoustlo :)
VymazatVěřím, že časem budete zdobit dorty stejně dobře jako já, jsem také jen amatér :) mějte se fajn. Míša
Co by se stalo, kdybych přeci jen přidala trochu prášku do pečiva? :-D
OdpovědětVymazatNestalo by se asi nic, ale je to zbytečné :)
VymazatDobrý den, z kolika vajec udělat korpus, když mám formu o průměru 18 cm.? Děkuji Lenka
OdpovědětVymazatLenko, zdravím, doporučuji udělat ze 4 vajec a úměrně tomu ponížit všechny ostatní suroviny.
VymazatDěkuji moc ��
VymazatDobrý den Míšo :-) Pokud budu chtít dělat světlou verzi korpusu, kakaový pudingový prášek mám nahradit vanilkovým? Popř. místo 40g kakaa, nahradit ještě mandlovou moukou? Moc děkuji za odpověď, Štěpánka
OdpovědětVymazatŠtěpánko, zdravím, ano, teoreticky by to takto šlo :) případně můžete dát místo prášku bezlepkovou mouku.
VymazatDobry den, dorty nepecu. Jsem amater. Cukrarka co nam pece dorty ted nemuze a tak to vypada, ze budu muset splacat na nedeli nejaky dort sama. Zvladne tento dort amater? Pripadne jaky jiny dort pro dceru ke 3. narozeninam by jste mi doporucila? Da se tento dort misto cokolady potrit kremem ktery je i uvnitr?
OdpovědětVymazatZdravím, většina mých receptů je určena pro amatéry, nicméně záleží, jak zručná v kuchyni obecně jste. Těžko takto na dálku odhadnout :) pro děti je skvělý třeba Čokoládový dort s tvarohovým krémem ve stylu Míša řezů nebo Mrkvový či Banánový dort. Jinak i tento dort je možné pouze obmazat krémem bez polevy.
VymazatDobry den, pisete ze poleva uplne neztuhne. Chci nahoru polozit jedly papir, ktery nesmi navlhnout. Cokolada byt pod nim muze. Jakou polevu by jste tedy pod jedly papir pouzila vy? Dekuji Jana
OdpovědětVymazatJano, zdravím, ano, poleva díky smetaně zcela neztvrdne. Já jsem jedlý papír dávala obvykle na máslový krém nebo na fondán. Na čokoládu bych ho nedala. Nicméně pokud použijete hotovou kupovanou polevu s obsahem tuku, tak ta by měla ztuhnout zcela určitě. Nicméně nemyslím, že by na ní papír pak držel :)
VymazatDekuji. Nakonec jsem pouzila vasi polevu a nic jsem nemenila. Jedly papir jsem potrela z obou stran lepidlem a nic se nerozpilo. Drzelo to paradne. :-)
VymazatDobrý den, dort je vynikající. Chtěla jsem se jenom zeptat, zda by se dal dort zmrazit, zřejmě asi bude problém, protože je tam krém z mascarpone a šlehačky, že ?
VymazatMyslím, že by šel i zamrazit :)
VymazatDobrý den, pečete dorty na funkci horkovzduch, nebo horní/spodní ohřev?
OdpovědětVymazatPokud není uvedeno jinak, peču vše bez horkého vzduchu, jen horní a spodní ohřev.
VymazatDobrý den, dort je úžasný! Hledala jsem nějaký lehoučký a vzdušný korpus a tento je opravdu výtečný, po upečení krásně rovný ... jelikož je jahodová sezóna, tak jsem pyré udělala jahodové a vrch nazdobila čerstvýma jahodama ... no všichni chválili a dožadovali se receptu. Takže velké díky za recept, opravdu předčil všechna očekávání!
OdpovědětVymazatDěkuji, tak to mě velmi těší :)
VymazatDobrý den Míšo :-) Tento bezlepkový korpus dělám podle Vás již poněkolikáté - je skvely, ale teď se mi dvakrát za sebou stalo, že korpus ( už při pečení v troube) spadnul ( část se oddělila od boku formy a prostředek spadl). Dělám ho bez kakaa a tak mouky dávám 100g místo 80g.... Nevíte, kde by mohla být chyba? Moc děkuji, hezký den, Štěpánka
OdpovědětVymazatŠtěpánko, zdravím Vás, nešlehala jste bílky příliš rychle již od začátku? Korpus se oddělil už při pečení nebo až ke konci? Střed se obvykle trochu propadne, to je u těch bezlepkových normální, s tím nic neuděláte :) Nezměnila jste druh mouky? Zkuste část mouky nahradit škrobem ...
Vymazat