neděle 7. února 2016

Slané krekry s lněným semínkem

Když jsem se před lety zajímala o zdravou výživu a bio potraviny, narazila jsem na tyhle slané krekry ze špaldové mouky s lněnými semínky. Okamžitě jsem si je zamilovala a od té doby je peču pravidelně. Špaldová mouka jim dodává lehce oříškovou chuť, díky máslu jsou křehké a lněná semínka v nich krásně křupou. Zapomeňte na předsudky, že co je zdravé, nemůže být dobré :)


Příprava je rychlá a jednoduchá a stačit Vám bude jen několik surovin. Krekry jsou skvělé jen tak sami o sobě, ale perfektně se hodí k různým dipům či pomazánce. Jen pozor, jsou lehce návykové a taky dost syté. Vyzkoušela jsem i variantu se sezamový semínky, ale lněné jsou prostě lepší :)

Autorem receptu je Hanka Zemanová a najdete ho v její knize Bio Abecedář. Což je mimochodem úžasná knížka, která obsahuje kromě spousty zajímavých receptů, mnoho dalších informací. Přestože dnes už není můj zájem o "zdravější" výživu tak intenzivní, k této knížce se stále ráda vracím.


Na slané krekry si připravte (3 plechy):
250 g celozrnné špaldové hladké mouky
100 g másla
2 lžíce olivového oleje
100 ml vody
1-1,5 lžičky mořské soli
velká hrst lněných semínek

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte lněná semínka a promíchejte. Přidejte lehce změklé máslo, olej a vodu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které nechte asi 30 minut odležet v lednici. Těsto se dobře zadělává v gumových rukavicích, nelepí se tak na ruce. 


Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva až tři plechy vyložte pečícím papírem.
Těsto rozválejte na slabo, můžete lehce posypávat moukou. Čím budete mít těsto slabší, tím budou krekry křehčí a křupavější. Radýlkem rozkrájejte na krekry a přendejte na plech.
Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut, dobře hlídejte. Délka pečení je závislá na velikosti a síle  sušenek.
Můžete servírovat hned po upečení, skladujte v uzavřené dóze.


inspirace z knihy BioAbecedář od Hanky Zemanové

Vytisknout recept





12 komentářů:

  1. Jdu na ně, děti mají prázdniny, tak můžou chroupat. děkuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, určitě zkuste, jsou skvělé :)

      Vymazat
  2. Ta špaldová celozrnná má být hladká předpokládám?? Díky Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marto, ano, určitě hladká, hned doplním do receptu. Děkuji. Míša

      Vymazat
  3. Právě jsem je dodělala a jsou vynikající! Musím se ovládat, abych to nesnědla všechno:) Tina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tino, děkuji :) tohle znám, taky jich nikdy nemám dost :) jsou hrozně "jedlé" .

      Vymazat
  4. Pečeno z necelozrnné špaldové mouky třikrát za tři dny a nezbyl ani drobeček. Doporučuji před pečením posypat nastrouhaným sýrem, pak mizí snad dvojnásobným tempem ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super :) to je skvělá zpráva, tyhle krekry jsou prostě skvělé :) díky za tip na přidání sýra, určitě někdy vyzkouším. Míša

      Vymazat
  5. Naprosto dokonalé. V současné době peču již ze 4 dávek!! Míchám celozrnnou a hladkou špaldovou mouku, přidávám ještě sezam bílý, černý, slunečnicová semínka, len zlatý i len hnědý. A opravdu, čím jsou placky tenčí a upečenější, tím jsou krekry křupavější a žravější. Je to jednoduché, rychlé (ikdyž 4 dávky se pečou prostě déle), zdravé a chutné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Květo, děkuji :) tak to už pečete opravdu ve velkém :) ale stojí opravdu za to :) Míša

      Vymazat
  6. Pěkný dem, přidávám se k paní Květě, jsou moc dobré. Těsto jsem zadělávala v robotovi, vůbec se mi nelepilo. Mě osobně chutnají více ty méně hotové, manžel preferuje spíše více upečené :). Receptík doporučuji. Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péťo, děkuji :) já mám také ráda ty více pečené a křupavější :)

      Vymazat