čtvrtek 21. ledna 2016

Tvarohový koláč (Sernik)

Tohle je přesně ten typ koláče, který Vás moc nezaujme svým vzhledem, ale o to víc Vás překvapí svou chutí. Tedy pokud máte rádi "mokré" a vláčné koláče, kde je minimum těsta a hodně náplně. V tomto případě tedy spíš žádné těsto, jen trocha mouky, aby to drželo pohromadě. Recept je od našich polských sousedů a nejedná se o nic jiného než tradiční tvarohový koláč "Sernik". V překladu asi nejlépe tvarožník, i když mě se tohle slovo nelíbí :) 


Je to vlastně taková tvarohová verze amerického cheesecaku. A nutno říct, že rozdíl je určitě znát, přestože většina lidí hází tvaroh i sýr do jednoho pytle. Rozdíly jsou nejen v použité surovině, ale i samotné přípravě. Vejce se šlehají odděleně, smetana se přidává našlehaná a peče se při vyšší teplotě, než je obvyklé u cheesecaku. Nicméně výslednou konzistencí i chutí si jsou oba koláče hodně podobné. 



Na tento koláč určitě použijte tvaroh v kostce, nikoliv ten vaničkový. A předem ho pořádně promixujte, aby byl jemný a bez hrudek, ve výsledku to bude znát. Trochu mě vyděsilo, že se koláč během pečení lehce nafoukne a zároveň zhnědne. Je to ale dané vyšší teplotou při pečení a není to vůbec ke škodě. 


Koláč pečte minimálně den před plánovaným servírováním, je potřeba ho chladit přes noc v lednici.

Na koláč o průměru 23 cm si připravte:
500 g tvarohu v kostce (ne vaničkový)
150 g cukru krupice
4 vejce, odděleně
90 g másla
2 lžíce hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
100 g smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
citronová kůra nebo citronový olej
rozinky namočené v rumu (nejlépe den předem) - nemusí být

Tvaroh, máslo a vejce vyndejte s předstihem z lednice, tak aby vše mělo stejnou pokojovou teplotu. 
Troubu předehřejte na 170 stupňů. Formu o průměru 23 cm vyložte pečícím papírem, dobře se hodí forma s vyjímatelným dnem.  
Tvaroh rozmixujte do hladka, můžete v mixéru, food procesoru nebo tyčákem (ne šlehačem). Cílem je tvaroh zjemnit a odstranit hrudky :)
Máslo vyšlehejte do pěny a pak postupně zašlehejte rozmixovaný tvaroh. 
V míse vyšlehejte společně žloutky s cukrem do krémové pěny a smíchejte s tvarohem. Přidejte mouku se škrobem a dobře promíchejte, nesmí zůstat žmolky. Přidejte vanilkový extrakt a citronovou kůru. 
Smetanu vyšlehejte a vmíchejte do směsi. Z bílků ušlehejte sníh a po částech vmíchejte do směsi. Nakonec přidejte rozinky a vše dobře promíchejte. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby. 
Pečte 20 minut na 170 stupňů, pak snižte teplotu na 150 stupňů a pečte dalších cca 35-40 minut. Koláč se lehce nafoukne, po zchladnutí ale zase "spadne". Na rozdíl od cheesecaku zhnědnutí koláče není na závadu :)


Koláč nechte vychladnout v lehce otevřené troubě, po chvilce můžete oříznout boky, aby se chladnutím neodtrhávaly. Koláč dejte chladit přes noc do lednice. 
Před servírováním můžete pocukrovat, uchovávejte v chladu.


inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/

Vytisknout recept



19 komentářů:

  1. Určitě vyzkouším. Vypadá fantasticky a tvarohové moučníky teď u nás frčí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) ano, tohle je přesně koláč pro milovníky tvarohu :))

      Vymazat
  2. Já miluju tvaroh ať už jen tak s moučkovým cukrem, nebo tvarohové buchty.
    SimonetaBlog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pak je tohle koláč přímo pro Vás :)

      Vymazat
  3. Před chvílí mi vychlad váš koláč. Už teď je naprosto famózní, zítra asi nezbude ani troška. Neodolala jsem a musela jsem ochutnat už dnes. Opravdu lahůdka. Nemá chybu.
    Moc děkuju za skvělý recept

    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelo, tak to moc ráda slyším :) děkuji za zprávu a snad bude chutnat i zítra :)

      Vymazat
  4. Tak dnes jsem upekla tento koláč a mně nepopraskal ani tak moc nezhnědl (jen lehce). Teď ještě jak bude zítra chutnat. Jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec nevadí :) spíš naopak :) pro recept jsem trochu snížila teplotu, protože ten "můj" je na můj vkus moc tmavý a prasklý :) doufám, že Vám bude chutnat. Míša

      Vymazat
    2. Je moc dobrý :) Pekla jsem ho v silikonové koláčové formě a tam se ty okraje nemají vůbec tendenci přichytávat. Myslím si, že nepopraskal i z tohoto důvodu. Kolik kapek citronového oleje tam tak dáváte?

      Vymazat
    3. Tak to je skvělá zpráva, že Vám chutná :) ano, to by mohlo být tím silikonem. Já mám citronový olej od firmy JUST a tam stačí cca 2-3 kapky. Ale určitě se to bude lišit podle výrobce :)

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  5. U nás Míšo žádné chlazení-jakmile bylo možno ukrojit a polknout, tak to jelo ;o)), je výborný, pekla jsem z kila, kupuji tvaroh domácí-mňamka, přesně takový,jak si pamatuji z dětství, hezký víkend a děkuji za recept :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, tak to moc ráda slyším :) není nad kvalitní suroviny, to je pak zaručená dobrota. Pěkný víkend. Míša

      Vymazat
  6. Dobrý den paní Mílo,
    zatím jsem tedy ještě nekuchtila ani mandlový, ani malinový dort, ale jsou na pořadu dnů. Jen mně trochu odrazuje, že jsou k dostání pouze zamražené, nebo čerstvé žádné chuti, tak si recept šetřím na léto. Mandlový je otázkou dní, ale ted mám chut na tenhle tvarohový. Jen mám s tvarohem trochu problém. Musím použít vaničkový, neb jiný bez laktozy není. Ale zahustila bych ho stužovačm smetany, nebo dva tvarohy a jedno pomazánkové máslo?
    Co myslíte?

    Miroslava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Miroslavo, pro tento recept je tvaroh v kostce docela zásadní, má jinou strukturu i chuť, než klasický vaničkový a ovlovní tak výsledný koláč. Samožrejmě ale chápu, pokud Vám laktóza působí problémy, že hledáte náhrady :) pomazánkové máslo ani ztužovač se mi nezdá moc vhodná alternativa, ale dal by se použít např. sýr cottage, jen nevím, zda se dělá bez laktózy. Asi nejlepší varianta podle mě bude použít vaničkový tvaroh, ale nechat ho přes noc vykapat přes látkový ubrousek, aby se zbavil přebytečné vody a zhoustl. Jen budete muset použít větší množství tvarohu, než je uvedeno v receptu, protože úbytkem vody se zmenší jeho hmotnost. Myslím, že takto by to šlo :) zkuste :) Mila

      Vymazat
  7. Dpbrý den paní Mílo,
    nejprve omluva za ztužovač se S! Češtinářský úlet! Promiňte. Taky jsem si říkala, že bych mohla použít bezlaktózový cottage. Rozdrtit tyčákem, ale to dle mého bude výsledek nekde jinde. Nechat přes noc okapat tvaroh se mě zamlouvá více. A zvětšit jak jeho množství, tak i množství škrobu. Nebo přidat o jedno vajíčko navíc. Bude to boj, ale když se povedl punčák hokus pokus, tak vyjde i tohle!�� Miroslava

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Mirko, za pravopis se neomlouvejte, v komentářích se to tak neřeší :)
      Osobně bych navýšila jen množství tvarohu, tak aby po odkapání zbylo potřebných 500 g. Tím, jak odkape voda, tvaroh zhoustne, alespoň tak to mám vyzkoušené u toho běžného :) Vejce i škrob bych nechala podle původního receptu .... dejte vědět, jak to dopadlo. Mila

      Vymazat
  8. Dobrý den, Mílo,miluji vše s tvarohem a myslela jsem, že nic lepšího než můj Tvarožník na světě není :)) opak je pravdou. Ten Váš je opravdu Božský. Dnes jsem vyzkoušela, nepopraskal a chutná úžasně :))
    Napadlo mě, jestli by se těsto dalo použít i do formy na velikonočního beránka, když po upečení spadne. Mám takovou tu zavírací. Nemáte zkušenost? Moc děkuji za radu a přeji krásný zbytek dne. Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aleno, zdravím Vás, tak to mě moc těší, že Vás tento recept tak nadchl, je pro opravdové milovníky tvarohu :) také se k nim řadím.
      Bohužel zkušenost s pečením v jiné formě nemám, nejsem si moc jistá, zda bude dobře držet tvar beránka ... mějte se fajn. Mila

      Vymazat