středa 17. února 2016

Vanilkové cupcakes s borůvkami

Také máte v mrazáku ještě zásobu lesních borůvek z loňského léta? Tak teď je ten správný čas je vytáhnout a udělat z nich něco dobrého. Zkusit můžete třeba tyhle vanilkové cupcakes plněné borůvkami a zdobené borůvkovým krémem. Pusu pak budete mít celou fialovou :)



Vanilkový cupcake je krásně měkký, vláčný a nadýchaný, s borůvkami dobře ladí. Jak už jsem několikrát zmiňovala, cupcakes jsou na rozdíl od dortu rychlé na přípravu i pečení. Vychladnou během chvilky, takže se dají hned zdobit a následně i "konzumovat". 



Jako první si připravte borůvky do náplně, aby stihly vychladnout. 

Borůvková náplň do cupcakes:
150 g mražených borůvek (lesních)
2 lžíce cukru
120 g zakysané smetany

Borůvky dejte do kastrůlku, přidejte cukr a asi lžíci vody. Na mírném ohni pár minut povařte. Nechte vychladnout, možno i v lednici. Pak vmíchejte zakysanou smetanu.



Na 12 ks cupcakes si připravte:
(hrnek o objemu 240 ml)
1 hrnek hladké mouky
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1 hrnek cukru (krupice, krystal)
1/4 hrnku (56 g) změklého másla
1 velké vejce + 1 velký žloutek 
1/4 hrnku (56 g) zakysané smetany
2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
1,5 lžičky vanilkového extraktu 
1/3 hrnku mléka

Suroviny si vyndejte předem z lednice, aby měly všechny pokojovou teplotu. Připravte si formu na muffinky, vyložte papírovými košíčky a troubu předehřejte na 170 stupňů.
Do mísy dejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte metlou. Přidejte cukr a opět dobře promíchejte. Změklé máslo rozdělte na menší kousky a přidejte k moučné směsi. Pomocí šlehače nebo v kuchyňském robotu mixujte nejdříve na nízkou rychlost asi minutu, až se máslo obalí v mouce a rozpadne na malé kousky. Pak zvyšte rychlost a mixujte asi dvě minuty, až se vytvoří jemná, ale stále sypká "drobenka". 
V jiné míse si vyšlehejte společně vejce, žloutek, zakysanou smetanu, olej a vanilku, hezky do hladka. Směs nalijte do moučno-máslové směsi a prošlehejte. Nakonec za pomalého šlehání přilijte mléko. Pomocí stěrky setřete těsto z boků a dna mísy a celé ještě krátce prošlehejte, asi 15 sekund. Těsto by mělo být hladké a krémové. Pozor, nepřešlehat :)


Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 16 - 18 minut do vyhřáté trouby. Během pečení kontrolujte, já obvykle plech jednou otáčím. Dortíky by měli zezlátnout, pomocí špejle zjistíte, zda už jsou upečené. Nechte pár minut vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku.

Po vychladnutí udělejte do cupcakes "díry" pro náplň. Dobře se na to hodí pomůcka od Tescomy, ale půjde to i lžičkou nebo nožem. Schovejte si malé "čepičky", kterými náplň uzavřete, ostatní vydlabané kousky můžete sníst :) takhle čerstvě upečené jsou nejlepší.
Cupcakes naplňte borůvkami se smetanou, malé množství by Vám mělo zůstat. To propasírujte přes jemné sítko, potřebovat bude jen trochu asi 2-3 lžíce. Nechte stranou. 


Borůvkový krém:
200 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání 35-40%
3-4 lžíce cukru krupice

Mascarpone, smetanu i cukr dejte do misky a společně vyšlehejte do pevného krému. Pak přidejte propasírovaný borůvkový krém a stěrkou jen lehce promíchejte. Přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na cupcakes. Já jsem použila špičku Wilton 1M. Ozdobte dle vlastní fantazie.

Skladujte v lednici, před servírováním nechte pár minut při pokojové teplotě.


inspirace na cupcakes z webu http://www.christinamarsigliese.com/





17 komentářů:

  1. Ta barvička! Nádherné jsou.
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Teda ty jsou :-) Hezké odpoledne! Radka

    OdpovědětVymazat
  3. Dělala jsem, povedly se a byly výborné!!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší :) děkuji :)

      Vymazat
  4. Dobrý večer, chystám se péct vaše cupcakes. Je možné si je upéct den předem? Nebo je lepší je upéct v den podávání? Na to samé bych se chtěla zeptat u cupcakes s malinovým krémem ☺ Děkuji Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlo, hezký den, cupcakes můžete bez obav upéct den předem. Tyhle borůvkové je dobré pak nechat před servírováním pár minut při pokojové teplotě, protože těsto dortíků je z lednice hodně ztuhlé. Těsto u malinových je krásně vláčné, tam to asi není potřeba :) Držím palce, ať se cupcakes povedou a chutnají. Pěkný den. Míša

      Vymazat
  5. Tak jsem upekla skoro tři várky přítelovi na mysliveckou schůzi, ale jeden jsem ochutnat musela :) těsto sladší, leč vynikající. Borůvkový střed je super překvapení a na celém cupcaku mu chutna snad nejvíc :D díky za další super recept
    Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, zdravím a jsem moc ráda, že cupcakes chutnají :) snad budou i myslivcům :) příště klidně trochu cukru do těsta uberte, pokud Vám přijdou hodně sladké :)) Míša

      Vymazat
    2. Úspěch asi měly, musela jsem v neděli péct znovu, ty nesl kolegům do prace :D tentokrát jsem dala cukru méně a pro mě super, mamka ocenila zase ty sobotní, sladší. :) proste s Vašimi recepty člověk nikdy nešlápne vedle :)
      Zuzana

      Vymazat
  6. Dekuji moc za recept, sklidil uspech na svatbe �� pekla jsem jich 36 a zmizely jedna dve... ��

    OdpovědětVymazat
  7. Moc Vás zdravím.
    Povedly se nádherně :-) I když za mě příště taky míň cukru.Nezkoušela jste je z jahodama? Nebo mám v mrazáku brusinky, tak možná vyzkouším. ...
    A i všechny ostatní recepty vypadají úžasně, ráda peču tak mám inspiraci
    Zdravím Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, zdravím Vás, jsem moc ráda, že se dortíky povedly :) cukr si upravte dle chuti, záleží, jak sladké máte borůvky. Jahody jsem nezkoušela, pyré z nich je obvykle dost vodnaté, ale maliny nebo brusinky by mohly být fajn :)

      Vymazat