neděle 31. ledna 2016

Cupcakes vs. Muffiny

Přestože jsou cupcakes už hodně rozšířené, pořád je spousta lidí hází do jednoho pytle s muffiny. A přitom rozdíl je vidět hned na první pohled. Cupcakes jsou dortíky bohatě zdobené krémem a různými dekoracemi nebo plněné uvnitř a potahované marcipánem či fondánem. Zatímco muffiny vypadají spíš jako "obyčejná" buchta, která se ale perfektně hodí ke snídani :)


Rozdíly jsou samozřejmě i v samotné přípravě těsta. U muffinů se suroviny dělí na suché a mokré a jejich smíchání je víceméně ledabylé. Základem úspěchu je, aby kousky mouky zůstaly patrné. Těsto na cupcakes se šlehá a je krásně jemné a hladké. Většinou se do něj nepřidávají ořechy, sušené ovoce ani čokoládové pecky, tak jako je tomu u muffinů. 


I když se na první pohled mohou zdát stejné, rozdíly jsou i v papírových košíčcích. Na muffiny se používají obvykle větší košíčky s pevným okrajem nebo cípy nahoře. Cupcakes se pečou v nižších rovných košíčcích s varhánkovými okraji. Pro určité příležitosti pak mohou být ještě vsazeny do krajkových límečků (košíčků). 


Jediné, co mají cupcakes i muffiny stejné, jsou formy na pečení. V tom žádný zásadní rozdíl není, ať už se jedná o plechovou, keramickou nebo silikonovou formu. Nutno ovšem podotknout, že se mohou lišit velikostí otvorů. Sama mám doma dvě formy plechové a jednu silikonovou a rozdíly jsou dost znatelné. Může se pak stát, že připravíte z těsta více či méně kousků, než jak je uvedeno v receptu. 

Pokud jste cupcakes ještě nepekly, mohu vřele doporučit. Na rozdíl od klasického dortu se pečou velmi krátce, rychle vychladnou a mohou se hned zdobit krémem. Jsou oblíbené na dětských oslavách, svatbách i firemních akcích. Receptů najdete na mém blogu několik, těžko říct, který z nich je nejlepší :)

K mým oblíbeným patří jednoznačně Dýňové cupcakes se skořicovým krémem. Jsou krásně vláčné a krém ze zakysané smetany se špetkou skořice je lehký a nadýchaný.


Máte-li rádi čokoládu, tak Vás jistě nadchnou Čokoládové cupcakes. Dortíky nejsou přeslazené, jednoznačně vyniká chuť čokolády, která se přidává do těsta i krému. 


Pro příznivce ovocných krémů bych volila Borůvkové cupcakes nebo Brownie cupcakes s malinovým krémem.


Velmi zajímavé, nejen na pohled, ale i chuťově, jsou dortíky zabarvené do červena. Cupcakes s názvem Red Velvet, neboli červený samet, jsou jemné a perfektně ladí s krémem z mascarpone. 


Velmi jemné, s přídavkem mandlové mouky a lehkým vanilkovým krémem jsou Mandlové cupcakes. Můžete si je nazdobit jen krémem nebo si trochu pohrát s marcipánem.


A na závěr z řady cupcakes jedny typicky české Cupcakes ala Míša řezy. Čokoládový dortík s nadýchaným tvarohovým krémem a čokoládovou polevou. Kdo by odolal :)


Receptů na muffiny na mém blogu moc nenajdete, cupcakes mám prostě radši :) Přesto bych ráda "upozornila" na Jablečné muffiny se skořicí a Špaldové se sušenými švestkami. Oba recepty jsou moc dobré a pro mě symbolizují sladkou snídani. 


A jak jste na tom Vy? Cupcake nebo muffin :)

6 komentářů:

  1. musim dat za pravdu...dynove jsou exlusive:-)) a prekvapily i red velvet,ta chut je proste skvela:-)) :-))ale o zadnem bych nemohla rict,ze by mi neco nechutnalo!! Lenka

    OdpovědětVymazat
  2. Lenko, děkuji :) to mě moc těší.

    OdpovědětVymazat
  3. Cupcakes! Mandlové jsou výborné! Chystám se vyzkoušet Red velvet a malinové.
    Mužů se zeptat jaké používáte zdobicí špičky. Wilton? Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko díky :) špičky mám různé od různých výrobců, od Wiltonu používám nejvíce 1M, ta je super. Míša

      Vymazat
  4. Peču jedině muffiny- jsem lenoch :D a taky nemám sílu na čištění šlehače :D a taky na to zdobení- u nás na to nepotrpí - respektive to nikdo neocení :D Jediné s čím se opravdu zdobím a patlám je Vánoční cukroví a jeho čas už odešel :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Caro, díky, lenoch určitě nejste :) i s muffiny je dost práce a o vánočním cukroví ani nemluvě :) to je naštěstí jen jednou do roka. Mila

      Vymazat